Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Recenze (1 192)

Hennes 

všechny recenze uživatele

Perfektní nápad, výborně zpracovaný a vše ještě pozdvihl Jim Carrey. Prožít si 30 let svého života jako "live" show pro celý svět? Hrůzná představa. Oni úplně stačili ti Vyvolení nebo Big Brother. ()

uterox 

všechny recenze uživatele

Parádní snímeček, u kterého jsem se vážně bavil. Dojalo mě to a to jako málokterý film. Příběh o Trumanovi, který je součástí reality show a ani o tom neví. Touží se dostat z toho a ocitnout se v jiném světě a tvrdohlavě si jde za svým snem a nic ho nemůže zastavit. Otevře mu oči jedna herečka, která mu řekne pravdu. Skutečný zážitek. Určitě doporučuji. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

To, co na Americe nesnáším tu je zobrazeno v nejhorší podobě. Odporná architektura a lidi, co na vás smějí, i když si myslí, že jste idiot. Geniálně originální námět, trochu mi vadila ta teatrálnost hlavních postav, dost mi tam neseděl také Jim Carrey, ale jinak skvělé! ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Chudák Truman. Perfektní komedie, kde Jim není už sice takový blázen, ale přitom tu roli přímo žere. ()

Langy10 

všechny recenze uživatele

Uz kdy jsem videl trailer, tak jsem si rek, ze to musim videt, doporucoval mi to kamos a jak jemu, tak i me se tento film moc libil :) ()

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Jeden z neojoriginálnějších námětu na film vůbec. Byl jsem na to zvědavý, jelikož je to něco opravdu jiného,nového,dosud nezažitého. A byl jsem spokojen. Během filmu jsem se nenudil, hltal každý moment, a ne jednou jsem se i zasmál. A navíc perfektní Jim v hlavní roli. In case I don't see you...good afternoon, good evening, and good night. ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Od přírody jsem trochu jiný, párkrát jsem si v životě říkal jestli pak mě všichni nesledují. TO JE VŠE CO UMÍTE? Tradičně skvělý Carrey, stejně tak oba režiséři Weir a Harris. V roce 98 jistě zjevení na poli filmu ale o originalitě myšlenky nemůže být řeč. Navíc mi tady něco nehrálo. Kritika takto zvrácené zábavy zastoupena jedinou osobou? Tady se otevíral obrovský prostor, ale chápu že se mu chtěli tvůrci vyhnout a udělat jednoduchý rozjařený kus. Povedlo se. Možná to chtělo postavu zaníceného psychologa, možná trochu protáhnout stopáž, postavit Trumana před mnohem větší množství absurdních situací. Chápu, že to vše Christof omluvil tímto: Akceptujeme svět, tak jak je nám prezentován. O realitě to jistě platí, ovšem o filmu to samé říci nemohu. 2018 Právě jsem dokoukal film Truman show a čumím jako puk, já už ho mám ohodnocený, dokonce i okomentovaný. Taky mě překvapuje má negace protože jsem se bavil náramně a konec jsem si užil jako nikdy, takže ze *** na **** ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Je to nezvyklý film a nějakou chvíli jsem čekala, než se do toho pořádně zakoukám a než mi film sedne. Byla jsem ale zvědavá na Jima Carreyho ve vážnější roli a nezklamal byl skvělý. Laura Linney byla jediná, která mi lezla na nervy. Musím ale zatleskat myšlence, protože tohle tady ještě nebylo. Zajímavý film. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Originální a zajímavý příběh, který je svým způsobem geniální. Při sledování jsem žasl nad tímto námětem a liboval si jak je skvěle uchopený a zvládnutý. Náhledy do studia a domů byly sice občas také zábavné, ale hlavně znepokojující... Škoda že filmaři nenechali sledování Trumana pouze skrz ,,televizní'' kamery. Show je pro mne mnohem lepší drama než komedie. Do hlavní role si nedokáži představit nikoho jiného než samotného Carryho. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem do čeho jdu, jen že je to pohled na to jak média umí manipulovat s lidmi. O to víc bylo pro mne zajímavý sledovat co se z toho vyklube. V podstatě se dá říct, že nebýt Sylvie, tak by Truman na nic asi nepřišel. Přesto by mě zajímalo do jaké míry by tohle bylo legální, takhle si vychovat cvičenýho člověka. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Vítejte v městečku Seaheaven, které je učiněným rájem na Zemi. Má jen dvě zásadní vady - všichni jeho obyvatelé jsou kromě jednoho herci a ten jeden, Truman, nemůže tohle fiktivní městečko opustit. Je totiž hlavní hvězda televizního pořadu, který ho sleduje 24/7 kamerami ukrytými všude možně (dokonce i v ořezávátku) a on žije v téhle iluzi, aniž by si to uvědomoval. Jeho žena, jeho přátelé, celé to navenek milé město - nic z toho není realita. Ale jednoho dne na to přijde... Z tohohle taky vyplývá, že to je depka, a ono jo. Sice to nudí minimálně a dívá se na to dobře, ale depka to prostě je. To neberte jako mínus, jenom to konstatuji, navíc je dobře, že mi to nějaké emoce předalo. Komedie to je jenom chvílemi, ale ta vtipná scéna sem tam celkem pobaví. A co se konce týče, jsem za něj rád, ale dost by mě zajímal i ten SPOILER špatný, kde se Truman utopí, protože by mě zajímala reakce toho boha pořadu. Schválně píšu boha, když k němu na konci promlouvá z oblak, ale jenom s malým b, protože to jinak Bůh není. KONEC SPOILERU Tak jako tak to ale je silný film, který se Weirovi opět povedl a Carrey tu dokonce hraje uvěřitelně. Líbila se mi i kamera, která v určitých záběrech byla fakt jako z nějakého televizního pořadu, pak mi taky ten film přišel velmi dobře vedený. Takže tak. Slabých 5* ()

ad 

všechny recenze uživatele

Opravdu vynikající nápad, vynikající hudba, vynikající herci, vynikající režie... ale pořád mi to bylo málo... co mi pořád na filmech P. Wiera chybí je přesah, který by dozníval déle, než deset minut po skončení filmu...Tento je chvílemi sofistikovaně chytrý a zábavný a hned na to zjednodušující a povrchový...naštěstí toho prvního je víc :) PS. : Opet geniální Ed Harris, ten snad dokáže věrohodně zahrát cokoliv!!! ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Po čertech originální film, který ač je na povrchu laděn jako komedie,tak je obrovskou kritikou soudobé společnosti. Není to jen kritika a výsměch reality show, ale zároveň i světu zahlceném reklamami. Při hlubším pohledu se jedná i o lehkou alegorii o manipulaci s člověkem a touze po svobodě, která se dá aplikovat vždycky, všude a za jakýchkoli podmínek - nevím, jestli jen u mně, ale mně evokovalo naražení do lodí do zdi železnou oponu. Nemám filmu v podstatě moc co vytknout, kromě oněch hlubších myšlenek je i výborně stavěný. Malinko mě zklamal snad jen konec, který jsem si přál trochu dramatičtější, méně čekaný a "zlejší". Asi jsem v poslední době nějak naočkován psycho filmy:-))) Zatím tedy dávám čtyři krásné hvězdy s tím, že film jsem si nahrál a jednou se na něj zase moc rád podívám...a dost možná i ta pátá ještě bude. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

velice originální hollywoodský počin, který velice vyčnívá z řady šablonovitých dramat či komedií a nese naléhavé poselství - co všechno jsou tvůrci reality show schopni udělat pro nárůst sledovanosti? Ačkoliv je vše podáno vtipnou formou, určitě to nutí k zamyšlení, protože časem se takové Truman Show můžem dočkat i ve skutečnosti.... ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Truman show, originální, vtipný, dramatický, výborný a inteligentní. Film jsem prožíval asi takto: Neviděl jsem úvodní scénu a myslel jsem si že koukám na dokonalý psycho drama, byl jsem naprosto unešenen. Později jsem začínal tušit o co jde a úplně jsem se těšil jak to dopadne.Vyborný snímek. Pět hvězd zasloužených!!! A poklona před Carreyovým výkonem a skvělou režií. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

962. hodnocený film: Skvělá ukázka toho, že život je jeden velkej film. Kde vy, stejně tak jako Truman Burbank, berete jistotu, že okamžiky, které právě prožíváte, nejsou jen snem či pouhou iluzí. Původně jsem si myslel, že dám tomuhle snímku 4*, ale když jsem si uvědomil jeho důležitost a poslání, které nám jasně dává, nemohl jsem jinak. Byl jsem přímo uchvácen, jak mistrnným je Jim Carrey hercem. To už ale udivuje jen málokoho a já mu fandím. Pro mě je "panem Dokonalým", protože snad jedině on dokázal skloubit schopnost zahrát vážné i komediální role. 5* je tedy jasných a já filmu i samotnému Jimu Carreyimu tleskám. 5* ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Sám neviem ako by som sa vysporiadal s tým, že celý môj život bolo len jedno "veľké klamstvo". V podstate užívateľ Melies vo svojom komentári presne vystihol môj názor na tento film. ()

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama