Reklama

Reklama

Extase (rakouská verze)

Recenze (6)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Česká odpověď Dzigu Vertovi má sice jednoduchý melodramatický příběh, ale v tom je možná právě jeho síla. Mladá, životem překypující dívka se provdá za frigidního muže trpícího obsedantně kompulzivní poruchou. Manželství ji nebaví, takže když potká prvního pohledného chlapíka, hupsne s ním do pelíšku. Manžel to překvapivě těžce nese. Podotýkám, že ten námět mohl být klidně i více schematický, vzhledem k době vzniku by se nebylo čemu divit. Scénář zpřístupnil film všem, kteří v té době navštěvovali kino. A dostalo se jim něčeho nebývalého. Režijně předběhl snímek svoji dobu o mnoho dekád. Machatý vytvořil zvukový film s minimem dialogů, puntičkář by mohl namítnout, že občas bez ruchů. Ale to, čemu měl posloužit, čili být mezinárodně srozumitelný, to splnil, žádné jazykové bariéry svým divákům k překonání nepřipravil. Co však Machatý připravil, je naprosto mimořádná hra s kamerou, se Stallichem si vyhráli se stíny, kouřem i detaily. Machatý kouzlí i se střihem, přibližování osvětleného okna je výtečně zpracované. Scéna, v níž automobil míří k železničnímu přejezdu, je perfektně gradovaná a především skutečně využívá možnosti zvukového filmu (vlak není vidět). Machatý si opravdu vyhrál a posunul možnosti filmu hodně daleko dopředu. A na rozdíl od Muže s kinoaparátem byl srozumitelný široké veřejnosti. Tenhle film by si zasloužil digitální restaurování a já bych ho chtěla vidět na velkém plátně. A ještě bych nutně potřebovala vědět, jak Machatý natočil záběry kopajícího krumpáče. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Před lety jsem viděl českou (nerestaurovanou) verzi, která mne vůbec nenadchla. Filmarchiv Austria vydal v roce 2021 restaurovanou verzi rakouské verze, spolu s pozdější verzí německou. Pořád je to především němý film s minimálními, úsečnými dialogy a příběh je rovněž řiďoučký,  až běda (vůbec se nedivím, že  jsem tomu dal tehdy jen 2 hvězdičky), ale má to vymazlenou kameru a úžasné záběry.  Nicméně nejvíc mě zaujal bonus v podobě porovnání závěrečné sekvence šesti různých dochovaných verzí. ()

Reklama

alambert 

všechny recenze uživatele

No sice mě ani tady netěší ten budovatelský konec, ale není tu naštěstí ta příšerná báseň, takže to působí o poznání lépe. Navíc tu jsou některé dialogy jiné a především tu jsou některé záběry, které v české verzi chybí. Problém je v tom, že to jsou ty, které tenhle film proslavily, takže je ta česká verze v podstatě uplně k ničemu. Doporučuji tuhle verzi, i kdyby snad německy s AJ titulky. Stejně v 90% stopáže jen hraje hudba.... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V této verzi nejsou ty dialogy tak kostrbaté a v závěrečné scéně také chybí burcující přednes básně. Montáž je doprovozena jen dechy dělníků, takže se může zdát tato varianta mnohem organičtější, než česká. Navíc je kopie dostupná v čistší podobě - ale jinak mi stejně vychází pozitivní plichta :) A kdyby měl někdo nedůvěru k mému hodnocení, může si vyhledat, že právě tato verze je široce dostupná na VHS a DVD, na rozdíl od české, na kterou se čekalo téměř marně. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Současnou zrekonstruovanou podobu filmu na DVD vydal Filmarchiv Austria. (NinadeL)

Reklama

Reklama