Reklama

Reklama

Crack: Kokain, korupce a konspirace

  • USA Crack: Cocaine, Corruption & Conspiracy
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Během hospodářské krize se objeví levná a silná droga, a to ve společnosti vyvolá paniku a rozhořčení umocněné rasismem. Detailní pohled na historii cracku v 80. letech. (Netflix)

Recenze (19)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

7/10 Na môj vkus trochu priehľadne angažovaný ale stále podnetný a zaujímavý dokument o fenoméne cracku a z neho vyplývajúcej katastrofálnej vojny proti drogám. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rasizmus zo strany černochov je už neúnosný. Pritom Netflix kultúru, ktorá robí z menšín obete, založil Hastings, hetero beloch s dvomi deťmi žijúci v oficiálne usporiadanom manželstve. V tomto dokumente máme prezentovanú drogu elít, ale evidentne ju brali a dealovali najmä černoškovia chudáčikovia. No tu to je prezentované tak, že oni sú vlastne obete, veď čo už, keď som chudák, môže za to spoločnosť a ja si dám alebo predám crack. Už po 15 minútach je jasné, že celý dokument je o zlých bielych policajtoch, ktorí môžu za všetko, zatýkajú nevinných a dokonca spôsobili svojou nečinnosťou, že sa droga v spoločnosti rozšírila. Nehovorím, že nič z toho nie je pravda. Ale očakával by som, že poskytnuté informácie budú vyvážené. A nie, že v závere sa bude dokola omieľať koľko mnoho nevinných černochov bolo zatvorených. Veď ich už konečne prepustite všetkých a dajte ich rovno senilnému Bidenovi do teamu, uvidíte, ako vás obohatia. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Konečně nějaký dokument o té pověstné epidemii drog ve Státech. A to si myslí , že by tam přeci chtěl žít každý i když večer nemůžete vycházet ven. Dokument je vizuálně atraktivní , klipovitě sestříhaný, oživen animacemi a poměrně povrchní. Užívání drog má 4 fáze a v poslední již jen drogu bere k dosažení normálu, jinak máte třesy, bolesti a deprese. Případně dojde k předávkování. Dokument Nelsona se snaží vyvracet rasové stereotypy a ukazuje, že řešení , které americké vlády (např. Clinton - navýšení počtu policistů a jejich lepší vyzbrojení) ) používali neúčinná řešení. Dokument je hodně kontroverzní a emoční. Někdy na úkor racionálních faktů. Je také dost povrchní a nemá čas se ponořovat do hloubky popisovaných témat. Pro americké politiky problém spočívat v problému černošských komunit. Přitom už za prezidenta Reagana vzrostla chudoba a nezaměstnanost a počet velmi bohatých. A za jeho vlády se objevila levná varianta drahého Kokainu "crack", který je zároveň návykovější. V dokumentu je řečeno, že boj proti drogám stál zatím bilion dolarů a dva miliony uvězněných občanů. Zmiňuje se o známé kauze , kdy CIA dovážela zbraně Nikaragujským povstalcům a zpět drogy. vyráběné dokumenty typické, formální oživení se omezují na jednoduchou animaci, zde názorně vysvětlující chemické složení kokainu, nebo stylové situování jednoho z hovořících novinářů do velké prázdné haly. Jinak autor jen chronologicky vrší krátké záběry mluvících hlav a dobové zpravodajství. Rychlému spádu napomáhají střihové sekvence, podkreslené popovými písněmi ze sledované éry. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Dokument o crackové epidemii v USA v 80. letech jsem vždycky chtěl vidět a poté, co jsem udělal rešerš, tak se konečně něco na tohle téma objevilo na Netflixu. Je to dokument určený i pro obyčejné lidi, takže nesmí chybět různé doprovodné montáže a útržkovitě nastříhané zpovědi lidí, kterých se crack nějakým způsobem dotkl, ale dá se to snést. Režisér si totiž pozval jako hosty úspěšné drogové dealery v dobré kondici s vybělenými chrupy, kteří si dobu užili po svém a dnes nám o tom vypráví stylem "tenkrát jsem byl hvězda, měl jsem bouchačky a prachy a bylo to skvělý." Je trochu šokující vidět v radostném vzpomínání bez lítosti jeden z možných prototypů úspěšného podnikavého Afroameričana a snad si neplnoletí diváci nebudou chtít jejich kariéru vyzkoušet radši než ověřenou roli sportovní hvězdy nebo hollywoodské hvězdy. Seschlých chudých narkomanů schopných odříkat větu se mezi přeživšími několik našlo a štáb jim asi i koupil hezké oblečení, ale neříkají v podstatě nic užitečného, co byste neuhodli, snad kromě pár vět typu "Crack byl chemická zbraň proti černochům", které nikdo nevystřihl, ani nedodal, že si tou zbraní posprejovali milí uživatelé svůj život sami i přes dostatečné vědomosti, že drogy jsou špatné. Dokument dobře ukazuje, že imbecilní přesvědčení vlád, že musí všechny uživatele zavřít, až zčernají (ehm) nefungovalo a zajímavé trivie se dozvíte se víc. Není to špatný, ale točit tohle téma způsobem "vzpomínáme na hezké časy, kdy se nám skvěle dealovalo" je trochu průser, přece jen to není elegantní Tony Montana s jeho horou kokainu. ()

William_ 

všechny recenze uživatele

První polovina dokumentu parádní, ta druhá očividně zmanipulovaná a utvořena tak, aby vyšlo najevo že za drogy můžou běloši. Škoda, potenciál a střih to mělo skvělý, ale bohužel se z toho stane paskvil, po kterém za 2 měsíce neštěkne ani pes. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda za objasněných základních faktů a doplnění informací k situaci, která vím, že v USA nastala...jsou tam i dost zajímavé a životní příběhy, nicméně - drogy prostě můžeš nebo nemusíš brát... ()

Marrdaa 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od zdejších hodnotitelů nejsem nijak zaujatý vůči menšinám, takže jsem si nevšiml, jakým způsobem by mohl dokument jejich straně prospět. Beru to jako pohled z druhé strany barikády, protože dodnes se nám prezentoval boj proti drogám jednoznačně. Naopak nám nikdo ve škole neřekl, co mohlo na přelomu 80. a 90. let rozdělit Americkou společnost více a už vůbec nikdo nepolemizoval o tom, proč se peníze utrácené za zavírání dealerů z ulice raději nenacpou do osvěty tamních komunit nebo přímo na zabránění dovozu kokainu do USA. Tohle jsou podle mě dva hlavní otazníky tohoto dokumentu. Na otázku proč v USA potřebují tolik vězňů už si musíte odpovědět sami. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Aneb jak zlý bílý vykořisťovatel nebohému černému muži crack vnutil, do vězení jej za to vsadil a tím mu celý život zničil. Neříkám, že v řadě věcí jsou výtky vůči postupu vládě USA oprávněné, jenže dokument je výrazně manipulativní a akcentuje téměř bez výhrady jen jednostranný pohled černošské minority. Jsem si stoprocentně jistý, že ještě takových 10-15 let zpátky by podobný snímek vypadal úplně jinak a jeho vyznění by nebylo poplatné diskurzu, který momentálně v americké filmové produkci převažuje. Je to škoda, ale patrně se jedná o trend, který bude jen sílit. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Místo objektivního dokumentu o historii jedné z nejpopulárnějších drog ve Spojených státech dostaneme jen další agitku o mizerných podmínkách v černošské komunitě, jak jsou všichni jen obětí systému, rasistické policie a neustálého tlaku okolí. Nepopírám, že se z dokumentu člověk nedozví zajímavosti ohledně této hojně používané droze, nicméně vše je tak nějak podřízeno neustálým zdůrazňováním rasismu a obviňováním všech a všeho. Což samozřejmě celý dokument neuvěřitelně sráží a dělá z něj bohužel jen další produkt doby a zcela jednostrannou a těžce zaujatou záležitost, u které je nad slunce jasné, pro jakou cílovou skupinu je určena. 1/10. ()

Vikta odpad!

všechny recenze uživatele

Tvl, to byl zase jednou SJW hnůj... Měl jsem toho na jazyku spoustu, ale omezím se na suché srovnání uspořádání ostrova Hispaniola. Dominikánská republika získala nezávislost na Haiti v roce 1844. Žije zde 15,8% Afro-Dominikánců a HDP na hlavu je 17 748 USD (81. na světě). Haiti získalo nezávislost na Francii v roce 1804. Žije zde 95% Afro-Haiťanů a HDP na hlavu je 1 866 USD (170. na světě). Toš tak... ()

quido_zidle 

všechny recenze uživatele

Kterak hodný, pracovitý, ale chudý černoch k (ne)štěstí přišel. Aneb zlý bílý muž donutil hodnou černošskou komunitu drogy kouřiti... První polovina docela zajímavá, pak už jen "to snad neee..!" ()

misiaq 

všechny recenze uživatele

dozvedeli sme sa vela o tom ako v 80. a v polke 90. rokov nici drogova mizeria americku prevazne afroamericku spolocnost. Meno pre drogu je vymysleli Crack a vsetko sa toci okolo historie Cracku. Chyba mi tu pohlad na dalsi vyvoj, historia bielych a hispancov v drogovom biznise. Co nahradilo Crack, ako sa vyvija dalej boj s drogami v USA? skoda premarnenej prilezitosti na sirsiu osvetu a nacrt riesenia. Kritizovat dokaze kazdy, ale hladat cestu von, to uz nie je take jednoduche. ()

Grimaldi 

všechny recenze uživatele

Jsem rád že jsem se dočkal dokumentu o válce proti drogám popisujícím nejen boj, ale hlavně samotné projevy jejího užívání. Z počátku to působilo velice osvěžujícím dojmem. Bohužel tvůrci po chvíli sklouzli v jednostranné obvinování tehdejší vlády Ronalda Reagana z nečinnosti, což postupně přeroste až k náznakům konspirací, že cílem bylo poškodit primárně černošské obyvatelstvo. Což mi přišlo mírně úsměvné v kontrastu s tím, že kromě zde zastoupených bývalých uživatelů a sociálních expertů tak i tehdejší dealeři jsou zástupci onoho stejného etnika. Jinak se ale jedná o řemeslně dobře zvládnutý dokument, který má nějakou vypovídací hodnotu a určitě přinese i nové, pro někoho zajímavé informace. ()

Salman 

všechny recenze uživatele

Progresivistická agitka... Přitom je to škoda, téma velmi chytlavé, pár velmi trefných postřehů či zjištění, ale cíl udělat z toho břímě bílého muže je tak okatý, že to vyjde sotva na dvě hvězdy... ()

jethrotull 

všechny recenze uživatele

Zaujimavy dokument o drogach,ale viac hviezd nedam vzhladom na tie hlupe uplakane reci a tom,ako za ich spackany zivot mozu vsetci Ti belosi naokolo,len nie oni sami. Tym to opat zaradili na propagandisticku ciernu hovadinu. ()

Gigulina 

všechny recenze uživatele

Skvely dokument o drogové crack éře v USA. Jen ke konci nechapu jak nekteri byvali fetaci zde ze sebe delaji chudaky, ze potrebovali pomoct lecbou, kterou jim nikdo nenabidl, misto toho je zatkli.. nektere i 6x. No ono se to lehko rekne, z osobni zkusenosti vim, ze i kdyz lecbu nabidnete, vetsina o to nestoji a bohuzel nejcasteji lide prestanou fakt az v kriminale (tam se sice take da neco sehnat, ale ne v takove mire), prz odtud se tezko zdrha, kdezto z lecby podepisou reverz a jdou.. Takze proste timto zaverem chteli zrejme vyvolat soucit a emoce, ale u me se jim to moc nepovedlo. Jinak ale zajimave celkove z ruznych uhlu pohledu. ()

K1K0 

všechny recenze uživatele

Konečne dobrý dokument o kokainovej “crackovej” epidémii v severnej amerike ktorá prúdila od začiatku 80. rokov do konca 90. rokov ako smrtiaca nákaza. Skutočne zábery z ulíc pravdivé výpovede narkomanov a dealerov o korupcii a ako to celé vlastne bolo ako v tom mala prsty CIA. Neskutočne pokrytectvo zo strany vlády presnejšie zo strany prezidenta a jeho ženy. Ako sa snažili vyriešiť problém z drogami ale na chudobe vôbec nezáležalo “nech sa tý čierny kľudne vyvraždia” ()

Reklama

Reklama