Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V podstatě westernový remake filmu Lives of a Bengal Lancer (1935), jehož hlavním tématem je poněkud složitý vztah mezi mrzutým generálem kavalerie Steelem (Ralph Morgan) a jeho synem, čerstvě povolaným podporučíkem z vojenské školy (William Henry). Chlapce si pod svá křídla vezme laskavý kapitán Starrett (Preston Foster), který má rovněž za úkol mírumilovnou cestou ukončit řádění odpadlého indiánského bojovníka Geronima. Snahu o smír však komplikuje zrádný pašerák zbraní Gillespie (Gene Lockhart), který za úplatu zásobuje indiány zbraněmi a pomáhá tak decimovat místní bělošskou populaci. (OG_Swifty)

(více)

Recenze (2)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

První oficiální zfilmování příběhu Geronima má (jak bylo touto dobou zvykem) s realitou společné jenom to jméno. Během 30. let byli (a ještě dlouho poté) indiáni démonizováni a nejinak tomu je i v tomto snímku, kde je známý vůdce indiánů jen přitroublou loutkou zlých bělochů a vykreslen jako krvechtivé zvíře. Neúcta k indiánům je prezentována označováním indiánů urážlivým termínem Injuns a "Chief" Thundercloud ani nebyl ve filmu v hereckém obsazení uveden, přestože hrál ústřední postavu filmu. Film se místo indiánům věnuje zástupcům americké kavalerie v podání tří generačních herců / postav - generál Steele (Ralph Morgan) vs. mladý poručík Steele (William Henry). Mezi nimi je pak smírčí soudce kapitán Starrett (Preston Foster). Ve finále to bylo poměrně krvavý, ale dobrý westernový béčko, ačkoliv ambice byly viditelně vyšší. Zajímavost na závěr - Andy Devine tentokrát nehraje přitroublou komediální postavu, ale bonmoty hýřícího vůdce průzkumníků. Příjemná změna! ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Bílí ušlechtilí a civilizaci, demokracii a pokrok přinášející Američané musí bojovat se zatvrzelými Geronimem vedenými apačskými divochy, aby tu civilizaci, demokracii a ten pokrok přinesli i jim. Prostě, takový dobový vývoz demokracie. O apačské půdě tu samozřejmě slovo nepadne. Jo, je tu jeden bílý zrádce, ale ten to dělá pro dolary, takže to je vlastně OK. Jinak je to historicky velmi nepřesný, ale jinak standartně dobře provedený dobový western s náramně vlasteneckým koncem. Ještě že ten Geronimo vypadá správně zavile a divošsky. ()

Reklama

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Dobové zasazení filmu a dopadení Geronima (Thundercloud) se v tomto snímku odehrává o celou dekádu dříve, než tomu bylo ve skutečnosti. Ve filmu je mladý Steele (Ralph Morgan) povolán prezidentem U.S. Grantem (1869-77), ačkoliv v době kapitulace Geronima (4. 9. 1886) zastával prezidentský úřad Grover Cleveland (1885-89). (OG_Swifty)
  • Geronimo byl zamýšlený jako westernový velkofilm studia Paramount, avšak náklady na jeho vznik odpovídaly průměrným nízkorozpočtovým snímkům, což se nakonec na kvalitě snímku zásadně podepsalo. Velká část bojových scén byla použita ze snímku The Plainsman (1936) a samotný příběh byl částečně převzat z dalšího klasického filmu studia Paramount - Lives Of A Bengal Lancer (1935). (OG_Swifty)

Reklama

Reklama