Reklama

Reklama

Crack: Kokain, korupce a konspirace

  • USA Crack: Cocaine, Corruption & Conspiracy
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Během hospodářské krize se objeví levná a silná droga, a to ve společnosti vyvolá paniku a rozhořčení umocněné rasismem. Detailní pohled na historii cracku v 80. letech. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

Grimaldi 

všechny recenze uživatele

Jsem rád že jsem se dočkal dokumentu o válce proti drogám popisujícím nejen boj, ale hlavně samotné projevy jejího užívání. Z počátku to působilo velice osvěžujícím dojmem. Bohužel tvůrci po chvíli sklouzli v jednostranné obvinování tehdejší vlády Ronalda Reagana z nečinnosti, což postupně přeroste až k náznakům konspirací, že cílem bylo poškodit primárně černošské obyvatelstvo. Což mi přišlo mírně úsměvné v kontrastu s tím, že kromě zde zastoupených bývalých uživatelů a sociálních expertů tak i tehdejší dealeři jsou zástupci onoho stejného etnika. Jinak se ale jedná o řemeslně dobře zvládnutý dokument, který má nějakou vypovídací hodnotu a určitě přinese i nové, pro někoho zajímavé informace. ()

misiaq 

všechny recenze uživatele

dozvedeli sme sa vela o tom ako v 80. a v polke 90. rokov nici drogova mizeria americku prevazne afroamericku spolocnost. Meno pre drogu je vymysleli Crack a vsetko sa toci okolo historie Cracku. Chyba mi tu pohlad na dalsi vyvoj, historia bielych a hispancov v drogovom biznise. Co nahradilo Crack, ako sa vyvija dalej boj s drogami v USA? skoda premarnenej prilezitosti na sirsiu osvetu a nacrt riesenia. Kritizovat dokaze kazdy, ale hladat cestu von, to uz nie je take jednoduche. ()

Reklama

Vikta odpad!

všechny recenze uživatele

Tvl, to byl zase jednou SJW hnůj... Měl jsem toho na jazyku spoustu, ale omezím se na suché srovnání uspořádání ostrova Hispaniola. Dominikánská republika získala nezávislost na Haiti v roce 1844. Žije zde 15,8% Afro-Dominikánců a HDP na hlavu je 17 748 USD (81. na světě). Haiti získalo nezávislost na Francii v roce 1804. Žije zde 95% Afro-Haiťanů a HDP na hlavu je 1 866 USD (170. na světě). Toš tak... ()

Gigulina 

všechny recenze uživatele

Skvely dokument o drogové crack éře v USA. Jen ke konci nechapu jak nekteri byvali fetaci zde ze sebe delaji chudaky, ze potrebovali pomoct lecbou, kterou jim nikdo nenabidl, misto toho je zatkli.. nektere i 6x. No ono se to lehko rekne, z osobni zkusenosti vim, ze i kdyz lecbu nabidnete, vetsina o to nestoji a bohuzel nejcasteji lide prestanou fakt az v kriminale (tam se sice take da neco sehnat, ale ne v takove mire), prz odtud se tezko zdrha, kdezto z lecby podepisou reverz a jdou.. Takze proste timto zaverem chteli zrejme vyvolat soucit a emoce, ale u me se jim to moc nepovedlo. Jinak ale zajimave celkove z ruznych uhlu pohledu. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Dokument o crackové epidemii v USA v 80. letech jsem vždycky chtěl vidět a poté, co jsem udělal rešerš, tak se konečně něco na tohle téma objevilo na Netflixu. Je to dokument určený i pro obyčejné lidi, takže nesmí chybět různé doprovodné montáže a útržkovitě nastříhané zpovědi lidí, kterých se crack nějakým způsobem dotkl, ale dá se to snést. Režisér si totiž pozval jako hosty úspěšné drogové dealery v dobré kondici s vybělenými chrupy, kteří si dobu užili po svém a dnes nám o tom vypráví stylem "tenkrát jsem byl hvězda, měl jsem bouchačky a prachy a bylo to skvělý." Je trochu šokující vidět v radostném vzpomínání bez lítosti jeden z možných prototypů úspěšného podnikavého Afroameričana a snad si neplnoletí diváci nebudou chtít jejich kariéru vyzkoušet radši než ověřenou roli sportovní hvězdy nebo hollywoodské hvězdy. Seschlých chudých narkomanů schopných odříkat větu se mezi přeživšími několik našlo a štáb jim asi i koupil hezké oblečení, ale neříkají v podstatě nic užitečného, co byste neuhodli, snad kromě pár vět typu "Crack byl chemická zbraň proti černochům", které nikdo nevystřihl, ani nedodal, že si tou zbraní posprejovali milí uživatelé svůj život sami i přes dostatečné vědomosti, že drogy jsou špatné. Dokument dobře ukazuje, že imbecilní přesvědčení vlád, že musí všechny uživatele zavřít, až zčernají (ehm) nefungovalo a zajímavé trivie se dozvíte se víc. Není to špatný, ale točit tohle téma způsobem "vzpomínáme na hezké časy, kdy se nám skvěle dealovalo" je trochu průser, přece jen to není elegantní Tony Montana s jeho horou kokainu. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama