Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Duben 1940. Oči světa jsou upřeny na Narvik, malé město v severním Norsku, které je zdrojem železné rudy potřebné pro Hiterovu válečnou mašinérii. Během dvou měsíců nelítostné zimní války utrpěl Hitler svou první porážku. (joss11)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (57)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nějakou bezva špionáž ze severu, skrývačky, sabotáž, tajný plán, dechberoucí záběry norské přírody, tak jak to Norové umí. Místo toho frázovitost, patos, trochu slušné válečné akce. Němci mluví německy, Francouzi francouzsky, Britové britsky, a Norové, aby se to nepletlo, taky anglicky. A nejhorší je, že hlavní ženská postava je hnusná zrzavá hilda co zradí Spojence, zatímco její známá (typologicky Jana Pidrmanová), se ve filmu jen mihne. Nejsympatičtějším hercem je pak borec co hraje německého konzula Fritze Wussowa. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Prakticky stejný film jako je Bitva v ústí Šeldy. Na Evropských válečných filmech člověk hlavně ocení jejich edukační význam, jelikož si Američani kradou ty nezajímavější bitvy pro sebe, je potom na Evropě aby nám dodala méně známé, leč nikterak méně významné události. Ocenit se musí fakt, že Nor mluví norsky, Němec německy, Angličan anglicky a Frantík francouzsky. Je tam krásná příroda, jak jsem zmínil nějaký ten edukační smysl a docela slušní herci. Jinak je to bohužel mdlé, nudné, bez výrazných dramatických scén a o akci raději nemluvím, když už je, efekty jsou na dnešní dobu už opravdu hodně zpátky. Dokoukával jsem to na 2x jen díky konci jsem neubral hvězdičku, protože chvilku už to vypadalo, že nás scénárista nechce jen unudit k smrti, ale ještě pekelně nasrat. A jaký byl ten Německý vyslanec ale kavalír, co? Nuda. 50%. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

[60%] Narvik se nedá moc kritizovat, hlubší zápory tam nevidím, ale jako celek to moc nefunguje. Jen jednotlivé scény, především ty akční. Co se týče postav, je to takové chladné jak psí čumák, zejména ta ženská ústřední postava. V mnoha scénách mi to nepřišlo němci tak kruté jak by to mělo být, ale asi to bylo točené mírným a trochu jiným úhlem pohledu. Po technické stránce je to docela slušné, světlé chvíle film má, ale víc bych v tom neviděl. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

O tomto filme môžem povedať, že kinematografia je krásna a tiež prostredie, kde sa natáča. Bohužiaľ je toľko filmov so skvelými efektmi a úžasnými zábermi a tento zaostáva príbehom. Dej je rovnaký ako pri mnohých vojnových filmoch, ktoré tu boli predtým. Úprimne povedané dej je tak neoriginálny, že by ste si mysleli, že by ho mohli správne vystihnúť, alebo aspoň vytvoriť tak, aby ste mohli obdivovať vložené jemnejšie detaily. Tu to, ale nehrozí. 5/10 ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Impozantně stavěný protiválečný film, který by mohl být pro ostatní filmaře vzorem. Příběh Norska, který ve válečném marastu zůstal neutrální, ale protože měl pro výrobu zbraní tolik potřebnou železnou rudu, začali se tam dít věci. Snímek vkusně ukazuje válku nejen z politické, ale hlavně i z lidské stránky. Narvik se stal fyzicky svědkem konfrontace mezi německými a anglickými jednotkami, čímž tam nezůstal kámen na kameni. Norská strana se dostala do nelehké situace, a tak je hodně těžké posuzovat, co udělali dobře a co špatně. Nejzásadnější je to u postavy Ingrid Tofte, která může diváky rozdělit na dva tábory. Má obyčejný strach o sebe a své blízké, což ji vede k neúmyslnému zapojení s válkou. Její čin v zájmu ochrany svého dítěte může být kritizován i chválen, ale jak se říká, po bitvě je každý generál. Zachovala by se jako ona každá matka? Cílem filmu bylo dát obětem duši, což se povedlo. Jak se tímto příběhem ukazuje, nacionalismus existuje, a to blíže k vlasteneckému než národnímu eposu. Avšak s mírou a citlivostí. Scénář je zpracován nadstandardně dobře. Popisuje několik příběhů, které dávají smysl, aniž by se vzájemně rušily. Po technické stránce není co vytknout. Snad jen odstřel mostu by mohl být o něco dramatičtější. Každopádně se jedná o pevný vlastenecký snímek, který zviditelňuje svůj národ a dává najevo humanizaci svých postav. Události jsou založeny na příbězích skutečných lidí, jen jsou prožívány fiktivní postavou výše zmíněnou Ingrid Tofte. Emoční atmosféra je jasně daná, ale zase se v ní tolik netlačí na pilu, jak je běžné u hollywoodské produkce. I tak se do filmu nedostalo všechno, což je svým způsobem samozřejmé. Ono by to zase dalo spíše na seriál než na film, ale aby to u diváků vytvořilo alespoň nějaký obrázek, jak to tam vypadalo, vcelku to stačí. Pro Norsko se jedná o zásadní film své historie a my se alespoň, byť z části, zase něco dozvíme. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Vydanie filmu bolo odložené o dva roky. Najprv kvôli Covid-19 v roku 2019 a neskôr kvôli vojne na Ukrajine v roku 2022. Pandémia Covid odložila natáčanie. A producenti nechceli vydať vojnový film ako vojna vypukla na Ukrajine. Natáčanie filmu bolo ukončené v roku 2021. (Johnny.ARN)
  • Prvá veľká porážka nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. (Johnny.ARN)
  • Film sa natáčal v Osle, Narviku, Rjukane a Norddalsbruae. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama