Reklama

Reklama

Tajemné stromy - dokonalé přírodní systémy

(TV film)
  • čeština Geniální stromy (festivalový název) (více)
Francie, 2020, 92 min (Alternativní 52 min, Televizní verze: 2x45 min)

Hrají:

Emma de Caunes (vypravěč)

Obsahy(1)

Pozemští obři nejsou zdaleka jen statickými a osamělými rostlinami. Po milióny let se vyvíjejí zároveň s námi a hledají si své vlastní cesty existence. Přitom ovlivňují naše životy více, než jsme si mysleli... Co byste dělali, kdybyste se ocitli na malém kousku země, ponecháni napospas živlům, bez jakékoliv ochrany i možnosti úniku, a museli se živit pouze tím, co by vám nabízel, protože byste se nedokázali hnout z místa? Něco takového se zdá nemožné. Přesto na Zemi existují organismy, které tak žijí už téměř čtyři sta miliónů let. Stromy si v průběhu této dlouhé doby vyvinuly pozoruhodné strategie, které jim pomáhají se přizpůsobit téměř jakýmkoli klimatickým podmínkám a vyrovnat se s nehostinným prostředím. Umí přežít jen s tím, co mají na svém stanovišti k dispozici. Je neuvěřitelné, jak dokážou z mála vyrůst do tak velkých rozměrů. V současnosti vědci začínají pronikat do tajemství neobyčejných schopností stromů a za jejich zdánlivou nenápadností objevují skutečné supertechnologie. Lesy nám poskytují mnohé neocenitelné služby od čištění vzduchu a vody až po zásobování dřevem a samozřejmě v boji proti klimatickým změnám. Jsou našimi nejlepšími spojenci v úsilí o záchranu života na Zemi. Co kdybychom se jimi nechali inspirovat? (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

bobstock 

všechny recenze uživatele

Strom má pár zanedbatelných schopností, dokáže být prakticky nesmrtelný pokud má vodu, dokáže vytáhnout 3000 litrů vody za den do výšky přes 30metrů, má nejcitlivější chemické reakce, přispůsobuje se všem podmínkám i když pro nás stojí v zemi jako zapíchnutý kolík..atd..vzdělávací a fascinující s novými objevy, špička televizní nabídky. 85% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Berieme ich tak všedne a pritom sú našimi najväčšími spojencami. Sú prehliadané ale bez nich si život predstaviť nevieme. Veda v tomto dokumente zdôrazňuje prínos stromov pre život na Zemi. Zabezpečujú energetickú rovnováhu a ich prínos je bežným človekom nedocenený. Čo je ešte zaujímavé je ich dlhovekosť. V tomto dokumente sa na to nezamerali, ale je úžasné chytiť si nejaký strom, pri ktorom stáli naši predkovia pred stáročiami. Tak ako je Lipa kráľa Mateja, ktorá má viac ako 700 rokov a kedysi Matuš Čák pod ňou viedol kráľovské snemy. Stromy nám dávajú čerstvý vzduch, no pritom takto krásne vedia priniesť aj závan histórie. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Popri množstve zaujímavých informácií, je jedna myšlienka top. Ľudia si môžu zobrať príklad zo stromov, ako prežiť milióny rokov na zemeguli ako druh bez toho, aby jej ubližovali, aby si brali prvky zo zeme a vzduchu tak, aby zem ničili. Záverečný apel na vysadenie bilióna stromov je taktiež zaujímavou a rozumnejšou alternatívou všetkým klimatickým programom. Tie za drahé peniaze rekonštruujú existujúce technológie s nejasným výsledkom. Spôsob spracovania je ponúknutými obrazmi dokument skvelý. Trochu vadilo množstvo pohľadov na kadejaké výskumné centrá po celom svete. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Napriek množstvu výskumov a rôznych dokumentov si ľudstvo ako také stále neuvedomuje, že je nutné žiť v súlade s prírodou a nie len ťažiť z nej. Stromy sú tu tiež pre nás všetkých a nielen pre ziskuchtivcov. A keď už ani stromy nevedia vydržať nápor zmien spôsobených človekom, čaká nás neradostná budúcnosť.. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Francouzská režisérka Emmanuelle Nobécourt divákům naservírovala vskutku zajímavý dokument, který značně zvyšuje povědomí o důležitosti stromů pro člověka a ostatní organismy. Ačkoliv se jedná o velmi alarmující snímek, dává přece jen jistou naději, že pokud lidstvo rychle nalezne ztracenou úctu a pokoru k přírodě a začne se podle toho chovat, tak jeho dny na modré planetě ještě nejsou sečteny. (90%) ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama