Reklama

Reklama

Říjen 1957. „To" se probouzí a městečko Derry ve státě Maine už nikdy nebude jako dřív. Stephen King vdechl život ztělesnění veškerých dětských fóbií a obav a vystavil sedm dětí zlovolné síle, která na sebe bere nejrůznější podoby včetně klaunské tváře. Děsivý klaun (Tim Curry) žije v městské kanalizaci, odkud se vydává lovit a zabíjet. O mnoho let později se ti, kdo přežili, jako dospělí vrací skoncovat s další vlnou jeho bezuzdného vraždění – už jednou provždy. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (529)

Shit 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu zaujme a je docela i zábavná, hlavně když se tam objeví Pennywisse a cení svoje zoubky nebo když všechno zacákává krví, ale ta druhá polovina je už opoznání horší a klaun se tam objevuje velice pomálu a to je myslim docela škoda a když už to vypadá že bude pořádná finálová bitka tak tam vleze nějakej ubohej pavouček, kterej i na dobu vzniku je hodně špatně zpracovanej a vypouští nějaký debilní světýlko, opravdu nevim kde mohli páni tvůrci přijít na takhle ubohej konec bez Pennywisse, kterej provází celým příběhem jako ten hlavní nepřítel a pak ho předělaj na nějakýho pavouk, tim si to u mě pěkně rozházeli, takže jenom 3* ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ten bezstarostný chalan z vás vyšumí ako vzduch z pneumatiky a jedného dňa sa pozriete do zrkadla a zistíte, že sa na vás pozerá nejaký dospelý.“ Úryvok som si dovolil opísať z viac ako 1000-stranového románu Stephena Kinga. Bohužiaľ, nič podobné, príjemne melancholicky nostalgické, vo filme nenájdete. Je to televízne béčko, ktoré sa síce za svoju béčkarskosť nehanbí (čo je relatívne sympatické...), ale to jeho béčkarskosť nezmenšuje, skôr naopak. Rozhodne by som videl rád áčkarskú verziu s tomu odpovedajúcim rozpočtom, scenárom a hercami. Hoci sa pokladám za Kingovho fanúšika, To ma nikdy nebavilo. Pár super momentov tam je, nanešťastie sa práve tie do filmu paradoxne neprebojovali (škandalózne sexuálne scény a flashbacky na vyčíňanie klauna naprieč dejinami). Filmová adaptácia je predvídateľná, nepomáhajú jej predpotopné triky (Mesiac, pavúk) ani masky. Čo je však asi najhoršie, tak výkony dospelých sú otrasné. Detské verzie sú na tom o čosi lepšie, pričom práve detskú rovinu hodnotím vyššie (80%), než dospelú (40%). Tá je i kvôli otrasným hercom trápna, často až smiešna. Detská rovina má istý typ kúzla a príjemnú retro atmosféru. Výrazným plusom je Tim Curry ako Pennywise. No i keď je minutáž vskutku robustná, pôsobí príbeh skratkovito a nedostatočne. Viac v mojej recenzii na Studna.net: http://www.studna.net/reviews/471/ ()

Reklama

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Ten film mám vrytý do paměti stejně silně, jako třeba prvního Vetřelce (strach z temných prostor) a první Čelisti (od 12ti mě k moři nikdo nedostal:). Možná je absurdní přirovnávat klauna k obřím monstrům (minimálně návštěvníci McDonalds nevěřícně kroutí hlavou), ale TO byl jedním z mála hororů, který mi v dětství skutečně solidně pocuchal nervovou základnu. To, že to je očividně televizní a že sem tam výkony „dospělých dětí“ úplně neštymují, mi bylo jasné již tehdy. Přesto si TO ony čtyři zaslouží. Dodnes nemám klauny rád a to o něčem už vypovídá:) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to většinou takový průšvih, jak by se dalo čekat, obzvlášť scény s vhodně obsazenými dětmi se povedly, ale čím více se film zabývá dospělými a čím blíže je uspěchaný závěr, tím je lacinější a nudnější. Z Pennywise, který hlavní hrdiny vždycky akorát postraší a pak je nechá být, navíc nemám ten správný hororový pocit, a na rozdíl od knihy velkou roli nehraje ani samotné Derry, což je podobně velké minus. V rámci možností a například v porovnání s tragickým televizním Osvícením jde ovšem o vcelku věrnou adaptaci Kingova eposu. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Prvně, nikdy jsem nečetl nic od Kinga (ne že bych nechtěl, ale jeho knížky jsou na mě až příliš drahý a v knihovně nejsou stále k dostání). Ale tenhle film se mi líbil. První část je samozřejmě mnohem lepší, už jen díky dětským hercům, kteří jsou mnohem přesvědčivější a nepřehrávají oproti svým dospěláckým protějškům. Atmosféra je hutná, napnutá a díky flashbackům se pořád něco děje, takže se člověk nenudí. Zápletka je celkem jednoduchá, jako ve většině Kingových děl (nečetl, ale viděl jsem jich hodně). A příběh následně jen sleduje dění, které vychází z prvotní situace. V tomto případě je to tajemné zlo, které ovládá jedno maloměstečko, jakási hydra, která zastiňuje mysl každého jeho obyvatele ne nepodobná drakovi z pohádky, jenž jednou za čas vyleze z úkrytu a sežere pannu a zbytek nechá napokoji. Nejméně přesvědčivé jsou výlevy emocí, kdy většina dospělých prostě příliš přehrává. Šílenej strach sice cítit můžeme, ale určitě při něm každej nevyvádí jako nějaká hysterka. Druhá část je horší, protože je to už převážně na těch starších a ani dějově není nic moc. Všechno to dobrý a zajímavý se prostě stalo v tom prvním dílu. Zbytek už je jen klasický řemeslo bez jakýhokoliv lepšího momentu. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (44)

  • V knižní předloze jsou dva členové z Klubu smolařů spojeni s postavami z jiných knih Stephena Kinga. Otec Mika Hanlona (Tim ReidMarlon Taylor) sloužil v armádě s Dickem Hallorannem, kuchařem z knihy „Osvícení“. Eddie Kasprack (Dennis ChristopherAdam Faraizl) se mimo jiné kamarádil s mladým Paulem Sheldonem, jenž byl jako dospělý hlavní postavou románu „Misery“. (Rico96)
  • Z první verze filmu s českým dabingem od firmy Warner Home Video bylo vystřiženo téměř 15 minut scén. Warneři prohlásili, že to bylo kvůli snížení finančních nákladů. Ve druhé dabované verzi od Novy, která byla rozdělena na dvě části, již k ničemu takovému nedošlo. (nanamarak1)

Související novinky

Kingův horor To konečně míří do kin

Kingův horor To konečně míří do kin

04.07.2016

Hororový román To už se dočkal tříhodinové televizní adaptace, studio Warner Bros. se jej ale od roku 2009 snaží poslat přímo do kin. O režii se chvíli zajímal Guillermo del Toro (Hellboy) a v červnu… (více)

Reklama

Reklama