Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká satirická veselohra, jejíž děj se odehrává někdy kolem roku 1900. Obyvatele městečka Pětice vzruší záhadná zásilka, která má být doručena nejlepšímu člověku v obci. Na titul nejlepšího člověka si samozřejmě dělají nároky všichni členové městské rady. Nakonec se ukáže, že šlo o chytře promyšlený žert, který měl odhalit skutečný charakter „lepších lidí" města. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (84)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Společně s Werichovým pobočníkem ze Zemanovy pohádky lze onoho poštmistra z malého městečka považovat za opravdu poslední paprsky Burianova fenomenálního talentu, přesahujícího hranice naší země. Satira, obracející se v rámci doby svého vzniku k těm, kteří zasedali v poslaneckých i jiných státních lavicích, si bere na paškál přetvářku, pokrytectví, kariérismus, korupci a faleš. Činí tak způsobem velice milým a nadmíru zábavným. Skvělá příležitost pro nastupující hereckou generaci (Kemr, Kopecký, Medřická, Lipský, Hlinomaz, Myslíková a další), která si dokázala vedle Buriana urvat podstatnou část pro sebe. Jak by si asi s podobnou zásilkou poradili současní mocní a bohatí? Zájem by byl zcela jistě velkolepý. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Na přelomu století, v tom nenápadném čase, v němž se tolik dařilo esoterním spolkům, anarchistické mládeži a dvorským radovánkám, se tak nenápadně v řeči, která se jen tak vedla, objevila trhlina, která podnes dusí lecjaké fachidioty z řad historiků, dějepisců umění a literárních vědců a do níž padla jednou nohou ta slavná epocha. A tehdy začala válka. Wassermannův poslední, lehce dýchavičný snímek se čechovovsky posmívá imbecilitě honorace: kocourkovská rétorika ukřivděných, frustrovaných, samolibých a pitomých mocipánů šlechtících regionální totalitu se vyjevuje jako osidla znemožňující ostatním lidem chodit a jednat svobodně i jako rouška, která zakrývá příliš jistý zrak. Říkám to po celá léta: Plíšek má pravdu. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tento film je napěchován hereckými hvězdami, které byly vedeny osvědčenými tvůrci. Přesto je výsledek rozpačitý. Ovšem ne kvůli komunistickému podtextu, který si tam mnozí diváci našli; těžko se divit, když se tady šije do politiků, maloměšťáků a povýšenců. Český divák je dlouhodobě našimi politiky natolik znechucen, že v tom většinou nevidí satiru, ale spíš upomínku, že se za těch 80 let nic nezměnilo. Od černobílé komedie pro pamětníky, navíc v takovém obsazení, většina z nás čekala jednoduchou zábavu s nostalgickým nádechem. Vidíme zde většinu předválečných velikánů po boku hvězd budoucích. A to i v minirolích. Jenže scénář to kvantum postav, nemá jak využít. Vtipných replik je jen pomálu a když, tak jde spíš o chytré šťouchance. Výsledkem je rozverná a dobře napsaná studie lidské malosti. Potíž je, že je to nezajímavé, neosobní, nevtahující... .. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Autoři „Nejlepšího člověka" obrátili pozornost na české maloměsto z přelomu století a vzali si v něm na mušku výkvět městské smetánky, usazené na radnici a starající se nikoliv o blaho a rozkvět města, ale o co nejpohodlnější a nejblahobytnější vlastní živobytí. Jejich svornost naruší zásilka z ciziny, adresovaná nejlepšímu člověku městečka, která způsobí, že se ctihodní radní o titul nejlepšího člověka doslova seperou. Scénáristé Neuberg a Vlček, zkušení a obratní kresliči nejrůznějších postav i postaviček našeho života, šli nepochybně ve stopách francouzských „Zvonokos", na něž i děj filmu nejednou upomene. Podařilo se jim kolem vtipné ústřední zápletky rozvířit řadu scén, v nichž postupně prostřednictvím lišáckého poštmistra odhalují prodejnost, chamtivost i tupost „lepších" lidí městečka. Těžkopádné a — zdá se — i chvatné scénáristické i režijní zpracování námětu však film citelně ochudilo o onu lehkost, svižnost, břitkou i jiskřivou ironii, jíž by měl film tohoto druhu překypovat a kterou jsme obdivovali právě u zfilmovaných „Zvonokos". Filmový přehled 52/1954 ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborna satiricka komedie s hvezdnym obsazenim. Scenar sice neprichazi s nicim novym v nasem filmu ci literature, forma natoceni a stridmy humor me ale v tomto snimku potesil. Z hlavnich postav clovek nemuze s nikym sympatizovat, a tak se muzeme jen usmivat nad bidou lidske duse, ktera, jak videt se nemeni po desitky, mozna stovky let. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Pri príležitosti 10. výročie Spoločnosti Vlasty Buriana v roku 2007 bolo vyrobené pamätné razidlo, kde je Vlasta Burian vyobrazený ako poštmajster Pliešok z tohto filmu. (Raccoon.city)
  • Natáčení probíhalo v ateliérech a v Prachaticích. (Terva)

Reklama

Reklama