Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká satirická veselohra, jejíž děj se odehrává někdy kolem roku 1900. Obyvatele městečka Pětice vzruší záhadná zásilka, která má být doručena nejlepšímu člověku v obci. Na titul nejlepšího člověka si samozřejmě dělají nároky všichni členové městské rady. Nakonec se ukáže, že šlo o chytře promyšlený žert, který měl odhalit skutečný charakter „lepších lidí" města. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (84)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělá záležitost. Chápu co v roce 1954 tato politická satira měla říci. Bohužel z dnešního pohledu v době , kdy jsou lidé z těch našich (také samých nejlepších lidí) pánů poslanců a senátorů otrávení jak nikdy, nad touto komedií musí člověk smutně pokývat hlavou. Komunistické napadání řízení jednoho městečka zkorumpovanými a finančně navzájem propojenými radními je tak náhodou znovu aktuální. To jen k tématu. Jinak herecké výkony většiny zúčastněných jsou prostě skvělé! To co předváděl Kemr, Kopecký byl koncert. * * * ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

V roce 1954 za komunistů natočili pánové Wasserman a Vlček st. historii 1914 ck Rakouska netušili, že natočili i naši budoucnost. Poštmistr odposlouchává hovory, porušuje listovní tajemství jako pravý STBák a rozhoduje kdo s kým a za kolik na kterou kandidátku přímo skvělá ukázka české povahy . Při sledování x tém vidím naši součastnost . Češi se za 100 let vůbec nezměnili , návist nenávist protekce prostě skvělá vize budoucnosti. Mám za to že bychom měli jít znova zvonit klíči . Bravo!! Ještě děkuji všem hercům za skvělé herecké výkony. Bojím se podívat do zrcadla jestli se někomu nepodobám, všechny vlastnosti stejně nosíme v sobě, někdo víc někdo míň . S úsměvem až k pláči deda :-) ()

Reklama

pipapa 

všechny recenze uživatele

TOP satira na tzv. demokratické vlády a na falešnou demokracii vůbec (v ČR před r.1948 a od r.1989 nanovo a tentokrát i donucená pod tlakem boje o světovou moc postupně odhalit svoji pravou tvář - fašistickou!). TOP herecké osobnosti. TOP dynamická režie. Jeden z TOP filmových počinů v historii čs.kinematografie na stále více a více aktuální téma. .....Tupí obdivovatelé "nové vlny" šedesátých let, jděte se vycpat!!! ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Nejlepší člověk v určitém úhlu pohledu lze využít k potřebám budovatelského agitátorství komunistického uspořádání světa. Je to ovšem pohled krátkozraký, neboť jde o nadčasovou společensko-politickou satiru, která je aktuální v každé době a za každého režimu. Rozdělení na pracující lid a buržoazní smetánku je podružné a zavádějící, to hlavní rozdělení přináší konflikt mezi představiteli moci a poddaným lidem. Mocenská struktura je pevně propojena s ekonomickou nadřazeností, korupčnictvím a zneužíváním moci. Odpor se potírá direktivně, prospěchářsky a bez slitování. Jednotlivé figurky jsou barevně prokresleny ve svých slabostech a přešlapech. Je to svižné, hravé, odvážné a nad vším vládne cynický výsměch, který baví a děsí zároveň. Hlavní postavou šibalské satirické komedie je C. a k. poštmistr Čeněk Plíšek (dobrý Vlasta Burian). Nebojácně a jízlivě začíná vířit zatuchlé radniční vody, prolezlé nenasytností a opojením moci v nebezpečných obrazcích, které ohýbají kdeco a kdekoho. Pokud je silná vůle, touha po spravedlnosti a eso v rukávě, lze s uhlazenou elegancí provětrat i nevyvětratelné. Za sebou zanechává zemětřesení a naprosté prozření všech. Hlavou mocenské hierarchie je starosta města Pětic Bublich (velmi dobrý Václav Vydra ml.), který sebevědomě a přirozeně udává tón a směr prospěchářství mocensko-ekonomické elity. Dalším v pořadí je první radní a stavitel Josef Kopr (dobrý Felix le Breux), ctižádostivý politik a zlodějský ředitel Živnobanky. Ukázkově pokryteckou postavou je lékárník a radní Valerián Kýla (vynikající Miloš Kopecký) ve snaživé přetvářce mravní a společenské vážnosti a bezúhonnosti. Velmi výraznou postavou je obecní tajemník Cukner (skvělý Josef Kemr), patolízal a přitakávač s vlastním invenčním přístupem v ohýbání a zneužívání moci. Důležitou postavou je soukromník a náhradní radní Šerpán (dobrý Gustav Hilmar), uštěpačný komentátor se zdravým rozumem a morálně zneklidňující pozorovatel stavu elitářského uskupení. Z dalších rolí: zvědavý, nenechavý a poslušný poštovní zřízenec a pošťák Choura (zajímavý Stanislav Neumann), našeptávající starostova manželka (dobrá Jiřina Šejbalová), ostýchavý stavitelův syn Arnošt Kopr (okouzlující Lubomír Lipský st.), další vypečené kvítko, řezník a radní Josef Kaněra (zajímavý Oldřich Musil), povýšenecký statkář a radní Halaburda (příjemný Josef Hlinomaz), afektovaná majitelka krejčovství Malvína Kolenatá (dobrá Dana Medřická), snaživý obecní strážník Truneček (skvělý Eman Fiala), čestný hodinář František Vích (sympatický Jaroslav Mareš), starostova vdavekchtivá dcera Otylka (Věra Bublíková), popichující stavitelova manželka (Světla Svozilová), mladá a zamilovaná švadlena Květa Marčanová (zajímavá Míla Myslíková), připravený i zaskočený nájemce Besedy Špaček (Ladislav Herbert Struna). Je to stále aktuální, adresné, výstižné, neposedné, rozverné, vtipné, vrtošivé, provokativní. A ještě k tomu přináší příjemnou náladu, veselí a námět k zamyšlení. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem tušení o této komedii. Hlavně jsem byl zvědavý na Vlastu Buriana a dostalo se mi velkého zklamání. I kdybych stokrát přehlížel politický podtón, nemohu se zbavit dojmu těžkopádnosti a nucenosti. Grandiózní komik je pouhým vlastním stínem v loutkovém maglajzu. Pokud se autoři snažili zesměšnit monarchistický politický systém, tak to nedokázali. 24%. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v ateliérech a v Prachaticích. (Terva)
  • Pri príležitosti 10. výročie Spoločnosti Vlasty Buriana v roku 2007 bolo vyrobené pamätné razidlo, kde je Vlasta Burian vyobrazený ako poštmajster Pliešok z tohto filmu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama