Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Světoznámá opera vypráví příběh Rusalky, která se zamiluje do mladého prince. Přes varování otce vodníka se touží stát lidskou bytostí, protože jedině tak může být její láska opětována. Pomoci umí ježibaba, ale varuje. Svou touhu po lidské duši musí Rusalka vykoupit tím, že bude němá a jestliže se jí nepodaří princovu lásku získat, stane se bludičkou. Rusalka souhlasí a proměněna v mladou dívku potkává na břehu jezera prince. Ten k ní vzplane láskou a brzy chystá svatbu. Uhrane jej ale cizí kněžna a on začne váhat mezi němou křehkou dívkou a ohnivou ženou. Aby Rusalka nepropadla prokletí vodního živlu, musela by prince zabít. Odmítá však a nešťastná se vrací do chladných vln jezera jako bludička. Prince mezitím kněžna opustila a on, zmírajíc žalem z Rusalčina zmizení, bloudí krajem. Na břehu jezera se znovu s Rusalkou, proměněnou v bludičku, setkává. Ví, že jediný polibek této prokleté bytosti bude jeho záhubou, neváhá přesto ani okamžik... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ať se prosím slovenští uživatelé databáze nezlobí, není to mířeno nijkak proti nim, jen mi tahle tatranská invaze do Rusalky vůbec nesedí, byť je nejvýpravnější. Víc mám v oblibě verzi z roku 1975 (i tu z roku 1962). Nevím, jestli mi tady vadí účast admirála Kňažka, ale prostě celkově po stránce hudby, choreografie, kostýmů atd. toto zpracování hodnotím nejníže. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Konečně se mi po letech povedlo dostat k tomuto filmovému ztvárnění Rusalky, které je zapsáno v mé paměti z dob dětství. Nechápu, proč televize nezopakuje tuto adaptaci, jelikož podle mého je nejzdařilejší. Magda Vašáryová je pro mě jednoznačně tou nejkouzelnější Rusalkou, svého úkolu se zhostila opravdu výborně, její herecký projev opravdu velmi připomíná operní herectví, sledovala jsem pečlivě i pohyby rtů při zpěvu a nenašla žádný rušivý moment. Její Rusalka je krásná, éterická, milující i tragická bytost, M. Kňažko v roli Prince také rozhodně nezklamal, herci jsou vybráni velmi dobře, jediné, co bych režisérovi vytkla je, že roli kuchtíka předělal na Kuchtu, kterou hraje D. Veškrnová, což by nevadilo, kdyby ovšem tato role zároveň nebyla zpívaná a nezpívala o sobě v mužském rodě. Hudební nastudování je také velmi povedené, i když u mě vede nahrávka použitá ve film. verzi z r. 1975, je to zajímavá změna. Paní Beňačková i P. Dvorský jsou výborní, pan Malachovský v roli Vodníka (paradoxně Vodníka ve filmu hraje, ale nezpívá jiný představitel Vodníka z ND Přemysl Kočí) je dobrý, ale Eduarda Hakena nezastíní. Přestože se na tomto provedení najdou mouchy, nemohu nedat slabších 5*. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem to několikrát s holkama jako malé dítě. Ony byly nadšené, mě to nudilo. Divil jsem se, co je na tak táhlé nudě baví. Vždyť se to dá všechen obsah vyjádřit v pěti minutách. Hplkám jejich nadšení pro dramatické umění a operu nevydržel, zatímco já se potom později pídil, co je to za kumšt, dělat tak nudné věci a především tak klamat kulturní veřejnost a proč se nechává vůbec tak balamutit. Kolikrát jsem vyšel jako dítě do lesa a nikde žádná Rusalka, žádná Bludiška, nic. Ale, že něco takového by mohlo existovat, tomu jsem jako dítě věřil jen krátce. Rád bych tomu věřil déle, ale bez hmatatelného důkazu mi to nebylo umožněno. A ani později jsem v lese nikdy žádnou nadpozemskou bytost nepotkal, jen houbaře, turisty, malíře atd. nechápal jsem taky, že postavy, které jsem zkritizoval v Prodané nevěstě ma základní škole, tak si dovolí zpívat i jiné postavy, tedy Dvorský a Beňačková a mohou si myslet, že je nepoznám a skrývají se klidně za jiné, co je tentokrát nehrají oni, ale jiní herci. Prostě cítil jsem to jako podvod, a proč se ho dopouštějí, a ještě za to berou peníze? A dost lidí je za to obdivuje... Zkrátka a dobře bylo toho moc, s čím jsem se jako malý televizní divák musel vyrovnávat, a uvědomuji si to zas a znovu, avšak některé árie se mi líbily, ovšem nesměl jsem přitom přemýšlet o souvoslostech, jen si vyslechnout árii... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Dala bych přednost 40leté oplácané Rusalce a podobnému princi, kteří by ale opravdu zpívali. Magda Vášáryová byla sice velmi krásná a křehká, ale zpívat árie jsem ji v životě neslyšela. Vypadalo to naprosto nedůvěryhodně a uměle. Totéž platí pro Milana Kňažka a další herce (Dagmar Veškrnová v opeře, OMG). Jenom otevírali pusu naprázdno a bylo to znát. Gabriele Beňačkové bylo navíc v době natáčení 30, Dvorskému 26, ideální věk. Aspoň toho vodníka nebo čarodějnici mohli nechat originál. Výpravu naopak chválím, byla nádherná. Stejně tak zpěv i hudba. Ale výsledný efekt nula nula nic. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Pěkné filmové zpracování překrásné opery. Vůbec bych se nezlobil, kdyby se někdo rozhodl natočit Rusalku ještě jednou a pro působivé triky by využil nejmodernější počítačovou techniku. No a samosebou, že by nebylo od věci, kdyby DVD s Rusalkou mělo mnoho jazykových stop a k tomu ještě mnoho titulků. Rusalka je známá minimálně v celé Evropě. Pohádkový příběh je nadčasový a tudíž neustále aktuální. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

S filmovými adaptacemi oper a zejména českých mám vždycky problém. Na jednu stranu je tu pohled režiséra, ten chce mít atraktivní provedení, čili operní pěvce nahradí herci. Takže Rusalku zpívala Gabriela Beńačková, ale hrála ji Magda Vášáryová, Prince zpíval Peter Dvorský, ale hrál Milan Kňažko a teď si zrovna neuvědomuju, jestli Vodníka hrál pan Malachovský nebo někdo "zastupoval" i jeho. Zkrátka možná je škoda, že vzhedem k tomu, že film byl natočen v době, kdy měli zmínění operní pěvci ideální věk i pro filmové ztvárnění nebyli pro titulní postavy využiti právě oni. Když pominu krácení opery, které se ve filmovém zpracování často děje, byla jsem však i přesto celkem spokojená. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Hvězdičky patří výhradně hudební složce a zámku. Ty by si zasloužily za 5, ale zbytek v čele s Kňažkem a Vašáryovou to pokazil:-). ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Je to opera a misto abyste ji poslouchali v divadle a divali se na zpevaky, divate se na herce, kteri predstiraji zpev. No, nevim jestli je mi tenhle koncept uplne blizky... Ale minimalne jsou tam mj. krasavice Vasaryova a Turzonovova a na ty se kouka jedna basen... ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Řekl bych hodně nedoceněná záležitost, která by si určitě zasloužila mnohem více pozornosti. Na to, že jde o zfilmovanou naprostou operní klasiku, je výsledek velmi než dobrý. Navíc skvělá je především Magda Vašáryová. I po těch letech se o tom stále přesvědčuji. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Nechme teď stranou věčný problém činoherců "zpívajících" na playback v podání openích zpěváků. Této verzi Rusalky se totiž dá vytknout – snad kromě toho, že operu zkrátila - jen velmi málo. Jde o koprodukční projekt ve velkém stylu, který je natočen nejen s velkým rozpočtem, ale především s hlubokým porozuměním pro Dvořákovo (a Kvapilovo) dílo. Určitě ho nelze označit za „tradiční“, na to je v něm příliš mnoho zajímavých režijních nápadů a postupů.Kostýmy jsou sice krásné, ale v kině na velkém plátně působily dost divadelně; na druhou stranu jsou báječně využity – viz „chůze“ vodních bytostí po vodě. Vášáryová a Kňažko – osvědčený filmový pár, Turzonovová a Adamová jsou také přesné. Myslím, že Rusalku není třeba točit znovu (jak nám stále vyhrožuje Zdeněk Troška) – stačí sáhnout po tomto díle: film konečně vyšel i na DVD, i když bez titulků v EN, což je docela škoda. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Rusalku mám rád, toto zpracování je velmi hezké, ale dovedu si představit i lepší, takže plný počet nedám. Líbily se mi sestřičky-rusalky a jejich kvantový pohyb, ovšem Magda mi nepřijde úplně jako éterické bledule, to je krev a mlíko. No a trochu rušivě působí Kňažkův romantický rozcuch. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Sice pěkná Rusalka, ale na svůj věk filmu až moc statická. Nškteré judebmí pasáže se mi už tak nelíbili. A kde zmizel synovec, klouček hajného? Místo toho tam dali cuchtu. Chjo. Sice "kompletní" asi je ta z roku 1960, hudebně nej ta z roku 1975, tak ta nejpohádkovější a kompaktně je nej ta y roku 1962. Tahleta Rusalka se slovenskými herci v hlavních rolích mi připadala jako operní jevištní provedení v přírodě, jako záznam z přírodního divadla a ne jako film. Ale rusalka byla opravdu rusá. :) ()

Sinner. 

všechny recenze uživatele

Rusalka je má srdcová záležitost, a tak jsem u této drasticky zkrácené (nekompletní Měsíčku na nebi hlubokém!) a necitlivě seškrtané (vynecháno mj. Necitelná vodní moci, Čury mury fuk) verze poměrně trpěl. Filmová verze nabízí jen krásně nevinnou Magdu Vašáryovou a hříšně svůdnou Božidaru Turzonovou. Jinak dvě hodiny sledujete herce, kteří klapou pusou na playback, a jejich obličej ani náznakem nereflektuje náročnost tónů. Jediný důvod, který v mých očích ospravedlňuje existenci tohoto díla, je fantastické pěvecké obsazení. Gabriela Beňačková (pro mě naprosto nejlepší představitelka Rusalky), Milada Šubrtová (tentokrát překvapivě v roli cizí kněžny), Peter Dvorský (Princ), Libuše Márová (ježibaba), Ondrej Malachovský (vodník) i všichni ostatní podávají obdivuhodný výkon a je jim v neobvyklé míře rozumět. Nezbývá mi než jen smutně poznamenat, že bych mnohem raději místo tohoto torza mistrovského díla Antonína Dvořáka sledoval plnohodnotný divadelní záznam s výše uvedenými umělci. Pěvecké výkony 10/10. ()

Reklama

Reklama