Reklama

Reklama

Ministerstvo času

(seriál)
  • Španělsko El ministerio del tiempo (více)
Španělsko, (2015–2020), 47 h 33 min (Minutáž: 64–72 min)

Hrají:

Cayetana Guillén Cuervo, Juan Gea, Francesca Piñón, Jaime Blanch, Nacho Fresneda, Aura Garrido, Hugo Silva, Rodolfo Sancho, Susana Córdoba, Julián Villagrán (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(42)

Tři terénní pracovníci z různých dob chrání minulost Španělska před cestovateli časem, kteří chtějí změnit dějiny. (Netflix)

Recenze uživatele MartinezZ k tomuto seriálu (2)

Ministerstvo času (2015) 

K tomuhle jsem se dostal naprostou náhodou, když jsem si rozklikl nějaký divně znějící titulek z RSSky Titulky.com a řekl, si, že bych to mohl zkusit. A dodatečně tak děkuji Mejsy, že se do obou dosavadních sérií pustila a skutečně velmi pečlivě vytvořila české titulky. Díky :) --- Seriál samotný má jednoduchý a trošku laciný nápad - lidi, kteří cestují časem do minulosti a napravují neplechu, která by mohla jakkoliv ohrozit nám známou historii, v tomto případě Španělska. Jelikož jde o televizní projekt, nečekal jsem žádné CGI efekty, taky jsem ale nečekal, že cestování bude řešeno prostě průchodem dveří ve sklepě :D Nicméně tohle vám za chvíli přijde úplně v pořádku a naopak uznáte, jak elegantně jde vyřešit úspora nákladů a skvěle to zapadá. Navíc postupem času, a jak sbíral seriál na úspěšnosti, je poznat, že peníze na projekt se nacházely, protože nic nenasvědčuje nějaké laciné televiznosti. Zpracování, výprava, kulisy, kostýmy... a navíc i v drtivé většině skutečně zajímavé náplně jednotlivých dílů a případů mnohdy se proplétajících. Jednotlivé díly rozhodně nejsou krátké, všechny kolem jedné celé hodiny a dílů je 21 (S01 - 8 dílů a S02 13). Postavy jsou sympatické, postupně se mezi nimi vyvine chemie... prostě tenhle seriál funguje a byl a je pro mě velkým překvapením. Krom dobrodružného i nejednou akčního seriálu s mírně sci-fi tématickou, ale většinou zasazeného do minulosti také přibližuje divákům historii jejich země, což je i skvělá poučná forma. (Nejprve mě napadlo, že by to mohlo být dobré i v případě našeho zpracování, protože tohle je dost univerzální nápad, použitelný v jakékoliv zemi a naše historie také není nijak chudá, ale pak jsem si uvědomil, že snad raději ne...). --- 4,5* --- Tak proč ale ne rovnou celý pět hvězd? Nelze se ubránit některým, řekněme drobnostem. Jednak mi ze začátku moc, tedy spíše více) neseděly intriky mezi některými hlavními postavami, a také mi postupem času začaly vadit, podle mě, nedodržovaná dříve vymýšlená pravidla, kterými se ta prolínání časů řídila. Škoda bylo pak i poměrného nevyužití postavy Pacina, který se i v těch několika málo dílech projevil jako hodně schopný agent, možná až moc rychle aklimatizovaný :) A ještě jedna drobnost: Španělština se zjevně po mnoho staletí vůbec jako jazyk nezměnila, když si všichni tak krásně rozumí :D --- Oceňuji nápad i zpracování. Tohle byl tuším můj první neanglický a neamerický zahraniční seriál a jsem potěšen, že se mohu těšit na S03, která už byla potvrzena, natáčet by se měla začít teď někdy v říjnu či listopadu 2016 a do hry se dostává díky jednání s mateřskou TVE i sám Netflix, který by přinesl nejen potřebné finance, ale i projednávanou možnost "internacionalizace" seriálu s nejen historickým využitím Jižní Ameriky! --- PS: Americké kopie nápadu a seriálu, Timeless (2016), se pro jistotu dotýkat nebudu, páčto nechci riskovat případné zkažení nálady. Ale přinejmenším to ukazuje na kvalitu originálu ()

Série 3 (2017) (S03) 

Z S03 jsem tedy na větvi bohužel nebyl a předchozí dvě série tak pro mě zůstaly nepřekonány. Přišlo mi, že už se tu moc neřeší ani tak ta historie a její napravování, jako až přílišné zaměření na životy těch hlavních představitelů, návratu těch dříve známých, odchodu starých gard a hlavně zase další zločinecká through-time organizace. Vlastně tak už nějak nevím, jestli by bylo dobré, aby byla nějaká S04. ()

Reklama

Reklama