Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Duben 1940. Oči světa jsou upřeny na Narvik, malé město v severním Norsku, které je zdrojem železné rudy potřebné pro Hiterovu válečnou mašinérii. Během dvou měsíců nelítostné zimní války utrpěl Hitler svou první porážku. (joss11)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (57)

Trevor 

všechny recenze uživatele

Hlboko podpriemerný film, ktorý v závere spomenie že sa jedná o najväčšiu bitku na území Nórska. Teraz v krátkosti historické fakty: "Realita bola nakoniec ešte prívetivejšia. Za necelých dvadsaťštyri hodín obsadili nemecké jednotky nielen Oslo, ale aj Kristiansand, Stavanger, Trondheim, Egersund, Horten, Bergen, Arendal a takisto aj samotný Narvik.". Bitka statočných Nórov trvala neskutočných 24 hodín, a aj keď film popisuje neskoršie udalosti v rozmedzí 14.4.1940 až 28.5.1940, keď sa sily predovšetkým spojencov v počte 25.000 vojakov vylodili v spomínanom Narviku na celom filme je evidentný pokus Nórov vyrovnať sa s vlastnou minulosťou, kolaboráciou kráľovskej rodiny no predovšetkým Vidkuna Quislinga s nacistickou Treťou ríšou. A to sa nepodarilo. V podstate ide o rodinný príbeh, s občas dobrou akciou, inak však poriadne spackaný. Na zlaté časy a filmy ako Most cez rieku Kwai, Nepriateľ pred bránami, Prežili sme Ardeny či Stalingrad budeme už zrejme iba spomínať a téma druhej svetovej vojny sa zdá potrebuje poskytnúť už nový pohľad na túto etapu ľudských dejín, ako sa to podarilo povedzme vo filme Jojo Rabbit. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Děj začíná v dubnu 1940 a opírá se o skutečné události v přístavu Narvik. Atmosféra je perfektní, kostýmy i provedení doslova bezchybné (dokonce i drobnosti jako nášivky Horských myslivců na uniformách Wermachtu - kteří v té době v Norsku opravdu byli nasazení). Tak proč to sakra nefungovalo? Film selhává v drobnostech. A je jich hodně. Třeba obsazení hlavní ženské role (okolo které se točí většina děje). Opravdu museli vybrat tu nejošklivější ropuchu, ze všech ženských co se ve filmu vyskytnou? Nebo její manžel a jeho eskapády s puškou (buď ji někde nechá nebo ji ztrácí - hrozně mě to rozčilovalo). Role dítěte (jeho chování a vliv na děj - další element co mi hýbal žlučí). Děj jako takový jakoby nevěděl, jakému příběhu se věnovat (a jak ho vyprávět). Přeskakuje se nejen mezi postavami, ale nešetrně se skáče i v čase (asi 4x), aby se udržela linie s historií (boje okolo Narviku trvaly dva měsíce). Ta integrita s minulostí se sice obdivuhodná, ale hodně to ničí pozornost a kontinuitu děje. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po Holanďanech a Dánech přišli se svou válečnou troškou do mlýna i Norové a výsledkem je béčkové  a poměrně ploché válečné drama, které nedokáže vtáhnout a reputaci si nenapraví ani v bojových scénách. Těch je jednak docela málo a jednak svou nevýrazností připomínají spíš druhořadé akční filmy. I o méně známých událostech druhé světové války se dají natočit víc než slušné filmy. Narvik mezi ně bohužel nepatří...40% ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Od snímku Bitva v ústí Šeldy a Bombardování tu máme po delší odmlce další válečný film z WWII. Tentokrát si tvůrci vybrali přístav Narvik a bitvu, která se kolem něj odehrála. Inu, z drtivé části se jedná spíše o drama. Nečekejte tak nějakou velkou válečnou vřavu, kde budou padat těla o sto šest a z krupobití kulek ohluchnete. Jsou tu se vším všudy asi tři přestřelky ( ta poslední je ale fajn a ujde ). Kdo očekává válečný akční film, bude zklamán. Příběh se zaměřuje na manželský pár Ingrid a Gunnara. Gunnar jde bojovat se svou jednotkou do války a Ingrid zůstává pracovat ve městě, nejen jako pracovnice hotelu, ale hlavně i překladatelka. Po nějakém čase se však nad Ingrid začnou stahovat mračna, a to z důvodu tlaku Britů a Němců a musí to tak hrát na obě strany. Ingrid je postavena do složité pozice a v určité chvíli se divák rozhoduje, jestli pro ni bude mít pochopení, protože podobné věci se mohly stát v době války tisíce lidem. Jedná se o zradu či o akt přežití ? Jak na to vše může zareagovat vaše okolí a nejbližší ? Narvik určitě není špatným historickým dramatem, jenže tomu něco chybí. Podobných filmů se natočilo už několik a tady není nic překvapujícího, ohromujícího či něco, z čeho bych se měl posadit na zadek. Je to jen další průměrný válečný film, který se v té změti ostatních rychle ztratí. Zaujme však vizuál a prostředí norské krajiny, která je vždy jistotou, kostýmy, a výkon Kristine Hartgen byl taktéž potěšující. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Norský válečný film o největší norské bitvě za druhé světové války a vlastně první porážce nacistického Německa, prostě bitva o městečko Narvik, které bylo klíčové pro expres surovin jak do Anglie tak Německa. Celkem solidní II. SV film s příběhem fiktivní manželské dvojice, kdy on bojuje a ona "kolaboruje", akorát poslední třetina rozkouskovaná do skoků v čase je trochu mínus. Na toto téma je asi nejlepší Boj o těžkou vodu (2015) , kde také hraje Němec Christoph Bach (nar. 1975, Západní Německo) akorát ne konzula ale vědce. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Film sa natáčal v Osle, Narviku, Rjukane a Norddalsbruae. (MikaelSVK)
  • Postavy Ingrid Tofte a Gunnar Tofte sú fiktívne postavy, ale príbeh je absolútne pravdivý. Eystein Røset, jediný žijúci nórsky vojak z bojov v severnom Nórsku, sa zúčastnil predbežného premietania s rodinou a po filme povedal: „Presne tak sa to stalo.“ (Johnny.ARN)
  • Prvá veľká porážka nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama