Reklama

Reklama

Uvěříte neuvěřitelnému! Představte si, že vaše realita je jen iluzí a vaše nejtemnější noční můry jsou ve skutečnosti pravdivé. Představte si, že vaše současnost je vlastně minulostí a to budoucí se děje právě teď. Když si to dokážete představit, potom se budete cítit jako hrdina snímku Matrix Thomas Anderson (Keanu Reeves). A věřte, že to nebude příjemný pocit. Anderson je normální mladý muž, který se jen snaží přežít v každodenním shonu moderního velkoměsta. A má všechny předpoklady aby se mu to povedlo: dobré přátele, milující rodinu a perspektivní práci v multinárodní počítačové společnosti Meta Cortech. Jednoho dne, nebo lépe řečeno noci, se však do jeho spokojeného mozku zakousne strašlivá noční můra. Zdá se mu, že byl proti své vůli vložen v podobě dat do počítače a všechno to, co až dosud považoval za svůj osud, je jen vírem dat okolo několika tištěných spojů. Má pocit, že mu byla jeho mysl ukradena a uvězněna v obřím Matrix počítače budoucnosti. Začíná vážně pochybovat o své každodenní skutečnosti. Byl skutečně vhozen do stroje? Kdo je za to zodpovědný? Je tam s ním zavřeno i těch několik stovek lidí, které zná? Nebo jsou to jen projekce, které mají udržet zdání reality? A pak je tu otázka nejdůležitější: pokud je to všechno pravda, co se stane, až jeho věznitelé přijdou na to, že ji zná? (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (2 237)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Dokud bude Matrix existovat... Nikdy nebude lidstvo svobodné....... Matrix toho priniesol vo svojej dobe veľmi veľa iného (nového) či už to boli veľmi vydarené a revolučné efekty, zaujímavá myšlienka, punc originálnosti a veľmi kvalitne a inteligentne vystavaný príbeh. Toto všetko zaručilo Matrixu divácku nesmrteľnosť a širokú obľubu. KULTovosť filmu je nesporná a pre mňa existuje len prvý filmový Matrix, ktorý mám rád a naozaj ho aj rešpektujem. Tie ostatné sú už len prázdnou (nie však nekvalitnou) akčnou pochúťkou a nepotrebnou nadstavbou. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Prvýkrát som to videl na sci-fi cone v sále plnej žánrových fanúšikov, z ktorých žiadny netušil, čo bude nasledovať. Na tú atmosféru plnú spontánnych potleskov (hlavne po prestrelke v mramorovej hale), totálneho davového uchvátenia a následnej celonočnej diskusie o tom, či to náhodou nebol najlepší film všetkých čias, nikdy nezabudnem. U mňa bez debaty najlepšie sci-fi a najlepší akčný film vôbec. ()

Reklama

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Za to, že ďalšie diely tejto série dopadli tak, ako dopadli, môže práve jednotka, ktorá si nastavila tak vysokú latku, že sa jednoducho nedala prekonať - a radšej sa o to ani nemal nikto pokúšať, ale to je už iný príbeh... Dalo by si síce donekonečna filozofovať nad tým, či Wachovskí námet ukradli, alebo nie, alebo by ste sa mohli oháňať faktom, že známy 'bullet-time' vymyslel už dávno pred nimi režisér Michel Gondry v reklame na vodku Smirnoff, ale bolo by to na niečo dobré? Určite nie a celkový úžas nad výsledným dielom prevyšuje všetky negatíva - film, ktorý tak zmení filmové dianie, jednoducho musí dostať päť *. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších scifi všech dob, a rozhodně s nejkultovnější akcí, která prosadila do akčního žánru bullet time a zpomalovačky, co se hodně filmů snažilo napodobit, ale většina stejně už nedosáhla takové dokonalosti, jaká byla tady. Perfektní choreografie, změť bojových umění, tisíce vystřílených kulek a vše se odehrává na pozadí perfektně napsaného děje s mnoha úžasnými scénami rozhovorů (Smith, Vědma, Morpheus) a scenérií. Wachovsti se nesmazatelně navždy zapsali jako tvůrci filmu, který vždycky bude nadčasový, filmu, který poskytl mnoho otázek, a ukázal jednu z temných vizí budoucnosti. Dodnes přemýšlím, kterou pilulku bych si asi vybral. A proč nemůžu vypadat jako Neo.. :)) Human beings are a disease, a cancer of this planet ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Největší síla tohoto kultovního eposu netvkí jen v přirozeném scénáři, který si skvěle pohrává s myšlenkou propojení reality a virtuálního světa, ale v tom, že Matrix se nenechává strhnout vlastním potenciálem - to činí až pokračování. Originální myšlenka je tu rozepsána v téměř dokonalý scénář, ve kterém je cítit jemný smysl pro správné načasování. Další výhodou je tu samotný hrdina, který je zde postaven do stejné role jako divák, stává se tak současně naším průvodcem, aniž by se tvůrci museli zdržovat přílišným popisováním. Stejně jako on jsme hozeni přímo do 'ledové vody' a musíme se zorientovat. Za zmínku jistě také stojí technické zpracování, bez nějž by Matrix nebyl tím čím je. [TOP 19/17 98%] ()

Galerie (122)

Zajímavosti (258)

  • O choreografii bojových scén se postaral Yuen Woo-ping, kterého tvůrci chtěli tak moc, že mu odsouhlasili všechny jeho požadavky, včetně přemrštěného poplatku za jeho služby nebo požadavku na čtyřměsíční trénink herců ještě před samotným natáčením. (pornogrind)
  • Scéna, kdy Neo (Keanu Reeves) poprvé zkouší přeskočit mrakodrapy, byla inspirována slavnou animovanou postavičkou Wile E. Coyote, který několikrát spadl z útesu, když pronásledoval svou oběť. (ČSFD)

Související novinky

Pátý Matrix je v přípravách

Pátý Matrix je v přípravách

03.04.2024

Bylo to takřka nevyhnutelné. Velké filmové značky jen tak nekončí a s Matrixem tomu u Warner Bros. nebude jinak. Hollywoodské studio totiž nově oznámilo, že v přípravách je aktuálně pátý díl. Zatím… (více)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

28.12.2021

Hollywood miluje jednu věc nade vše ostatní – peníze. Pro studio Warner Bros. tak bylo oživování značky Matrix v podstatě jenom otázkou času. Nyní producenti nového snímku The Matrix Resurrections… (více)

Wachowski nemá plány na další Matrix

Wachowski nemá plány na další Matrix

23.12.2021

Matrix Resurrections čerstvě dorazil do kin i na streamovací službu HBO Max a reakce kritiků i diváků jsou zatím značně rozdělené. Podobně jako tomu ovšem bylo na konci devadesátých let při premiéře… (více)

Reklama

Reklama