Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve třicátých letech 20. století patřily uhelné doly v polském Horním Slezsku německým majitelům. Když polským horníkům hrozilo, že šachty budou kvůli krizi zavřeny, vyhlásili stávku a později dokonce i hladovku. (MVanis)

Recenze (6)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že Kazimierz Kutz musel mít v rodině nějakého horníka, protože z toho filmu jde neobyčejný respekt k horníkům. Při sledování Perly v koruně jsem si uvědomil, jak šťastněj jsem kluk, že mám práci (pro mě to je spíš zábava ), která mě umožnuje být šťastným a nejsem v situaci v jaký se necházeli horníci ve Slezksu v 30 letech. Emotivní dopad měl nejen silný příběh, ale i mistrovská práce kamery, která přesně ví, kdy zabrat celek a když detail. Věrohodnost v kažým záběru i dialogu. Perlu v koruně bych filmové ani neviděl je to hodně přesně trefená syrová opravdovost a z masových scén jde husina. p.s. Kdyby někdo měl odkaz na tu hornickou píseň proti mocipánům, hoď mi jí prosím do pošty. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Uff, ten nečekaný masakr, když čekáte „jen“ obyčejné drama ze zajímavého prostředí, možná dle zahlédnutých útržků komentářů tušíte něco ponurejšího, ale vypjatá gradace v poslední třetině začne mířit do tak drsného extrému, na jaký by vás ani s částečnou znalostí hlavní zápletky nenapadlo pomyslet. Film má hodně silnou atmosféru už na začátku, ale i tu ještě Kazimierz Kutz s nekompromisním vývojem děje dokáže později stále gradovat do dalších strhujících výšin, závěrečné minuty jsem už jen vyčerpaně a docela zdrcen zíral... na ten odvoz výtahem, na ty zvedající se popelavé ruky ze země a dost děsivě působivé záběry oněch tváří v černé polotmě. Možná škoda, že z celé řady horníků nám byla představena mimo pracoviště (zato v dost výrazných scénách) jen jedna postava, kde musím říct, že příliš jsem se s Jasem neztotožnil, když v protikladu ke své těžké, ale ušlechtilé fyzické práci se po příchodě domů promění v uměle panskou figurkou, potřebující (či minimálně očekávající) plnou rodinnou obsluhu i při pouhém sundání kabátu nebo s namočením obou noh do vody. Úplný závěr mi tak nakonec opět vyrazil dech – potenciálním zjištěním, že se za tou až směšně prováděnou obsluhou mohl skrývat i precizní nácvik rodinné disciplíny pro případ pozdějšího návratu domů v již odlišné situaci. [85%] ()

Reklama

Reklama