Reklama

Reklama

Karel V.: Neuskutečnitelná říše

(TV film)
  • Česko Karel V. - císař říše, nad níž Slunce nezapadá (více)
Rakousko, 2020, 52 min (Alternativní 45 min)

Režie:

Wilfried Hauke

Obsahy(1)

Karel V. byl po dobu své vlády poháněn představou o jednotné říši a jednotné víře. Díky zámořským koloniím do jeho říše proudilo obrovské množství zlata, které využíval k úspěšným vojenským tažením. Zároveň se ale zrodilo protestantské hnutí, které se mu navzdory veškerým snahám nepodařilo potlačit... Před pěti sty lety se teprve devatenáctiletý španělský král Carlos I. stal německým „římským králem“ a krátce nato byl korunován Karlem V., císařem Svaté říše římské. Jeho nezměrnou moc podpořilo stříbro ze španělských kolonií v Americe. Nový císař měl velký sen: sjednotit celou Evropu do podoby jediné křesťanské říše, ráje na zemi, „El Dorada“ vystavěného na společné víře. Jenže systematické vyvražďování starověkých Aztéků a Inků ve jménu Karla V. vyvolalo v císaři hluboké výčitky svědomí a vážnou krizi. Jeho sen pro Evropu, který zpočátku vypadal tak slibně, navíc narušily náboženské reformy. Historický snímek představuje Karla V. jako humanistu a také jako válečníka. Byl císařem připraveným jít kvůli vlastním idealistickým cílům a náboženskému přesvědčení do války, kterou chtěl financovat zisky z Nového světa. Místo toho však musel otřeseně sledovat, jak se mu přímo před očima drolí samotná instituce církve. Příběh o neuskutečnitelné říši Karla V. je plný dramatických zvratů a událostí z počátku moderních věků. Zachycuje zásadní okamžik dějin, který zajímavým způsobem nastavuje kontrastní zrcadlo dnešního světa a globalizace. (TV Prima)

(více)

Recenze (6)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Karol raz príznačne povedal: „Nad mojou ríšou Slnko nezapadá.“ A bolo tomu naozaj tak. Bol kráľom Španielska, arcivojvodom rakúskym, kráľom a neskôr cisárom rímskonemeckým, vojvodom burgundským a vďaka španielskym kolóniám ovládal i územia v Amerike. Celkovo bol vládcom nad oblasťami o rozlohe cez 4 mil. km². No a za úpenlivého stráženia jednoty kresťanstva sa medzitým diala za oceánom genocída aj v rámci šírenia týchto bohabojných hodnôt. Ako každý vládca však svoje impérium nemohol udržať naveky a celý život, aj za položenia miliónov obetí, nakoniec bojoval za niečo, čo na sklonku života označil za neúspech. Dokument je kvalitným prierezom jeho životom a panovaním, hoci sa objavia aj nejaká pofiderná historička, ktorá jeho matku Janu Šialenú označí len za "náladovú, rozhodne nebola šialená". Hej, tak ono to je asi len náladovosť, keď otvárate po nociach truhlu svojho dávno mŕtveho manžela, bozkávate a objímate jeho rozkladajúce sa telo a z tej lásky ho nedovolíte pochovať. Zaujímavý feministický prístup. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Konflikt středověku a militantního katolicismu, který katolickou církví otřásl už za první britské a české reformace je tu popsán s příslovečnou německou důkladností. Tragédie fanatismu a pragmatismu, pro nějž navzdory dobovým deklamacím skutečný lidský život neznamenal vůbec nic, stojí také u počátků evropského kolonialismu a stínů, jež jej provázely. Ale i tak se dá říci, že ze zhruba šesti generací španělských Habsburků stál nejvýše. Mimořádně zajímavé je líčení Karlova ženského politického tria a v něm zejména manželky Isabely Portugalské. ()

Reklama

Galerie (11)

Reklama

Reklama