Reklama

Reklama

Poslední vlna

  • Austrálie The Last Wave (více)
Mysteriózní / Thriller / Drama
Austrálie, 1977, 106 min (Alternativní 101 min)

Obsahy(1)

Pragmatický mladý právník David Burton (Richard Chamberlain) ze Sydney se ujme obhajoby skupinky Aboriginů, obviněných z vraždy. Komplikovaný případ ho zavede mezi australské domorodce, o kterých dosud nevěděl skoro nic. Jejich rituály, kouzla a iracionalita ho začnou fascinovat a vzdalovat rodině i dosavadnímu způsobu myšlení. Skutečnost je ovšem hrůznější, než si kdy dokázal představit, a bezprostředně se týká nejen jeho vlastního osudu, ale i budoucnosti celé arogantní bělošské civilizace. Zemi postihují prudké bouře a lijáky a ničivá poslední vlna, o které se zmiňují nejstarší aboriginské mýty, zřejmě není pouhou strašidelnou pohádkou pro děti... (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (4)

  • Nanjiwarra Amagula, který hraje staršího a kouzelníka Charlieho, sám zastával podobnou funkci v kmeni na severu Austrálie a mimo to byl laickým smírčím soudcem. Poslední vlna byla jediným filmem, ve kterém kdy hrál. Natáčení se muselo přizpůsobit jeho dalším povinnostem. Peter Weir také místy upravil svůj původní scénář podle Nandjiwarrových připomínek a návrhů. (marmota-b)
  • Snímek získal v roce 1997 cenu IBEX pro nejlepší film. (Terva)
  • Australský filmový institut udělil snímku dvě ceny, a to v kategoriích nejlepší kamera (Russell Boyd) a nejlepší zvuk (Don Connoly, Greg Bell a Phil Judd). (Terva)
  • Richard Chamberlain získal jako David Burton na mezinárodním filmovém festivalu v Katalánsku cenu Clavell de Plata v kategorii nejlepší herec. (Terva)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama