Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Recenze (1 192)

PATWIST 

všechny recenze uživatele

Taký detsky zábavný film so skvelým hercom Jimom Carrym. Fakt originálny dej, sledovanie osoby, ktorá niekde žije a myslí si že je to normálny svet no v skutočnosti sú všetci naokolo len herci a celý dej je ovplyvňovaní a vysielaný v televízií, vďaka čomu je Truman populárny a ani o tom nevie. Zábavné bolo aj to akými spôsobmi sa snažili aby Truman nechcel a nemohol odísť z ostrova. Celé to pôsobí komediálne no zároveň aj poľutovania hodné Trumana :-) Proste škoda že ten film som nechal namňa tak dlho čakať, určite je to jeden z tých, ktoré si pozriem aj viackrát. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý, originálny a dramatický námet o obyčajnom človeku, ktorý zisťuje, že celý jeho život je jeden veľký podvod. Výborný výkon Jima Carreyho, ktorého konečne vidieť aj trocha v inej úlohe, ako len neustáleho komika. Posledná scéna mi prišla trochu nedotiahnutá do konca, ktorá uberá filmu najvyššie hodnotenie. Ale aj napriek tomu to má od začiatku dosť vysoké tempo, ktoré ani na minútu nenudí. Jeden z najlepších filmov deväťdesiatych rokov. ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Myslíte,že si všichni zapálení Uličníci nebo Růžový Zahrádkáři připadají jako Truman,s vyjímkou toho,že se jim to líbí,teda??? ()

Ludo444 

všechny recenze uživatele

Niccol v najlepšej forme. Zobrať neskutočne bohovský námet, dokonale to napísať a... Peter Weir mi to čiastočne kazí. Radšej by som videl Niccolovo minimalistické prostredie, sterilita Trumanovho života si to tak trochu pýtala. "We accept the reality of the world with which we're presented. It's as simple as that." ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Ve své podstatě Matrix beta verze. Carrey a Weir v pořádku, zatímco Andrew Niccol zase kraluje. Ten chlap je géniem moderní sci-fi scénáristiky. Konex je pak naprosto kouzelný. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně nejlepší Carrey. (Lepší než pro mě nepochopitelný Věčný svit neposkvrněné mysli). Navíc lze předpokládat, že se jedná o nejoriginálnější film (spolu s Mementem), který dokáže zaujmout opravdu každého, navíc vše natáčeno s takovým smyslem pro detail na to, aby to vypadalo jako špionáž. Nádhera. ()

donnovann 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době (bože jak já vždycky rád tuhle větu píšu) film, který mě odrovnal. Tak brilantní nápad, jak to, že se o takovém klenotu dozvídám až teď. První vážná role Jima Carreyho je excelentní, nikoho jiného si zde ani nelze představit. Pokud od začátku pochopíte o co jde (pokud ne časem vám to režisér předá) budete si užívat spanilou jízdu napříč virtuálním světem a přát si ať to pokračuje dál a dál. Na podobnou myšlenku bych zrealizoval celý seriál. Já tleskám. ()

Berry0153 

všechny recenze uživatele

Poslední scéna je tak emocionálně výjimečná, že ji mám ve své paměti vrytou cca od 12-13 let, kdy jsem Trumana viděla poprvé. Nicméně po dalším shlédnutí po...uf...více než deseti letech, musím říct, že hlavní silou snímku je pouze zrcadlo, které nastavuje dnešní ovčí společnosti sledující podobná televizní reality show h*vna. Ostatní prvky filmu jsou spíše průměrné a ke genialitě, s tímto snímkem často spojované, se přibližuje snad jen již zmiňovaná poslední scéna. Čtvrtá hvězda za nostalgii. 70% ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne silné posolstvo, ktoré je vôbec ťažké opísať na pár riadkoch, ale Truman Show i cez svoju kratšiu dĺžku, je v prvej hodine prakticky nezáživný a skutočný film sa začne až potom. Prvá hodina toho až na pár humorných gagov a rastúce spochybňovanie Trumanovej vlastnej identity naozaj veľa nepriniesla. Vplyv médií na spoločnosť, manipulovanie jedinca aj skupiny, boj hrdinu za správnu ideu, je to....zážitok, treba to vidieť. ()

Rooseman 

všechny recenze uživatele

Asi není o čem. Hodně originální dílo se zajímavou a o několik desetiletí později i v Česku lehce stravitelnou myšlenkou konzumního života. Většinou podobné typy filmů chytnou polovinu diváků a druhou odpudí, u Truman Show tomu tak ale není, což jen ukazuje na to, že Peter Weir, Andrew Niccol a Jim Carrey udělali společně s celým štábem fantastickou práci. Carrey hrál úžasně, ukázal, že v sobě ten herecký talent má nehledě na roli, když v pravou chvíli nechal všechny vytáhnout kapesníček. Líbil se mi závěr i stopáž, oceňuju, že se dlouho neřešilo v rámci hlavní zápletky, jestli si teda vůbec Truman opravdu uvědomil existenci "Jeho světa". Scéna na mole byla z jeho strany i ze strany Noaha Emmericha obzvlášť vyšperkovaná a při pozorném sledování šlo vidět, že právě tady přišlo dost možná poslední utvrzení o pravdě teorie, nehledě na opačnou představu štábu Truman Show. Ohledně závěru, leckdo by honil stopáž a nastínil alespoň zlehka, co teda vlastně ten Truman dělá poté, co opustil svůj svět. Ukončení ale přišlo v pravou chvíli, entertainment dosáhl, alespoň u mě, nejvyššího bodu. Škoda, že není tahle záležitost nemá větší fan basu, asi by si to zasloužila. Každopádně, co se shrnutí týče, Truman Show rozhodně žádný večer divákovi nezkazila. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Snímek rozhodně vede k zamyšlení, ale dlouhou dobu je to docela nuda a nic se neděje. Většinu uživatelům se evidentně film libil, ale mě to tak úplně nebralo. O špatný film se rozhodně nejedna, ale můj šalek čaje to není. Hodnocení: 58/100. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

TRUMAN SHOW je jeden veľký originálny filmík s (nečakane) hlbším zmyslom, ktorý sa mi po každom pozretí páči viac a viac. Musím uznať, že človek niečo takéto vôbec nečaká, že uvidí, pretože tento snímok nie je takým, akým sa na prvý pohľad zdá. Keď sa na to pozriete zvonka, pravdepodobne si poviete, že sa jedná o rutinnú tuctovú komédiu. Keď film sledujete, vidíte zaujímavé divadielko s prvkami komédie a menšej drámy. Keď pozeráte posledných 5 minút pred začiatkom tituliek, zmeníte svoj postoj, s údivom, napätím (a možno aj slzami v očiach) sledujete dianie na pódiu, kde sa rozprávajú dve úplne odlišné postavy, ktoré niečo veľké spája (v doslovnom porovnaní Boh a jeho syn) a čakáte, ako to dopadne. Posledných 30 sekúnd - hotový ofajč. Najlepší odchod zo stejdža vynikajúceho Jima Carreyho ;). Hneď nato nasledujú záverečné titulky a Vy si uvedomíte, že takéto niečo už nikdy nikto nenatočí... Asi takto by som popísal tento malý veľký film s (opakujem to znova) naozaj hlbokým zmyslom a (dopĺňam) jedným veľkým potenciálom. TRUMAN SHOW Vám doslova vryje do hlavy, že sloboda je na nezaplatenie, dá najavo, že vždy existuje druhá cesta a ukáže Vám, že asi najlepším rozhodnutím vo Vašom živote bolo, keď ste proste nasadli na loď a odplávali od všetkého preč ďaleko na more... Pre tento naozaj skvostný kúsok jedno veľké BRAVO! ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších filmů, co jsem snad kdy viděl. Tolik nápadů, výborný námět a k tomu všemu skvělá myšlenka, no prostě bravo. Zároveň film skvěle balancuje mezi komedií a velmi silným dramatem, za což taky musím kromě režisérovi poděkovat i Jimmu Carreymu, od kterého jsem upřímně čekal, že bude hrát z největší části vážnou roli, ale on vlastně hrál tak, jako vždycky. A to vtipně se spoustou jeho proslulých mimických grimas a taky (a to hlavně) uvěřitelně, což se mi na většině jeho rolí líbí a za to mu patří můj obdiv. Samotný příběh byl (jak jsem již psal) velice originální a promyšlený a kdybych měl vypíchnout nějakou část filmu, co mě nejvíce vzala, tak by to byl určitě konec, který byl natřískaný emocemi a ještě nějakou dobu poté, co skončili závěrečné titulky jsem měl takový ten přitroublý úsměv na rtech. Takže ano, Truman show je sakra povedená věc, kterou určitě doporučuji a pokud hledáte jedinečný filmový zážitek, tak tady jste na správném místě. 85% ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 8,1/10 | Rotten Tomatoes: Tomatometer - 94%, Audience Score - 89% | FDb.cz - 80.8% | Další milé překvapení od Petera Weira, protože ten nám zatím vždy učaroval svým originálním pojetím originálního příběhu. Zde je tomu stejně. Jindy šašek, zde skvělý Jim Carrey v jedné ze svých mála vážnějších rolí a démonický Ed Harris, který si sošku zasloužil. Jinak perfektní originální příběh, který se z každodenní rutiny postupně proměňuje v originální Drama s poselstvím. Ale jedno nám vrtá hlavou. Proč Trumana litoval jen jeden člověk, jsou ti lidé normální?! ...... Víme, že to je Sci-Fi, ale život je takový, každý hledí jenom na sebe... Až na pár lidí, kteří jsou nadějí tohoto světa, kteří vždy pomůžou, díky kterým se točí takové filmy a jsou pravdivé........ a krásné! 90% ()

Mr.Sombrero 

všechny recenze uživatele

‚‚Akceptujeme svět tak, jak je nám prezentován.‘‘ Originální námět, z něhož tvůrci vytěžili maximum a přeměnili ho ve skvělý film s výborným Carreym v hlavní roli. Kdo ví, zda se v budoucnu něčeho takového nedočkáme, zatím ale beru Truman Show jen jako úsměvné varování před sílící mocí médií do budoucna. ()

George8 

všechny recenze uživatele

Když jsem tento film viděl poprvé, neuběhlo snad ani 20 minut a snímek mě svým nápadem dostal. Dovedete si představit tuhle show naživo? Výborný výkon Carreyho. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Odhodlal jsem se videt az po dlouhe dobe (2021). Neni to zlé, i kdyz nadseni nesdilim. Spíš je zajimave je rozpracovany problem se pootocil z tematu zneuzivaneho aktera na tema zneuzivaneho ci spis zmateneho publika (fake news, vnimani pravdy pres pocity a ne fakta, ...) ()

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama