Reklama

Reklama

Titanic - návrat k mizejícímu legendárnímu vraku

(TV film)
  • Francie Titanic, au coeur de l'épave (více)
Francie / Německo, 2020, 90 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Rekapitulací tragické události z 15. 4. 1912 a také všech výzkumných expedicí na dno Atlantského oceánu nás provede James Cameron... Poslední expedice k vraku Titanicu bohužel zjistila, že mu hrozí nové nebezpečí. Poprvé se podařilo pomocí trojrozměrné animace vývoje v čase ukázat, jak se vrak bude dál rozpadat. Legendární Titanic fascinuje historiky, vědce a veřejnost už mnoho desítek let. Od jeho objevení v roce 1985 zkoumají vrak odborníci, aby zjistili příčinu jeho ztroskotání. S každou expedicí se k objasnění osudu této nešťastné lodi dostáváme o kousek blíž. Jeden objev ale všechny znepokojuje. Vrak pohlcuje vrstva bakterií, které každý den zkonzumují stovky kilogramů želena. Jeho zkoumání je tak stále nebezpečnější. Ve městě Sebastian na Floridě se podařilo jednomu z konstrukčních novátorů Patriku Laheymu pozvednout technologii ponorek na novou úroveň. Jeho ponorka Limiting Factor byla zatím poslední, která se v srpnu 2019 ponořila k vraku Titanicu. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další dokument, který zkoumá výhradně vrak a to, jak vypadá dnes, jak se změnil od doby před patnácti lety a snaží se najít odpověď na to, jak dlouho potrvá, než zmizí zcela. A je u toho Jim a další zanícení lidé a je to krásné. 100%. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Prvá polka dokumentu zrekapituluje to ako sa Titanic potopil, ako sa našiel a koľko expedícii sa k nemu vydalo. Druhá polka pojednáva o zachovaní artefaktov s vraku a o tom, že sa pomaly a v ďalekej budúcnosti, vrak Titanicu raz rozpadne a zmizne. Priestor okrem iných prieskumníkov a oceánografov dostane aj James Cameron, režisér filmu Titanic ktorý sa k vraku potopil 33 krát a niekoľko dokumentov už o tomto vraku natočil (Ghosts of the Abyss (2003), Last Mysteries of the Titanic (2005), Titanic: Final Word with James Cameron (2012) a Titanic: 20 Years Later with James Cameron (2017). Pre niekoho nového, kto nie je milovníkom Titanicu a nevidel veľa dokumentov o tomto vraku, bude mať tento dokument väčšiu hodnotu, ako pre niekoho, kto videl napr. všetky Cameronové dokumenty, kde sa rozoberá oveľa viac informácii. Pre mňa osobne nič nové, okrem rozpadu Titanicu, ale rekapitulácia expedícii a nájdenia vraku ma bavila. 80% - 4* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dovíte se , že v příštích 30 letech se Titanik ještě nerozpadne i když přes 30 druhů bakterií, z nichž je jeden druh specializovaný přímo na železo vrak požírá rychlostí 200-300 kilo denně. Dokument, který se soustřeďuje na příčiny potopení je Deset chyb, které potopily Titanic. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama