Reklama

Reklama

Uvěříte neuvěřitelnému! Představte si, že vaše realita je jen iluzí a vaše nejtemnější noční můry jsou ve skutečnosti pravdivé. Představte si, že vaše současnost je vlastně minulostí a to budoucí se děje právě teď. Když si to dokážete představit, potom se budete cítit jako hrdina snímku Matrix Thomas Anderson (Keanu Reeves). A věřte, že to nebude příjemný pocit. Anderson je normální mladý muž, který se jen snaží přežít v každodenním shonu moderního velkoměsta. A má všechny předpoklady aby se mu to povedlo: dobré přátele, milující rodinu a perspektivní práci v multinárodní počítačové společnosti Meta Cortech. Jednoho dne, nebo lépe řečeno noci, se však do jeho spokojeného mozku zakousne strašlivá noční můra. Zdá se mu, že byl proti své vůli vložen v podobě dat do počítače a všechno to, co až dosud považoval za svůj osud, je jen vírem dat okolo několika tištěných spojů. Má pocit, že mu byla jeho mysl ukradena a uvězněna v obřím Matrix počítače budoucnosti. Začíná vážně pochybovat o své každodenní skutečnosti. Byl skutečně vhozen do stroje? Kdo je za to zodpovědný? Je tam s ním zavřeno i těch několik stovek lidí, které zná? Nebo jsou to jen projekce, které mají udržet zdání reality? A pak je tu otázka nejdůležitější: pokud je to všechno pravda, co se stane, až jeho věznitelé přijdou na to, že ji zná? (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (2 238)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Před Matrixem se zdálo, že tento žánr stagnuje. Matrix byl jako transfuze a vytvořil nový startovní bod a novou část historie.... a to filmy "PO MATRIXU". Po něm přišlo mnoho filmů, které ho vykrádali, napodobovali a chtěli se svést na jeho vlně úspěchu. Matrix je a bude jen jeden (pokračovaní považuji za pouhou snahu vydělat) a síla prvního dílu je úžasná. Několika vrstvou strukturu a možné výklady tohoto filmu z něj dělají na dlouho dobu podmět pro všechna možná diskuzní fóra. Jeho fenomén zasáhl i mě a nemůžu říci, že tento film změnil víc než cokoliv jiného. Je to taková malá revoluce ve filmování . ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních čistokrevných filmových kultů se nakonec ukazuje jako husarský kousek v dějinách queer kinematografie. Jak jinak nazvat osobní coming-outový projekt a emancipační GLBT pamflet zakuklený jako masově atraktivní blockbuster? Od důsledně androgynního castingu a kostýmů (Neo a Trinity de facto vypadají stejně) po samotné vyprávění o zevnějšku coby zakódované iluzi, světě přednastavených hodnot a boji za právo na svou pravou podstatu proti mechanickým a osobnosti zbaveným strážcům statu quo - řadu prvků v "Matrixu" lze vnímat jako metaforu k objevení, přiznání a realizování trans/gay/lesbo/bi identity. Připadá to někomu jako nadinterpretace? Co by k tomu asi řekl Lary, tedy vlastně řekla Lana Wachowski? ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších akčních filmů - 100 Greatest Action Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Vizuálně dokonalý sci-fi snímek s bezvadnou hudbou a charismatickými herci. Při každém shlédnutí ani nedutám a vychutnávám si tu nádheru. Trailery: http://www.csfd.cz/film/9499-matrix-matrix-the/videa/ ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

O originalite Matrixu sa diváci môžu prieťdo nekonečna, súrodenci Wachowski v skutočnosti naozaj len pozlepovali množstvo rôznych inšpiračných zdrojov. Ale podarilo sa im to takým kompaktným takým spôsobom, že dali bežnému konzumentovi pocit predtým nevideného a ešte k tomu v efektnom balení s výdarnou porciou prelomových trikov a prehľadne natočených prestreliek. Vďaka nadčasovej myšlienke naviac Matrix nestarne ani po rokoch a jeho silnou pozíciou naštastie neotriasli ani tak trochu neprávom kritizované pokračovania. Menší kult, ktorý raz a navždy zmenil filmové sci-fi. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film rozhodně zajímavý a nutící k zamyšlení, zas takovou revoluci bych v tom ale neviděl, obdobných myšlenek už se ve scifi literatuře objevilo mnoho, jmenujme namátkou Lema, Dicka, i takového Heinleina. Kult z toho dělá spíš vizuální podání (a pro určitou skupinu obyvatelstva též kožené oblečky), než skutečná síla myšlenek. A díky tomu vznikla moje oblíbená sranda Metr X. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (258)

  • Ve světě existuje právní termín „The Matrix Defence“, což lze volně přeložit jako „Obrana Matrixem“, kdy obžalovaní tvrdí, že spáchali zločin proto, že si mysleli, že žijí v Matrixu namísto reálného světa. Šokující na tom je, že tento argument byl několikrát úspěšně použit. Jedná se o určitý typ šílenství, takže i když lidé soud vyhráli, museli se léčit. (pornogrind)
  • Počiatočná akčná scéna si vyžiadala 6 mesiacov tréningu a 4 dni na natočenie. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Pátý Matrix je v přípravách

Pátý Matrix je v přípravách

03.04.2024

Bylo to takřka nevyhnutelné. Velké filmové značky jen tak nekončí a s Matrixem tomu u Warner Bros. nebude jinak. Hollywoodské studio totiž nově oznámilo, že v přípravách je aktuálně pátý díl. Zatím… (více)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

28.12.2021

Hollywood miluje jednu věc nade vše ostatní – peníze. Pro studio Warner Bros. tak bylo oživování značky Matrix v podstatě jenom otázkou času. Nyní producenti nového snímku The Matrix Resurrections… (více)

Wachowski nemá plány na další Matrix

Wachowski nemá plány na další Matrix

23.12.2021

Matrix Resurrections čerstvě dorazil do kin i na streamovací službu HBO Max a reakce kritiků i diváků jsou zatím značně rozdělené. Podobně jako tomu ovšem bylo na konci devadesátých let při premiéře… (více)

Reklama

Reklama