Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 192)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ty záběry, kdy ukazovali řadové domky v tom jejich "prej dokonalým" světě jsem měl co dělat, abych nezačal zvracet. Už ty reklamy v průběhu filmu ("KOMU TO PROBOHA ŘÍKÁŠ?") mi připomněly současnost. ("NENÍ TO SHAKESPEARE, ALE JE TO GENIÁLNÍ.") Není to geniální, jen se na tom dají geniálně rychle vydělat prachy. Někomu taky může připadat geniální slepit film z vtipů, dokud nezajde do kina a nezjistí, že z toho vyšlo cokoliv, jenom ne to, co by se dalo nazývat filmem. (-VÍŠ, CO SE ŘÍKÁ? ŽE UMŘEL! -PODÍVEJ SE, MÁME VYSOKOU SLEDOVANOST!) - a to vysílali jen blbý, jeden osamocený titulek na prázdné obrazovce. V průběhu snímku Truman Show dávali na n@vě dva bloky reklam. Jedna z nich byla lživá a nutila lidi, aby si koupili její produkt za každou cenu. Často se říkávalo, že lidé už si na ty reklamy zvykli a nevadí jim, když si během nich uvaří třeba kafe, no jo, ale ta délka bloku při rychlosti dnešních rychlovarných konvic by stačila tak na tři až pět káv!!! A já "se slzou v oku" vzpomínám na dra Železného, jeho naučné pořady (kouzlo tohoto oblbování ještě dlouho někdo nepřekoná) a stále si říkám...NEŽIJEM MY ČÁSTEČNĚ UŽ DRAHNOU DOBU V TAKOVÉ NAŠÍ MILÉ MALÉ TRUMAN SHOW???!!! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Výborně vymyšlený a díky reklamám při přenosu, změnám počasí a rozsvícenému Slunci také promyšlený příběh, výtečně zrežírovaný Peterem Weirem a v neposlední řadě dokonale zahraný Jimem Carreym. Chlapík, kterého jsem vždy uctíval kvůli nepřebernému množství grimas podává životní výkon v trefné satiře zakuklené v tklivém dramatu. Naprostá povinnost pro všechny paranoiky. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Nechápu. Opravdu nechápu tak vysoké hodnocení a umístění v nejlepší dvoustovce. První hodnotitel dal asi 5 hvězdiček, vypěl na tento film ódy a podle něj se orientují ostatní. Nelze tomu upřít originalitu i zajímavé podání, ale celé je to přespříliš hloupě natočeno a sehráno. Proč raději nevymysleli něco reálného s lepším dějem a zajímavějším spádem. No a konec mě teda nakopl. Jak by se asi mohl vrátit zpátky do té show, když už věděl o co se jedná. Pak by to přece už vůbec nešlo a nebylo by to to, na co ti vykulení lidé celý život koukali. Chvílemi je to oprvadu trapas. "Blesky, ještě, a znovu... zesílit vítr,..." "Budete mě muset zabít"... Tragický. To není žádný megaprojekt, ale megatrapas. Na druhou stranu je podařeně zesměšněn Big Brother a podobné reality show. Výkony herců taktéž dobré, i když Carreyho ve vážných nebo alespoň normálních rolích nemůžu nějak zkousnout. Pořád mi tam naskakují ty škleby, gestikulace a bláznění z kousků jako Ice Ventura, Blbý a Blbější, Lhář,Lhář, atd... UPDATE 2020: Výše zmíněné nechci mazat, nicméně je fakt, že film patří k těm, které chce člověk vidět znovu. Tématika prostě táhne, takže musím chtě nechtě o jednu zvýšit. 70% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kurňa, to byla komedie? Tak proč jsem se ani jednou nezasmála (dobrá, sem-tam úsměv mi pokřivil ksicht), zato mě mrazilo zděšením, v očích div nestály slzy smutku a pěsti se svíraly vztekem? Edu Harrisovi aka Christofovi bych natáhla jednu takovou, že by zbytek života strávil v kotrmelcích! Dozadu!! Nesdílím nadšení některých svých oblíbených uživatelů: tématicky to sice bylo zajímavé, ale stěží proveditelné, plné trhlin v logice. A Jim Carrey nevzbuzoval tolik sympatií, aby ze mě vydojil emoce opravdu nadoraz, vlastně mě lehce sral (teda zdaleka ne tolik jako ve svých pitvorných komediích). Přes své výhrady dávám palec hore, protože film je to neotřelý a poskytuje šedé kůře mozkové stimul k činnosti nad běžný rámec. 71% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jima Carreyho moc nemusím, tudíž jeho přítomnost v tomto snímku ve mně ještě před jeho spuštěním vyvolávala jistou dávku nedůvěry. Ta se však nakonec rozplynula jako pára nad hrncem, neboť tento výživný a chutný pokrm, jenž si pro nás Peter Weir připravil, mi nejen brzy enormně zachutnal, ale také mi výborně sedl po všech směrech, včetně příjemné dochuti po dokoukání filmu. Samotný námět Truman Show je perfektní a v takto povedeném zpracování se pak stává silným filmovým zážitkem, který bych každému doporučil. ()

Galerie (160)

Zajímavosti (47)

  • Laura Linney (Meryl) sa pri študovaní svojej postavy inšpirovala komerčnými katalógmi z päťdesiatych rokov. (Raccoon.city)
  • Scéna, ve které Jim Carrey kreslí mýdlem na zrcadlo a chová se divně, byla kompletně improvizovaná. Při jiném pokusu nakreslil dlouhé kudrnaté vlasy a šaty. (Morien)
  • Jim Carrey (Truman) privítal tento film ako možnosť vyhrabať sa zo škatuľky prázdneho komika, aj preto súhlasil s honorárom takmer o polovicu menším, ako dostával zvyčajne. (Raccoon.city)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama