Reklama

Reklama

Neuvěřitelná dobrodružství Italů v Rusku

  • Sovětský svaz Něvěrojatnyje priključenija italjancjev v Rossii (více)

Obsahy(1)

Na kliniku je přivezena umírající stařenka, která stihne své vnučce sdělit, že před Velkou říjnovou socialistickou revolucí zakopala v Leningradě (dnes St. Petěrburg) poklad. A tak se stane, že všichni, kteří byli v nemocnici v její blízkosti, se náhle ocitají ve stejném letadle směřujícím do hlavního města SSSR (tehdejší Sovětský svaz): primář nemocnice, dva saniťáci, manžel ženy, která čekala na klinice na porod, muž léčící si zlomenou nohu a samozřejmě vnučka stařenky. Snaha získat poklad je velká, ale jen vnučka zná druhou část indicie, která ji v hledání hodně pomůže. Netradiční koprodukční spolupráce vyústila v komedii, která si nehraje na přílišnou realitu, ale dokáže strhnout spádem a svižně ubíhající dějovou linkou. (Robbi)

(více)

Recenze (42)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Jak vidno, ozvuky komedie To je ale bláznivej svět! zarezonovaly až v Sovětském svazu. Skupinka rozjívených Italů tam vyrazí soupeřit o poklad, "zakopaný pod lvem" (neušetří ani pomník Lva Nikolajeviče Tolstého). Ten film je dokonale pitomý, ale na svou dobu a původ tak nebývale akční, že za vidění stojí. Například scénu, kde hrdinové prchají před živým lvem v přestrojení za obří matrjošky, neuvidíte ani v bondovce! ;-) Škoda, že natáčení v totalitním prostoru muselo být vykoupeno přítomností otravného Rusa, který co chvíli káže o krásách své vlasti (zjevná snaha posílit turistický ruch) a záhy vyjde najevo, že je estébák a že je na to hrdý. V televizi už ten film asi nikdy nikdo neuvidí.. 40% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

O existenci filmu jsem se dozvěděl z nějakýho dokumentu o žigulech. K mýmu velkýmu překvapení jsem zjistil, že film se dá celkem bez problémů sehnat a dokonce s českym dabingem. Jinak ke vzniku filmu se váže legenda, že snad nějaký vysoce postavený soudruhy napadlo, že by se dal film využít i jako reklama na tehdy zbrusu novej výrobek z Togliatti - VAZ 2103. A nutno dodat, že honička mezi Laděnkou a Moskvičem je fakt epická. Kaskadéři se při natáčení asi celkem vyřádili. Jinak on celej ten film je taková jedna velká honička. Od první minuty tam někdo někam ujíždí, běhá, zdrhá a celý je to takovej jeden velkej blázinec... Humor bych přirovnal třeba k Fantozzimu nebo k Bažantům. Žádný veledílo, ale dalo se na to celkem koukat. Dokonce ve filmu neni žádná propaganda ani budovatelská zápletka, což jsem u filmu ze SSSR tak nějak automaticky očekával. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Příjemná bláznivá komedie s mnoha zajímavými scénami, natočená v spolupráci sovětských a italských filmařů. Není lev jako Lev nebo lev. Některé vtipy jsou dnes nebezpečné. "Nevěděli jste, že mám ruský původ?" "Je to poznat. Máte výborný ukrajinský přízvuk" ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

crazy komédia v taliansko sovietskej koprodukcii o hľadaní pokladu zakopaného pod levom v leningrade... miestami je to prekvapivo stále vtipné - ako napríklad úvodná scéna v nemocnici, lev naháňajúci matriošky, scény v lietadle, doktor bez pasu . . . ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Málokterý film mě tak rozčiloval, jako tahle nebetyčná blbost, která asi nepotřebovala scénář, natáčelo se podle toho, co je zrovna napadlo a je to sakra poznat. I na kategorii "bláznivá komedie" musí film něco splňovat! Hrůza, i navzdory starému původnímu dabingu Barrandova, proti kterému musí být debilní nová verze Řitky s Juřičkou a Teršem čínským mučením sovětského stupně. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: +R: ČST 1 = 17.4.1983, réžia českého znenia (ÚPF 1975) = BEDŘICH FRONK (13.11.2016) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Poklad se nachází pod lvy.......... Bláznivé dobrodružství plné neuvěřitelných událostí do kterých se připlete i ruská milice v domnění, že má co do činění s imperialistickými agenty. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Absurdná a bláznivá komédia. Prvá hodina je celkom zábavná a toľko vtipných absurdít som nevidel snáď od filmov s účtovníkom Fantozzim. Zvyšok už však vtipný nie je. Je tam veľa predvídateľných heftov, ako keď chlapík preskočí dvíhajúci sa most, bombou v kufríku vyhodia do vzduchu dom, ktorý chcú miestni práve zbúrať, či keď na seba narazia kopajúce hlavné postavy pod klietkou s levom. Občas sa mi nepáčili tie nakreslené pozadia, či to, že chlapík sprievodca, pri každej možnej príležitosti popisoval, čo práve vidíme. Tie rýchle rozhovory, to tempo, to mi bolo jasné ešte pred začiatkom filmu, keď som vedel, že sa jedná o komédiu s Talianmi v spojení so Sovietskym filmom. Najviac sa mi páčila naháňačka s Ladami, či absurdné hasičské auto, keď vrazilo do domu a druhým oknom vysunulo ženu vo vani alebo výbuch benzínovej pumpy pomocou raketovej cigary. Avšak dialógy mali veľa klišé a napríklad niečo bolo aj trápne, hlavne láska, ktorá vznikla medzi postavami odrazu a ich následné dialógy, ako keby sa poznali roky: "Oľga, počkaj, milujem ťa. Nie Andrej, medzi nami je koniec." Takisto sa mi nepáčil ten pomaly všehoschopný lev, ktorý naháňal iba tých, čo mali poklad a dokázal sa vyštverať aj z diery, či na dopravný prostriedok alebo ten natvrdo spravený šťastný koniec, čo sa týka podielu z pokladu a romantickej lásky. Niečo bolo naozaj vtipné, ale asi sa zo mňa stáva imúnny človek voči tomuto humoru z komunistických čias. Prvá hodina bola u mňa na niečo medzi 3 a 4 hviezdičkami a zbytok času na na 1 hviezdičku, takže celkovo sú to u mňa lepšie dve hviezdičky. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sympaticka komedia ktora sa tocila v ZSSR - tusim Leningrad, ale aj v Taliansku. Mironov je mne jediny znamejsi herec, a prosperipo tomto filme natocil este slusnu Divoku Zver. 80 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Neuvěřitelná dobrodružství Italů v Rusku jsou dobrosrdečně pojatou bláznivou taškařicí. Pro danou chvíli zde žádné zákony neplatí, ani lidské, ani přírodní a svoboda je základem pohybu. Režisérem filmu byl Eldar Alexandrovič Rjazanov a vlastenecky uvědomělá povinnost sovětského dozoru je splněna při náležitém upozornění na nezanedbatelný rozdíl mezi kapitalistickým a sovětským zdravotnictvím a v propagaci odolných ruských automobilů. Blázniviny nepostrádají bizarnosti, pompéznost, divokost, ani občasné vytahování. Nakonec, včerejší noviny vyjdou až zítra a film svým vrtošivějším pohybem uspokojivě plní své poslání bezstarostného pobavení doby a místa. Hrdinou příběhu je Andrej Vasiljev (sympatický Andrej Mironov), kapitán sovětské policie v utajené misi laskavého dohledu nad ztřeštěnými italskými turisty v socialistickém ráji. Vlast a láska slaví vítězství. Hlavní ženskou postavou je Olga (příjemná Antonia Santilli s hlasem Natalije Gurzo), atraktivní italská dívka při hledání rodinných kořenů a dlouho ukrytého dědictví. Život je zábavnou hrou. K odlehčujícím postavám patří zejména svého švagra zneužívající žádostivý řidič sanitky Antonio Lo Mazzo (příjemný Alighiero Noschese s hlasem Alexandera Beljavského), Antoniův kolega i využívaný bratr Antoniovy ženy Giuseppe (příjemný Ninetto Davoli s hlasem Michaila Kononova) a vzteklý mafioso Rosario Agrò (příjemný Tano Cimarosa s hlasem Michaila Gluzského). Z dalších rolí: v povětří navěky uvězněný primář italské nemocnice (Gigi Ballista s hlasem Jakoba Beleňkého), vytrvalý italský hledač s jednou nohou v sádře (Jevgenij Jevstignějev), Rosariova těhotná manželka Santuzza (Franca Sciutto), bezelstně laskavá Andrejevova matka (Olga Aroseva), či z plynu vystrašený inspicient leningradského divadla (Jurij Šepelev). Neuvěřitelná dobrodružství Italů v Rusku jsou určeny k obveselení, ztřeštěně poskakují, honí se za pokladem Leningradu a lev prokáže svůj oprávněný královský majestát. Dostatečně zábavné a nevýznamné. ()

Faramir 

všechny recenze uživatele

Sovětsko-italská koprodukce ve světě filmu = Neuvěřitelná dobrodružství Italů v Rusku. Sovětsko-americká koprodukce v kosmu = Program Sojuz-Apollo ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Hojně navštěvovaná vtipná a neuvěřitelně akční komedie pro socialistického diváka v letech sedmdesátých. Jde o nostalgickou záležitost, kterou si vybavuji sporadicky a asi jako každý z oné generace ví, že šlo o honbu za pokladem ukrytým pod lvem. Nyní po skoro čtyřiceti letech jsem tuto taškařici spatřil znovu. Kombinace italské crazy komedie šmrnclé ruským balšoj těatrom i cirkom. Honičky v nezničitelných sovětských dopravních prostředcích, přistání letadla na silnici, kde uvěřím, že snad se točilo za reálného provozu a vůbec hodně kaskadérských výkonů na ruský sebevražedný způsob, včetně provokování stařičkého cvičeného lva. ()

Reklama

Reklama