Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rocková hviezda Desmond Howl (MAURY CHAYKIN) patrí k najslávnejším hudobným celebritám, svoje piesne dokáže písať rýchlejšie, ako iní napíšu jednoduchý pozdrav na pohľadnicu. Ľudia na celom svete, aj tí, čo nevedia po anglicky, milujú a spievajú jeho piesne. A hoci jeho hity sú čoraz slávnejšie, jeho vlastný svet sa zmenšuje. Jedného dňa sa v Desmondovi všetko zlomí. S množstvom drog v tele sa rozhodne zložiť svoj majstrovský kus Veľrybiu symfóniu určenú najväčším cicavcom veľrybám, ktorú im má podľa jeho predstáv na pobreží Pacifického oceánu hrať symfonický orchester. Desmonda z jeho uzavretého chorého sveta chce vytiahnuť jeho bývalá manželka Fay (JENNIFER DALEOVÁ) či agent Kenneth Sexston (KENNETH WALSH). Raz stretne na ceste 19-ročnú Claire Loweovú (CYNDY PRESTONOVÁ), ktorú považuje za bytosť z inej planéty... Snímka je adaptáciou vysoko ceneného rovnomenného románu Paula Quarringtona (je aj spoluautorom scenára) a patrí k najlepším biografickým dielam o legendárnej skupine Beach Boys a jej lídrovi Brianovi Wilsonovi, ktorý však na rozdiel od hrdinu knihy skutočne našiel cestu späť z drogového pekla a v súčasnosti opäť patrí k najžiadanejším skladateľom rockovej hudby. Snímka roku 1994 získala štyri ceny Genie (kanadská obdoba Oscara) pre najlepšieho herca (Maury Chaykin), najlepšiu pieseň, zvuk a zvukový strih. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

emma53 

všechny recenze uživatele

Trochu mně tenhle filmek připomněl jiný, taky tak krásně lidský a citlivý Jack se chystá vyplout, ovšem oproti jmenovanému v tomhle případě jsem hlavní herce téměř vůbec neznala, ale byli taky bezvadní, obzvlášť Maury Chaykin. Oba tak trochu ztracenci, kde Desmond žije svou minulostí rockera a vzpomínkami na svého bráchu a v souvislosti s tím začne skládat svou velrybí hudbu a do toho mu vstoupí zajímavým způsobem jiný nešťastný človíček Clarie. Je to moc milá srdcovka, místy dojemná, místy úsměvná, ale rozhodně stojí za kouknutí, jen se nenechte nikdy nalákat na bujanézu uvařenou od Clarie. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který stojí především na brilantním hereckém výkonu a nechutně tlustém monstrózním těle "velrybího muže". Zdatně sekunduje i štíhlá kráska Claire. Příběh o tom, že spřízněné duše (jakkoli odlišné, ale výrazné osobnosti) se mohou potkat bez ohledu na to, v jaké se právě nacházejí schránce....Z filmu jsem vůbec nepochopila, že ta ujetost nebo duševní choroba hlavního představitele byla způsobena drogami. Kýčovitý happy end je milý. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je naprostá masírka, kterou jsem byl schopen dávat i dvakrát v jednom dni. Vynikající příběh, skvělá hudba, uchvatný hlavní hrdina, zajímavé herecké výkony a roztomilý humor - to všechno pohromadě nenajdete jen tak v každém filmu, takový film se netočí každej rok, ten se prostě vyskytne. Prostě úchvatné setkání s filmem o kterém jsem nikdy předtím, a ani nikdy potom vůbec nic nikde nečetl, neslyšel a neviděl. A i to, že tohle je teprve druhý komentář k tomuto filmu tady na csfd, možná svědčí o tom, že vynikající filmy prostě musíš najít (nebo ony tebe), nikdo ti je nenaservíruje jako mainstreamové sračky a hlavně, tyhle filmy tu chvástavou reklamu a známé ksichty nepotřebují. O jejich oduševnělosti, kráse a promlouvání do duše i do srdce, svědčí a vypovídaji ty filmy samotné. Nic víc k tomu nepotřebují. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

"Fajn. Tohle je cesta, jak se zbavit halucinací. Pošlu je nakoupit." Zábavné sbližování postaršího, odpudivého, obézního rockera s nádhernou devatenáctkou. K tomu se oba potýkají s bolístkou, která je trápí na jejich dušičce. No nezní to krásně kýčovitě? Ono to kýčovité je. Ovšem ten místy pohádkový nádech nemá chybu. V některých momentech mi to připomínalo moderní variaci na Krásku a zvíře. A ke všemu to má výborně napsané a zahrané ústřední duo, parádní melodie a velryby. Co víc chtít? Nic...takže za pět. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh o dvou odlišných lidech, které svede náhoda dohromady a postupem času k sobě hledají cestu. Za mě 80% :) ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Nezávislý film: Predvídateľný skromný dej, veľa emócií, dobrá kamera, trochu nuda. Akási variácia na Pretty Woman. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Desmond mi od začátku přirostl k srdci, stejně jako jeho velrybí hudba. Já mám tyhle krásný blázny ve filmech moc ráda. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Nezávislý hudební film, který nemá chybu. Po jeho shlédnutí jsem si okamžitě sehnala desku kanadské kapely Rheostatic, která složila hudbu,na desce je i ústřední píseň Claire. Druhý objev je tlustý představitel Desmonda kanadský herec Maury Chaykin - doporučuji najít a užít si jeho další role ve filmech! Silný příběh citlivé a od světa showbyznysu odvrácené bývalé hudební hvězdy, oteklého škaredého chlápka, který se koupe v shnilém bazéně, tančí si nahý po domě na hudbu, kterou skládá jen sám sobě a velrybám a jednoho dne se zamiluje do krásné "princezny"....a ona asi do něj......dojemné k slzám a přitom vůbec ne patetické a romanticky ucitantané. ()

bmx6 

všechny recenze uživatele

Ani ve snu by mě nenapadlo,že natolik nenápadný film se mi bude tolik líbit.Ani nevím,co vynachválit víc.Úplně odlišné od všeho ostatního a při tom,tak krásné.Mám takovou radost,že jsem film viděl. ()

danihelka 

všechny recenze uživatele

Před 15 lety jsem si z tohoto filmu sedl na prdel. nedávno jsem ho po zapomění objevil znovu a zase na prdeli! Až se nechce věřit jak je to ve svý realitě fantaskní. Jojo nic naplat, hudba je řečí andělů a když tě takhle pohltí stává se z toho někdy až sebedestrukční obsese. Úžasnej zážitek!! ()

Reklama

Reklama