Reklama

Reklama

Pobřeží moskytů

  • USA The Mosquito Coast (více)
TV spot

Obsahy(1)

Chtěl vytvořit ráj. Stvořil peklo. Svérázný vynálezce a otec čtyř dětí Allie Fox nenávidí civilizaci, protože ta podle něj vede jen k úpadku a zániku. Jeho snem je odjet do džungle a tam žít podle zákonů přírody. Po večírku s námezdními dělníky odkudsi ze Střední Ameriky se Allie rozhodne, že odjede na Pobřeží moskytů v Hondurasu. Tamní džungle je totiž jedním z mála míst, kterých se ještě civilizace nedotkla. Allie přesvědčí svou ženu a všichni se opravdu vydají na dalekou cestu. Ze zchátralé divošské osady udělá Allie během několika měsíců idylické místo, ve kterém je - také díky jeho vynálezům - radost žít. Jednoho dne se tam však objeví tři bělošští ozbrojenci, jejichž úmyslem je vydírat Allieho lidi a žít si v pohodlí. Allie musí ochránit své životní dílo, svou rodinu i svůj sen o jediném správném způsobu života. Není však jisté, zda se přitom sám nezmění... Tak jako většina filmů režiséra Petera Weira, i Pobřeží moskytů je ukázkou dramatického konfliktu několika odlišných kultur. Ta vyspělejší tu však nepředstavuje tu "správnou". V hlavní roli filmu se objeví světoznámý herec Harrison Ford, který krátce předtím hrál ve Weirově kriminálním thrilleru Svědek. Postavu Allieho syna ztvárnila jedna z velkých hereckých nadějí amerického filmu River Phoenix, který však předčasně zemřel. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Možná taky znáte ono rčení, že "cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly". A možná jste mu taky hned napoprvé neporozuměli, tak jako kdysi já. Tenhle Weirův film myslím ono rčení vysvětluje hodně srozumitelně. Jeho první půle je taková odlehčená, lehce burleskní podívaná, ve které sledujeme americkou rodinku vedenou roztomile šíleným vynálezcem a svérázným filosofem, která opustí zkaženou Ameriku, aby se usadila ve středoamerické či jihoamerické džungli, kde spolu s místními kreoly, mestici, černochy i Indiány vytvoří pod vedením svého "otce" jakousi hippievědeckou komunu okolo obřího bizarního stroje na výrobu ledu. Ovšem nebyl by to Weir, aby druhá půle nebyla víc a víc zlověstná a temná, a aby se z původně zdánlivě milého alternativce nestával postupně sociopatický a psychopatický tyran, fanatik, manipulátor a tvrdohlavý mezek. Nesympatický herec Harrison Ford se na svou roli hodí dobře, ale mně čím dál tím víc vadila přílišná teatrálnost celého filmu, já osobně bych takový námět viděl raději zpracovaný jako lehce psychologizující realistický thriller, než jako lehce artovou grotesku. No ale to je věc vkusu, každopádně silný a zapamatováníhodný filmový zážitek - ten film jsem viděl poprvé možná před více než dvaceti lety, a až dodnes, kdy jsem si ho pustil podruhé, jsem na něj občas vzpomínal. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Back to the Roots od Petra Weira. Jasné, že spoločnosť je skazená a uprostred úpadku. A keď si vezmem, že to bol rok 86, teda pred internetom, twitterom a facebookom, nemôžem si pomôcť a len potvrdiť, že Ford mal vo veľa veciach pravdu. Bohužiaľ byť uvedomelý človek, ešte neznamená, že dokážeme ovládať veci okolo seba. Táto demystifikácia ľudských schopností tvárou tvár náhode a prírodným živlom naberá vo filme na existenčných obrátkach. Zároveň je to príbeh v ktorého centre je rodina, ktorá sa snaží vidieť víziu najstaršieho člena domácnosti, hoci každým dňom je to ťažšie a ťažšie. Film sa prirodzene vyvíja a to, čo sa môže javiť ako ústredná zápletka ňou nakoniec nie je. Celé je to vlastne o snahe uspieť. Aj napriek prekážkam. Ford ku koncu výborne nejednoznačný. Weir s veľkou radosťou necháva dva rozdielne svety, aby sa spájali a konfrontovali. Je len škoda, že v tom strete dostávajú hlavný hrdinovia riadne na frak. Nech už majú morálku a hodnoty akokoľvek vysoko. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, zajímavě natočený a zajímavě vedený. Postava Allieho je celkem zajímavě napsaná, na jednu stranu je to člověk, snílek, co by se chtěl vrátit k přírodě a žít v ní, protože nesnáší civilizaci, ale na druhou stranu se z něj v průběhu filmu stává celkem šílenec, který si za tím vším jde i přes to, že si proti sobě v určité fázi znepřátelí i svoji rodinu. Příběh nám ukazuje i jeho rodinu, která se od něj postupně odvrací. Konec mi teda sice přišel zvláštní, ale nevadí. Pobřeží moskytů má zajímavou atmosféru, ale jako celek působí lehce utahaně a chybí mu nějaké silnější momenty. Na celkem dobré 4* to ale je a rozhodně si nemyslím, že se jedná o nejslabší Weirův film. 4* ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Pobřeží moskytů je dobře rozjeté, stavění a modernizování vesnice kdesi v džungli taktéž... zlom přichází někde v poslední třetině, kdy film začíná působit tak trochu natahovaným dojmem a Weir už jakoby neměl co říct... Naštěstí to někdy za něho řekne nádherná džungle, kamera a herci v čele s Harrisonem Fordem, který výborně hraje tak trochu fanatického blázna s pokřivenými měřítky hodnot, jenž se zprvu mohly zdát jako ty správné. 70% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Komunitní survival s vynikajícím fanatickým Harrisonem Fordem v roli vizionářského, podivínského blázna, kterému divák, nikolivěk sám, nemá problém spolehlivě skočit na udičku. Premisou tohoto filmu je ani ne tak gradace napětí, jako proměna charakteru hlavní postavy, za což má Ford ode mě klobouček dolů. Nemá cenu nějak spoilerovat, mrkněte na to, je to zajímavý a poutavý film. 80% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (8)

  • Během castingu řekli Riverovi Phoenixovi, že je na roli Charlieho příliš starý (bylo mu 15). Avšak poté, co nemohl být nalezen správný herec, Phoenixův záznam z castingu byl znovu předložen. Na režiséra Petera Weira udělal takový dojem, že se rozhodl dát věkovou hranici stranou a Riverovi roli Charlieho přidělil. (Kacitr)
  • Herci Martha Plimpton (Emily Spellgood) a River Phoenix (Charlie) se díky natáčení tohoto snímku velmi sblížili. Později spolu po dobu několika let tvořili pár a v roce 1988 natočili ještě jeden společný film Čas zastavit se (1988). (Kacitr)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Paula Therouxe. (Terva)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama