Reklama

Reklama

Pohádka o putování

  • Sovětský svaz Skazka stranstvij (více)

Obsahy(1)

Ve smyšleném středověkém království žijí dva chudí sirotci, May a jeho sestra Marta. Skupina banditů unese Maye. Chtějí totiž využít jeho magické schopnosti. May umí na velkou vzdálenost vycítit zlato. (Filmbox)

Recenze (101)

Madax 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka, významná tím, že ji mnozí viděli, všem utkvěla v podvědomí, nebo o ní alespoň slyšeli... ale téměř nikdo si už nevzpomene jak se film jmenuje a o čem je... Jinými slovy, všichni si pamatují hlavně ten MOR, který je v dětství děsil k smrti a o kterém se druhý den vybavovali ve třídě bez možnosti omrzení a popisovali ho těm, kterým film unikl. Skazka stranstvij tedy vstoupila do kolektivního podvědomí jako "ta pohádka s morem", což je zhruba totéž jako tvrdit, že Císařův pekař je "ta pohádka s golemem". Jinými slovy, mor ve filmu vypadá dobře, nezabere však víc než pár minut a není pro děj nijak extra důležitý (jeden s hrdinů sice padne v souboji s morovou babou, ale kdyby ho místo toho zabili třeba loupežníci, vyšlo by to nastejno.) Málo kdo si však vzpomene na to, že působivý je i zbytek filmu, který sice spadá do pohádkového žánru, ale pro svoji pochmurnost a celkovou vyspělost není moc vhodný pro menší děti. Nejen že by je mohl moc deprimovat, ale ani by nedocenili jeho kvality, neboť témata jako renesanční uvažování kontra středověká zabedněnost by pro ně mohla být těžko stravitelná. Film u nás prozatím nevyšel na DVD, což je nesmírná škoda, je to skutečný skvost. Plných pět. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Pohádka? Horor! Ztvárnění těch nejděsivějších představ. Bohužel film ničí silný ruský vliv, přehrávané scény, hysterická hlavní představitelka. Ale jinak chvála Českému ráji, je zde k vidění oblíbený mlýn na Střehomi, Kost, Trosky, skály a v době natáčení ještě stojící Semtinská lípa. ()

callix 

všechny recenze uživatele

Tak tuhle pohádku jsem viděl u babičky v 7 letech, a pak jsem celou noc nemohl usnout, mor a hlavně ty křídla na kterých létal si pamatuju dodnes. Ale jinak super. ()

kedluben 

všechny recenze uživatele

zlo je opravdovým zlem, z bídy jde nekonečný strach, radost je štěstí, smrt je prostě smrt..... bez současného pitvoření. pohádka jak má být. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět a kostra příběhu. Jeho převedení do filmové podoby je ale neuvěřitelným způsobem odfláknuté. Je to zbytečně zamotané, neucelené, atmosféra místy neskutečně přeafektovaná, což bez vyjímky platí i o hereckých představeních a hrozné hudbě, která tu atmosféru spoluvytvářela. Sovětští tvůrci, jakoby chtěli až příliš oslnit svět a moc se jim to nepovedlo. 40 %. ()

Bohulib 

všechny recenze uživatele

Obsah uvedený nahoře je mírně řečeno nepřesný. Na cestu se nevydávají sourozenci, ale sestra hledá svého bratra, kterého unesli, protože měl schopnost cítit a přitahovat zlato na dálku. Při pátraní pomáhá sestře Orlando, "vědec a vynálezce", který umírá na mor a všechny jeho objevy jsou spáleny. Film nekončí přímo happyendem ale nadějí: "Poletíme domů!", říká nalezený bratr a začne malovat křídla. Dodneška, když si na to vzpomenu, běhá mi mráz po zádech. Film byl hodně zaměřen na obrazovou stránku, pamatuji časté scény s ohněm. I zpětně myslím, že to byl skvělý film. Mimochodem, režisér této pohádky natočil i na svou dobu poměrně dobrý sovětský katastrofický film Posádka v ohrožení. ()

iwee23 

všechny recenze uživatele

spíše než pohádka docela slušný horor. Vynikající vyobrazení morové epidemie, ponuré a děsivé, ale přitom tak dojemné. Určitě stojí za vidění! ()

Elwyn 

všechny recenze uživatele

Vynikající hudba, hezký příběh a ruská poetičnost dělají z této pohádky nadstandartně povedené dílko. Mně osobně se líbí i režie, která není nepodobna Jakubiskovu stylu. Scénář trochu pokulhává, ale to nic nemění na tom, že výsledek je velmi působivý. Pro mě byla pohádka "utajena" až do loňských Vánoc. ()

Amazonas 

všechny recenze uživatele

Hysterická pinda, uřvanej kluk, nesouvislá časová linie... Scena s morem? Hahahaha, ty jo... A jedinej sympaťák tam skape. Pecka. Fakt nechápu zdejší hodnocení. ()

nanamarak1 

všechny recenze uživatele

Ke slovu bizár jsem nalezl nové synonymum - československé koprodukční filmy. Rozhodně se nejedná o pohádku, spíš fantasy. Je celkem škoda, že je film zaměřen hlavně na děti, protože tohle mohl být slušný horor. Nejlepší scénou je lov skoro na konci. Čeští herci se jen mihnou a pro děj nemají žádný význam. 50% ()

bocy 

všechny recenze uživatele

Tak konečne môžem aj ja ohodnotiť túto rozprávku. Poslednýkrát som ju videl, keď som mal asi päť rokov. Dnes mám dvadsaťpäť. Bolo to dávno, čo som ju videl po prvý krát, ale zanechala vo mne hlboký dojem dodnes. Moja prvá močná mora sa týkala draka z tejto rozprávky, druhá morovej ženy. Nahnala mi viac strachu ako akýkoľvek horror, čo som videl potom. Nebyť nepodareného efektu, čo sa týka letu z veže, dal by som spokojne tejto rozprávke kľudne aj 5 hviezdičiek. Môžem iba odporučiť.:-) ()

Quick888 

všechny recenze uživatele

Právě jsem to zhlédl na CS filmu asi po 18 letech. Jako dítko v deseti letech bych tomu určitě dal *****, ale je vidět, že né jen z oblečení jsem vyrostl. Ale koukatelné to bylo, narozdíl od jiného, co jsem v těchto letech žral :) ()

Utnapishtim 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjená pohádka se silně horrorovým nádechem, na kterou se - coby sovětský film - chodilo povinně se školou. K nejpamátnějším scénám patří samozřejmě vesnice plná mrtvol nebo personifikace moru, nicméně celý film je prodchnutý zvláštní depresivní atmosférou, která je v podobných dílem vzácností, ba dokonce vyjímkou. V žádném případě se nejdená o "dětský film", spíše o ryze "dospělé" podobenství o současném stavu světa. U některých narážek (např. předem rozhodnutý soud) udiví, že vůbec prošly předpierestrojkovou cenzurou. 80% ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Tady se soudruzi ze Sovětského svazu opravdu vyznamenali. Naprosto skvělá výpravná pohádka,,,,,,,,,,,,, zároven nejděsivější. Jako malý kluk jsem se u ní chvílema třásl, nic méně úžasné zpracvání, výborná hudba. Tím pádem odpouštím malý " renonc ", jak se z mladšího bratra hlavní hrdinky stane během krátké chvíle zralý muž, sestra při tom zůstává stále stejná. V žádném případě to neovlivní mé závěrečné hodnocení ***** ()

mizz13 

všechny recenze uživatele

Tuto "pohádku" jsem viděla asi před dvaceti lety jako dítě a musím říct, že to byla síla. Překvapilo mě, kolik spolukomentujících má na film stejné vzpomínky jako já. Pamatuji si zejména ten Mor, který mě strašil ve snech jestě několik následujících let. Jako malé dítě jsem se díky tomu třásla každý večer v posteli hrůzou. Rozhodně bych to neoznačila za pohádku a už vůbec bych film nedoporučila dětem. ()

Bránolog 

všechny recenze uživatele

Už od raného mládí jsem to chtěl vidět. Teď se mi to splnilo a jsem na rozpacích. Mor dobrej, to jo, ale morová bába, tady tolik vychvalovaná, vypadala jak z muzikálu Cats. Marta střídala momenty, kdy byla docela sympatická s chvílema, kdy by jí člověk nakopal ("Ne, nebudeš jíst, hledáme bratříčka, bééé!"). Orlando byl v pohodě, ale na jeho místě bych se na ní dávno vybodnul. Dobrý bylo, jak ty vesničani bufetili na drakovi, aby jim bylo teplo, a vrtali do něj díru, to jsem fakt nemoh. Takže horor ani ne. Pokud jde o správně temnou pohádku, doporučuji Poslední propadne peklu, to je teprve síla! ()

bombit 

všechny recenze uživatele

Pro účely pionýrského shromáždění v kině Grand chtěly soudružky učitelky vybrat něco jak pro mladší (Pohádka...), tak i pro starší děti (... o putování). Výsledkem bylo, že jsme se všichni začali v noci pomočovat. ()

Reklama

Reklama