Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tomáš (Igor Orozovič) s Terezou (Veronika Khek Kubařová) prožívali lásku jako z učebnice. Poznali se na střední, přeskočila mezi nimi jiskra a pak už to jen doutnalo a hořelo. Po vysoké spolu zůstali v Praze, meteorolog Tomáš získal skvělou práci televizního moderátora počasí, a Tereza se (zatím neúspěšně) snaží rozjet prodej a výrobu ručně šitých bot. Kdy se to zadrhlo? Na Štědrý den, když Tereza přistihla polosvlečeného Tomáše v domněle choulostivé situaci s populární televizní moderátorkou (Emma Smetana). Prekérní chvilku by sice Tomáš mohl celkem racionálně vysvětlit, kdyby k tomu ale dostal příležitost. „Usmiřovačku“ mu překazí neplánovaný pobyt na policejní stanici, a když se konečně dostane domů, narazí na prázdný byt a výzvu, aby se sbalil a odstěhoval.
Tomáš se nechce vzdát bez boje, rád by Terezu obměkčil nějakým velkým romantickým gestem, jenže už nějak vyšel ze cviku. Naštěstí má kamaráda Karla (Matouš Ruml), filmového fanatika, který má jednoduché řešení – proč se neinspirovat scénami ze slavných romantických filmů? Jenže Tomáš záhy pozná, že to, co stoprocentně funguje na filmové hrdinky, nemusí nutně fungovat i v šedivé realitě, zvlášť když provedení pokulhává, nebo když se do cesty připlete charismatický fotograf (David Matásek), který se o Terezu zajímá víc, než je zdrávo. Jedině Tereza je romantická komedie plná trapasů a omylů, která názorně dokládá, že boj o lásku může být někdy neuvěřitelná šichta, zvlášť když vám život dává jednu facku za druhou. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (180)

adelina8 

všechny recenze uživatele

I oddechovka může být kvalitní. To by ale musel být kvalitní scénář a obsazení. Bohužel až na Matouše Rumla není ani jedna postava sympatická, herci hrají toporně a jako by v křeči. Vtipných scén je jak šafránu, většina totiž vyznívá trapně a hloupě. Samotný námět nemusel být špatný, ale nevyšlo to. Prostě jen další nevýrazný rozplizlý film. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Přesně podle očekávání celý film víme, kam to směřuje a jak to skončí, najdeme tu jednu pravou lásku, jednu mrchu, jednu tchýni a jeden sladký konec. I tak ale vznikl povedený snímek, který občas vyvolá úsměv na rtech, občas uspí, občas vyvolá sympatie s hlavními hrdiny. Je to průměr, ale na český romcom velmi slušný průměr. ()

Reklama

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Jedině Tereza je romantickou nerdovinkou, vzdávající hold více než třiceti světoznámým filmovým trhákům a matičce měst, Praze. Právě scény, které již znáte povětšinou z americké produkce Vás v českém podání v řadě případů upřímně rozesmějí. To je však zároveň největší kámen úrazu celého snímku. Vyjma vykradených scén nepřidává Jedině Tereza nic vlastního a snímek tak spoléhá výhradně na fakt, že si jej v kině nalezne filmový geek, který bude při sledování zaměstnán hledáním všemožných "easter eggů" a samotnou kvalitu příliš řešit nebude. Ta je na české poměry lepším průměrem, poněvadž se vedle zmíněného odkazování může spolehnout na nějaký ten překvapivý moment, kvalitní soundtrack a velmi dobrý herecký výkon tří hlavních ženských představitelek, Veroniky Khek Kubařové, Lenky Vlasákové a Emmy Smetana. Film samotný nicméně působí příliš epizodně, čemuž nepomáhá ani nepříliš kvalitní střih, který má na svědomí paradoxně Českým lvem za Masaryka ověnčený, Marek Opatrný. Sečteno, podtrženo, Jedině Tereza je typickou dvouhvězdou, u níž si nějakou tu hvězdu přihodí především "filmoví geeci", kteří nachází zálibu v hledání odkazů na jiné snímky, tak jako já. Já jich napočítal rovných 30, co Vy? 🙂 (08.09.2021) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film s mně osobně nesympatickým obsazením (Orozovič vůbec neumí hrát a je utrpení na něj koukat, Kubařová je zde dost nesnesitelná, Kopta s Rumlem jsou silně trapní, atd., btw. nápad obsadit do rolí dcery a matky herečky s věkovým rozdílem pouhých 15 let zní jako špatný vtip), předvídatelným a nevtipným dějem (který je navíc silně odtržený od reality - ani v nejdivočejším snu si kupříkladu nejde představit, že by moderátor počasí na konci relace pronesl "A nezapomeňte, když náhodou nebude hezky, tak si hezky udělejte sami", což je tak vrcholně trapné, až mi je hloupé to sem vypisovat) a stupidními šablonovitými postavami. Bavila mě tam jenom Emma Smetana, která si určitě tu roli mrchy užila (btw. ve filmu zazní její skvělý duet s manželem Lost and Found), jinak mě to nejen nebavilo, ale vyloženě iritovalo v podstatě vším, protože je to vylhaná fejková sračka, která se - především těmi filmovými narážkami - snaží tvářit jako něco víc než co ve skutečnosti je (jen další zcela tuctová česká romantická komedie, s krajně nepravděpodobným dějem, na kterou si člověk po pár týdnech ani nevzpomene). ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Vlastně se mi líbil nápad a pojetí filmu navíc s bonusem filmových odkazů, které jsou popravdě tím nejzajímavějším na filmu. Herecky je to ale nevyvážené. Zatímco Kubařová je hrozně fajn, i když se nechová ideálně, Orozovič, se kterým byste měli soucítit působí nevěrohodně (v divadle je famózní, ve filmu mi hrozně nesedí). Velká škoda je tápající režie, která občas neví co chce a jak to chce. Iritoval mě občas divný střih nebo podivně fungující scéna. Finále vyloženě nefunguje a je to docela škoda. Mohla to být dobrá romantická klasika s vánoční atmosférou, teda kandidát na sváteční trvalku. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • V momentě, kdy Tereza (Veronika Khek Kubařová) uklízí fotky z lednice a volá s maminkou (Lenka Vlasáková), je v jednom záběru vidět, že jí z levého ramene spadl svetr. V následujícím záběru z jiného úhlu má však svetr zpět na rameni. (Krocka)

Související novinky

Finále Plzeň až k jádru českého filmu

Finále Plzeň až k jádru českého filmu

10.09.2021

34. ročník filmového festivalu Finále Plzeň se letos opět uskuteční na podzim. České filmové žně začnou 24. a skončí 29. září. Do kin od léta míří řada nových snímků a Finále je nabídne pohromadě… (více)

Reklama

Reklama