Reklama

Reklama

Sucho

Trailer 1

VOD (1)

Agent Aaron Falk (Eric Bana) se po dlouhých dvaceti letech vrací do rodného města, aby se zúčastnil pohřbu dávného přítele z dětství Luka, který údajně zabil svou ženu a dítě a poté si vzal život. Zřejmě se stal obětí šílenství, které sužovalo místní obyvatele po více než desetiletí strašného sucha. Falk neochotně přislíbí, že se na chvíli zdrží, aby případ vyšetřil. Jeho návrat však otevře staré rány a odhalí temná tajemství odlehlého městečka, například nevysvětlitelnou smrt sedmnáctileté Ellie Deaconové. Falk má podezření, že spolu obě tragické události nějak souvisejí, přestože je od sebe dělí desítky let. Snaží se dokázat svou i Lukovu nevinu a naráží přitom na hradbu předsudků a nahromaděný vztek vyděšené komunity. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (81)

Antek 

všechny recenze uživatele

Návrat do rodného městečka je hodně nosné téma. Ti největší (nejen filmoví) vypravěči to ví velmi dobře. Například takový Stephen King na tom (mistrovsky) postavil velkou část své spisovatelské dráhy. „Sucho“ je dalším zástupcem tohoto (možná by se dalo i říci) subžánru „Návratu domů“. Zástupcem, kde expozice probíhá podle zavedených pravidel: dávná láska, nevyřešená tragédie a klíč k dospělosti. Všechny tyto ingredience jsou pak postupně rozváděny až k potřebné katarzi, která umožní, aby spodní proudy lidských vášní byly po několika desetiletích konečně vyvrhnuty na povrch. Na stránkách knihy to zřejmě fungovalo daleko lépe – nicméně v podobě filmu nemá ten příběh možnost nabídnout něco nového. A tak se jenom se pomalu vleče, aniž bychom investovali do postav tolik potřebné emoce, které nám pak umožní prožít tíženou katarzi zároveň s nimi. Ale chápu, jednalo se o australský (i mezinárodní) bestseller, a ten museli Australané jako správní patrioti zfilmovat. Každý národ by zřejmě udělal to samé. Jsem přesvědčen o tom, že každý příběh stojí za vyprávění (a každý si najde svého posluchače), ale ne každý je určen k tomu, aby byl vyprávěn více než jen jedním médiem. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Záhadná vražda rodiny a policista s velmi temnou minulostí. Sucho je ten typ filmu, který kombinuje detektivní zápletku o hledání vraha a psychologické drama o vylézajících kostlivcich ze skříně. Tempo velice pomalé a celé hledání vraha je vlastně vedlejší zápletkou a film se více zaměřuje na to, co se stalo v minulosti. Na jedno podívání slušné ale v ničem výjimečné. ()

Reklama

Qitek 

všechny recenze uživatele

Přestože miluju tyhle australský atmosférický věci, který se táhnou jak slimák posypaný solí (např. mistrovský Animal Kingdom, The Rover, nebo příjemný Goldstone) a ničemu to nevadí, tady v The Dry se to jenom nějak plazí a nic moc to nedělá. Film je to i tak kvalitní a Bana je příjemně civilní. Začátek zaujme atmosférou která se po pár minutách bohužel vytratí. I díky flashbackům s nevyjasněnou minulostí tu cosi pořád visí ve vzduchu, postavy jsou dobře zahrané, má to hezkej vizuál a režie je solidní, přesto všechno máte pocit, že nic zásadního se neděje. Konec naštěstí nachystá celkem slušné psycho-drama a vytáhne kladné pocity zase o trochu nahoru. . ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Udalosti minulosti vysušené podobne ako krajina navôkol. Nik už ani poriadne nepamätá dážď. Hrozia ničivé požiare. Z minulosti ostali spomienky, trpké ako blen. Zo závlah špinavá úžitková, už použitá voda. No aj tou treba šetriť. Krajinu trápi sucho a nájazdy večne sa množiacich králikov. Do tohto raja s vysušeným jazerom detstva prichádza muž na pohreb kamoša, jeho manželky a syna, zavraždených jediný deň. Podozrenie z rozšírenej rodinnej vraždy a samovraždy padá na zastreleného otca, mužovho kamaráta z detstva. Kedysi s ním a dvomi dievčatami tvorili nerozlučnú štvoricu, chodievajúcu do skál na jazerom, kúpať sa do jazera, do školy, či loviť premnožených králikov, aby nežrali úrodu. Dnes je všetko inak. Zo štvorice už žije len dvojica, a ani tá nevie nájsť spoločnú reč. Jazero je, ako som už písal vyššie, bez vody. No a vzťahy v malom mestečku sú na bode mrazu, určované lžami včerajšími aj dnešnými.  Pozvoľne, no nie nude blízke tempo plynutia postupne vyplavuje na povrch osoby, fakty, súvislosti riešenia. Fajné, na kosť vysušené austrálske krimi kino. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Malý příběh, málo stop a mraky flashbacků. Ani nevím, jestli to bylo kriminální drama s několika výbornými okamžiky, nebo úmorné ploužení po malém městečku, kde nikdo nikomu nevěří. Eric Bana byl dobrej, moc nemachroval a pěkně do příběhu zapadl. Je to přesně mezi třema a čtyřma hvězdama, ale dám jen tři, čekal jsem víc napětí. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočený podle stejnojmenného bestselleru jedné z nejúspěšnějších současných australských spisovatelek Jane Harperové a v roce 2021 patřil v Austrálii k nejnavštěvovanějším filmům. (Aussie & Kiwi Film Fest)
  • Pieseň, ktorú počas filmu spieva postava Ellie Deacon (Bebe Bettencourt) a v jej podaní zaznie aj počas záverečných titulkov, sa volá "Under the Milky Way" a pôvodným autorom je austrálska skupina The Church. (Trip)

Reklama

Reklama