Reklama

Reklama

Pohádka o putování

  • Sovětský svaz Skazka stranstvij (více)

Obsahy(1)

Ve smyšleném středověkém království žijí dva chudí sirotci, May a jeho sestra Marta. Skupina banditů unese Maye. Chtějí totiž využít jeho magické schopnosti. May umí na velkou vzdálenost vycítit zlato. (Filmbox)

Recenze (101)

Compadre 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malej, tak jsem tenhle ruskej nářez určitě neviděl, protože jsem si jistej, že bych na něj do smrti nezapomněl. Působivá, ponurá pohádka se zajímavými postavami, drsnou atmosférou a perfektním koncem. Pro děti ale...nevim nevim :) ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Název by se měl změnit na Horor o putování, neboť větší tragédii, byť s relativně dobrým koncem, jsem snad ještě neviděl. Upřímně, určitě se nepovažuju za příznivce našeho pana prezidenta, ale po zhlédnutí tohoto díla mu musím dát za pravdu, co se týče sankcí proti Rusku. Neboť národ vyrostlý na podobných pohádkách se určitě nezlomí kvůli nedostatku plesnivého sýra z Madety nebo paštik z Hamé. Možná ho to naopak zocelí, když jeho zdraví nebude podkopáváno podobnými jedovatinami. PS: Mnoho komentátorů tady si brousí svůj parůžek ostrovtipu na tom, že zatímco tu dívku hrála pořád stejná herečka, kluk nám v průběhu filmu vyrostl. Já bych si dovolil upozornit, že Taťjaně bylo v době natáčení 25 let, to jako měla být vystřídána za nějakou třicítku až čtyřicítku? PS II.: Zaujalo mě, jak má Děda Mráz stejný obleček i stejné zvyky jako Santa. Mnozí by řekli, že se Rusové opičili, nicméně je to přesně naopak. Kde jinde by mohl vzniknout zvyk lézt do domů komínem, než v zemi nespočetných zemljanek, kde se každá delší cesta mění v řadu neplánovaných návštěv? Mimochodem, na vynálezu zemljanky je také vidět, jaký pokrok lidstvo vykonalo na cestě od pravěkých lovců. Neboť ti když vykopali jámy, museli zvířata do nich chycená zabít, přenést jinam a tam upéct. Rusovi stačí napíchnout do komína rožeň a jen chvíli čekat. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Tohle má k pohádce daleko. Kromě draka/nedraka a Májovy schopnosti vycítit (a později přitáhnout) zlato zde není prakticky nic "nadpřirozeného". A i tenhle "čuch na prachy" lze považovat za jistou parafrázi. O to víc nutno zdůraznit žánry takříkajíc v druhém sledu: sociální drama, historická freska, postapo survival, psychologické podobenství. Vše s hmatatelným ruským rukopisem. Hloubku bezradnosti a beznaděje ze ztráty smyslu života po shledání sourozenců dokáže svou působivostí přebít jen morová epidemie. Hutné, působivé, strašidelné... Ke komentáři gudaulina nutno podotknout, že i Marta zestárne, jen to na ní není tak patrné. ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka byla pro mě dlouhou dobu velkou neznámou - pamatoval jsem si jen útržky z dětství, ale nemohl jsem dlouho vypátrat co to bylo za pohádku. Po dlouhých letech jsem zjistil, že je to právě tato pohádka a měl jsem možnost ji opět shlédnout. Většina takových nostalgických znovushlédnutí končí zklamáním, avšak tato ponurá pohádka je pravým opakem. Má nádherný, dojemný konec (nikoliv happy end skotačení) a ze všech kladů filmu bych vybral tři nejvýraznější - herecké výkony, ponurost a hudba. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Sovětsko-rumunsko-československá bizarnost. Nezařaditelný mix emocionálních výlevu, temných podtónu a zvláštní výpravy. Český dabing je dost zprasený. Přehrávání a řvaní, to mi vadilo. 52%. ()

after.rain 

všechny recenze uživatele

Nočná mora z detstva sa vrátila! Videl som to ako malý, psychikou to otriaslo vcelku kvalitne, len som si nevedel okrem Orlandovho mena, vynálezu krídel a morovej epidémie spomenúť na nič. Po rokoch som to videl znova a udrelo to presne takou istou silou! Neskutočne temná záležitosť, v tom najlepšom slova zmysle... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rozprávka (alebo film) až príliš temná a neviem si predstaviť, ako by to mohli spracovať deti. Bohužiaľ rovnako aj chaotická a komplikovaná, s čím som mal problém aj ja. Nakoniec sú tri hviezdy len slabé a dá sa aj ľutovať, že som to vôbec pozeral. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Některé filmy, které člověk viděl v dětství a má na ně úžasné vzpomínky by skutečně už do smrti neměl znovu vidět. To co mě v dětství uchvátilo a zanechalo nesmazatelnou vzpomínku (zejména scéna s morem) už dnes vůbec tak hrůzně nepůsobí. V dětské vzpomínce ta pasáž s morovým průvodem zabírala dost velkou část filmu, ve skutečnosti je to velmi kraťoučká scéna. Ale i tak je natočena zajímavě a působivě. Celkově je film dost ponurý, rozhodně bych jej pohádkou nenazval. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nepochopila, proč tento „horor“ byl uváděn pod názvem pohádka. Když pominu hrůzný Mor, tak to byla nuda. Nešťastná děvenka hledá svého bratříčka, chodí přes hory a lesy, její přítel zemře a nakonec najde nevděčného sourozence. Ten na poslední chvíli zpytuje své svědomí a svým únoscům se pomstí (krásné rozmetání hradu Kost na kusy ; snad jediná zajímavost je, že se tato hrůza natáčela v Čechách a triky se dělaly na Barrandově). ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Ecce homo v jeho odvrácené podobě... Pro dětské oči několik nocí beze spánku... Dospělou optikou kříženec Jakubiskovy poetiky s Herzovým strachem a depresivností... ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Film na pomezí pohádky a fantasy. Pro děti byl v 80.letech možná až příliš temný, ale já si z něj pamatoval hodně skvělých scén. Po letech jsem ho konečně viděl znovu a byl mile překvapený, že v něm ta zvláštní magie setrvala. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem dost pohádek a ty strašidelné jsou nejlepší, škoda že už se takové netočí. Morové město je docela strašidelné. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Že se jedná o přiznanou variaci na Sněhovou královnu, je i přes odlišný motiv únosu malého chlapce jasné už podle jmen hlavních představitelů (Marta a Máj ve filmu, Gerda a Káj u Andersena). Dobře namíchané prvky dobrodružství, tajemna až strašidelna, poetična a nenásilných morálních ponaučení, dále atraktivní výprava, na svoji dobu celkem slušné triky, výborná hudba... zkrátka moc pěkná pohádka. ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Tak konečne som objavil moju obľúbenú a zároveň na tú dobu strašideknú ruskú dobrodružnú rozprávku , ktorú si síce pamatám len trochu ale viem že v kine som na to bol aspon 5 krát však čo to vtedy bolo koruna alebo 0,50 halierov na detské predstavenie.Každopádne nezabudnutelné scény s morom alebo s drakom a zničenie zámku na konci poprípade dojímavý záver !!Tu sa proste sudruhovia riadne vytiahli !!Jedna z rozprávok môjho detstva ! ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Fajnový pohádkový horor, místy s čarovnou imaginací a místy s nedospělými scénami, jež atmosféře sekají nohy. Přesto se v závěru dostaví silná katarze, která film vynese do nebeských výšin. *** Ve zkratce: Ztráta bratra může mít mnoho podob, stejně jako nalezení spřízněné duše. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci - je to skvělá i když poměrně drsná pohádka. Dětem - dejme tomu - pod 8 let by mohla způsobit i jisté trauma. Nádherný, působivý, emotivní film i přes zastaralé triky... ()

Maryinka 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný příběh, na který bych však děti koukat nenechala, především kvůli úmrtí jedné z postav a hororovému zobrazení moru. Pro dospělého však Pohádka o putování (tento název mi opravdu přijde hodně zcestný - vzhledem k tomu, že se jedná spíše o fantasy příběh) může představovat příjemně strávených 100 minut, obzvlášť díky zajímavým myšlenkám (nejvíce si mě získalo Orlandovo přirovnání lidského těla k planetě). Závěrečná scéna je sice poněkud nečekaná, její skvělý hudební doprovod z ní ovšem pro mě vytvořil silný emocionální zážitek. ()

Reklama

Reklama