Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Duben 1940. Oči světa jsou upřeny na Narvik, malé město v severním Norsku, které je zdrojem železné rudy potřebné pro Hiterovu válečnou mašinérii. Během dvou měsíců nelítostné zimní války utrpěl Hitler svou první porážku. (joss11)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (57)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Prakticky stejný film jako je Bitva v ústí Šeldy. Na Evropských válečných filmech člověk hlavně ocení jejich edukační význam, jelikož si Američani kradou ty nezajímavější bitvy pro sebe, je potom na Evropě aby nám dodala méně známé, leč nikterak méně významné události. Ocenit se musí fakt, že Nor mluví norsky, Němec německy, Angličan anglicky a Frantík francouzsky. Je tam krásná příroda, jak jsem zmínil nějaký ten edukační smysl a docela slušní herci. Jinak je to bohužel mdlé, nudné, bez výrazných dramatických scén a o akci raději nemluvím, když už je, efekty jsou na dnešní dobu už opravdu hodně zpátky. Dokoukával jsem to na 2x jen díky konci jsem neubral hvězdičku, protože chvilku už to vypadalo, že nás scénárista nechce jen unudit k smrti, ale ještě pekelně nasrat. A jaký byl ten Německý vyslanec ale kavalír, co? Nuda. 50%. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

O tomto filme môžem povedať, že kinematografia je krásna a tiež prostredie, kde sa natáča. Bohužiaľ je toľko filmov so skvelými efektmi a úžasnými zábermi a tento zaostáva príbehom. Dej je rovnaký ako pri mnohých vojnových filmoch, ktoré tu boli predtým. Úprimne povedané dej je tak neoriginálny, že by ste si mysleli, že by ho mohli správne vystihnúť, alebo aspoň vytvoriť tak, aby ste mohli obdivovať vložené jemnejšie detaily. Tu to, ale nehrozí. 5/10 ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Jsme Norové! Bojujeme jeden za druhého!'' --- Koukám jak blázen. Netflix kupodivu pro jednou přestal řešit práva menšin, problémy všech možných i nemožných pohlaví co jich jen dnes jen  na světě je a natočil solidní válečný biják z Norska. Ale místním znalcům se to nelíbí. To jsou všichni zmlsaní filmy o Commandos!? Preh málo akce!  O statečném boji Norů leckdo neví, ale když se řekne válka a Norsko, někdo si představí malou partu hodně drsnejch chlapíků v pletenejch čepicích co z miniponorky lepí magnetické miny v nějakém tom fjordu na germánskej šíf. Pak trochu chápu, že drama rodiny žijící v Narviku v době vypuknutí války jim může připadat nudné. Já jsem si ale pošmáknul. Parádní kamera, velmi uvěřitelní herci i nádherné lokace Norska. Co chtít víc? Na válečné scény se také dostane ale film není jen o nich. Úplně nechápu jak si Norové představovali svoji neutralitu a prodej rud. To by jim jako v přístavu kotvili vedle sebe britské a germánské lodě aby po vyplutí z neutrálních vod se do sebe zakously? Bylo jasné, že Němci budou chtít zdroje pro sebe tak jak to předvedli na začátku války v celé Evropě. Je dobře, že film točili Norové. Vždycky je lepší když film o nějaké skutečné historické události točí ti, jichž se týkala než někdo pro koho je to jen zajímavá látka. Tohle bylo parádní pokoukáníčko a jelikož je tu film sakra podhodnoce a nezaslouží si to, přidám o hvězdu navíc. Takže dávám za 5 salv z britského torpédoborce! * * * * * ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Nebudu předstírat, že jsem od snímku s názvem Narvik neočekával něco úplně jiného, tvůrci se ale válečným akcím téměř nevěnovali a rozhodli se podívat na tehdejší události očima obyčejných Norů. Pokud jde o mě, myslím, že se jim to povedlo. Neutrální Norsko mělo smůlu v tom, že byla jeho neutralita trnem v oku zlým nacistům i hodným obráncům evropské demokracie. Ve finále obě strany norskou neutralitu v podstatě ignorovaly a korunu všemu nasadilo německé Cvičení na Vezeře. Nacisté ve výsledku dosáhli svého, protože "neutrální" Švédové mohli nadále (a mnohem) snáze podporovat německé zbrojení a jen velkoadmirál Erich Roeder měl zřejmě žaludeční obtíže, protože jeho Kriegsmarine utrpěla v kampani ztráty, z nichž se už nevzpamatovala. Mně se ale líbilo právě to, že se tvůrci soustředili hlavně na osudy lidí, kteří do toho všeho spadli jen proto, že žili zrovna v Narviku. Oceňuji také to, že se norští filmaři zaměřili na morální dilema hlavní hrdinky. U mě to měla dobré, já jsem na jejích rozhodnutích nenašel nic špatného, zato se mi zvedal kufr z moralizujícího davu. Z mého pohledu sice nešlo o zradu (ani jedné straně nešlo o dobro Norska jen o vlastní zájmy), ale i kdybych to tak bral, dovolím si parafrázovat známý citát: "Z hlediska vyššího principu mravního zrada na zrádci není zradou." Oni se sice Britové i Francouzi později snažili, ale Mnichov jim neodpustím. / Poučení: Za války nemá civilista mezi dvěma ohni velkou životnost. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Studené. Jak co do atmosféry, což je v pořádku, tak co do emocí, což v pořádku není. Nějak se mi nedařilo soucítit zejména s hlavní hrdinkou, která mi byla vrcholně nesympatická. Stejně tak na mě nefungovaly hrůzy války, které zde byly vyjádřeny velmi decentně. Možná na to nese svůj díl viny i fakt, že Němci se k Seveřanům chovali přeci jen trochu jinak, než na východ od Reichu. Nicméně válečné operace byly technicky celkem zvládnuté, až na výše zmíněnou výjimkou je to obstojné i herecky a ani nemůžu říct, že bych se nějak výrazněji nudil. Notabene jedná se o pro mě neznámou epizodu II.SV, takže jsem se i trochu dozvdělal. Takový trošku lepší průměr. Kdybych byl Nor, nejspíš bych hodnotil výš. 55% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Film sa natáčal v Osle, Narviku, Rjukane a Norddalsbruae. (MikaelSVK)
  • Postavy Ingrid Tofte a Gunnar Tofte sú fiktívne postavy, ale príbeh je absolútne pravdivý. Eystein Røset, jediný žijúci nórsky vojak z bojov v severnom Nórsku, sa zúčastnil predbežného premietania s rodinou a po filme povedal: „Presne tak sa to stalo.“ (Johnny.ARN)
  • Prvá veľká porážka nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama