Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce po manželově smrti chce vzít Rachel Lappová (Kelly McGillisová) svého syna Samuela (Lukas Haas) na výlet do Filadelfie, aby mohli uniknout každodennímu stresu. Na záchodcích na nádraží se Sam stane svědkem vraždy a jelikož je jediný, kdo dokáže identifikovat pachatele, musí pomoci ostřílenému detektivu Johnu Bookovi (Harrison Ford) s následným vyšetřováním. Krátce po zjištění, že ve zločinu jsou zapleteni také příslušníci policejního sboru, je Book postřelen a nucen potají odvézt Rachel se synkem do jejich domu mimo město. Časem se detektiv na venkově sbližuje se členy místní amenitské sekty, pomáhá lidem s pracemi a vztah mezi ním a matkou se prohlubuje. Mezitím se však nepřítel pomalu přibližuje ke svému cíli. (Cinemax)

(více)

Recenze (202)

Madison 

všechny recenze uživatele

Po vynikajúcom začiatku si človek hovorí "ejha, ďalší skvelý napínavý thriler", aby boli jeho nádeje po cca 15tich minútach nekompromisne zmarené. Na rad príde jemná romantika s príjemne duchárskou hudbou, ktorá lemuje atmosféru čoby vystrihnutú spred sto rokov. Petra Weira mám rada, ale tu nemá ujasnené, či natáča thriler alebo romantickú drámu, čo je dosť veľká škoda, lebo úvod sa perfektne rozbehne, stred je však pochovaný vedľajšou linkou, ktorá sa mi do ostatného deja vonkoncom nehodí. Škoda, začalo to bravúrne. Ale začiatok a krátky koniec nezachránia "to kriminálne prázdno" uprostred. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Amišové zde nejsou příliš známí, zcela logicky, protože jsou soustředěni v USA a Kanadě. Jakožto příslušníci starého řádu žijícího i dnes jako v 18. století a mluvící pensylvánskou němčinou, vzbuzují mnoho otázek. Nebude jistě náhodou, že v posledních dvaceti letech jejich populace rapidně sílí, úmrtnost klesá a rodiny mívají až po osmi dětech. Jejich hodnotový systém je v pravém opaku k současnému nejen americkému konzumu. Což samozřejmě inspiruje mnoho atraktivních dramat vhodných pro adaptaci v jakékoli kulturní sféře. Film Svědek patří mezi nejvýraznější z nich. Skutečně není kriminálkou s přidanou či zápornou hodnotou, jak se mnozí domnívají, ale především příběhem o průsečíku obou světů. Harrison Ford je ideálním "Angličanem", který dokáže realisticky spojit akci, romanci, řemeslo a existencionální otázky obecně aplikovatelné na veškeré problémy spojené se snášenlivostí. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající film nejen po kriminální stránce, ale i po té příběhové. Konfrontace policisty Booka s anachronistickým prostředím amenitů (Weirovo oblíbené téma střetu dvou různých kultur) je podáno lehce, nenásilně a uvěřitelně. Všichni herci hrají příjemně civilně - výborný Harrison Ford, skvělá Kelly McGillis a velmi potěšil Josef Sommer. Snímek je napínavý od začátku do konce (i klid v přátelské komunitě působí jako klid před bouří) a scéna ve stodole je dokonalou tečkou tohoto nezapomenutelného filmu. Dávej na sebe pozor mezi těmi Angličany! 95%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od užívateľa dobytka som presvedčený, že práve vykreslenie amenitskej komunity, odmietajúcej výdobytky modernej techniky (podľa posledných správ vraj vzali už na milosť Božiu mobily, pretože im výrazne uľahčujú obchod s poľnohospodárskymi a lesnými výrobkami). Komunity zamrznúcej v časoch nosenia čepcov, ľudových oblekov a širokých čiernych klobúkov. Komunite oddanej nemčine a jazdeniu na koňmi poháňaných bričkách a kočoch. Weirovou obľúbenou témou je vzťah pôvodných tradícií k novým hodnotám, ľuďom vyznávajúcich moderný štýl a ich vzájomná konfrontácia. Tuná to pre civilizáciu veľmi dobre nevyzerá. Na prvej návšteve mesta z farmy v živote sa malý chlapec stretáva so zlom. Z civilizácie na vidiek prichádzajú ďalšie zbrane a násilné riešenia. Bez amenitského príspevku by bol celý film len priemerným thrillerom o potrebe chrániť maloletého svedka zločinu, do ktorého boli zapojení mnohí. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Žánr policejního dramatu se prolíná s lyrickou romancí, zkorumpované prostředí městské civilizace kontrastuje s venkovskou asketickou idylou - tématicky originální hollywoodský drink namíchaný a servírovaný Australanem Peterem Weirem. Čistý filmový zážitek, který za těch třicet let téměř vůbec nezestárl. 80% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Absolutne suhlasim do poslednej bodky s komentarom uzivatela Rob Roy. Tvorcovia, akoby nevedeli, co vlastne natacaju. Akcny krimi thriller alebo romanticky film? Ja som myslel, ze sa divam na krimi, preto ma drviva väcsina romantiky nudila a to nemam nic proti romantickym filmom. Skoda, stacilo o nieco viac napätia a dal by som aj stvrtu *. Odporny bol Danny Glover, ktory mi takto pripomenul zaporaka z dramy PURPUROVA BARVA (1985) a to som ho spoznal ako dobrackeho policajta zo vsetkych SMRTONOSNYCH ZBRANI (1987 - 1998). V miniulohe som si vsimol aj Vigga Mortensena. Film ziskal dvoch Oscarov za strih a scenar, ale bol nominovany i za najlepsi film, reziu, alebo herca v hlavnej ulohe Harrisona Forda. Avsak Oscara ziskala v ramci kategorii najlepsi film romanticka drama VZPOMINKY NA AFRIKU (1985), za reziu Sydney Pollack taktiez Vzpominky na Afriku a za herca v hlavnej ulohe William Hurt za dramu POLIBEK PAVOUCI ZENY (1985). _________ Harrison Ford - (John Book) +++ Kelly McGillis - (Rachel) +++ Josef Sommer - (Schaeffer) +++ Lukas Haas - (Samuel) +++ Jan Rubes - (Eli Lapp) +++ Alexander Godunov - (Daniel Hochleitner) +++ Danny Glover - (McFee) +++ Viggo Mortensen - (Moses Hochleitner) +++ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jednoduše skvělý film, jeden z těch, které jsem viděl kdysi coby capart a na jejichž úžasnou atmosféru nezapomenu. Excelentní Ford, skvělá režie, hudba, jemný humor, napětí....Není to nejlepší Weir, ale velice dobrý určitě ano. "Madam, jestli toho nenecháte, tak přísahám, že vám strhnu podprsenku a uškrtím vás na ní!"__"Slyšeli jste, co mi ten amenita řekl??" ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmy Petra Weira mi sedia. Každý jeho film je zásah do čierneho, jednoducho to vie a stále to dokazuje. Svedok nie je ani tak zaujímavý príbehom, ten neprináša nič nového, ale zaujme prístupom a hlavne prostredím v ktorom sa odohráva. Bolo zaujímavé vidieť D. Glovera v zápornej roli aj keď mohol dostať viac priestoru, ale ešte viac ma prekvapil vtedy ešte úplne neznámy Viggo Mortensen v maličkej roli. To som čumel, pretože som ho tu vôbec nečakal. Postavu, ktorú hrá Kelly McGillsová je veľmi sympatická, z jej nevinného pohľadu sála slušnosť a pokora. Netradičná a tajná tanečná scéna bola veľmi dobrá a zaujalo i Fordove narábanie s kladivom na stavbe, pretože ako je známe začínal ako tesár. Film má príjemné tempo a po skončení možno budete mať chuť vyraziť na návštevu do tejto od sveta odrezanej komunity. 80%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Konečně vim, jak Amišové stavěj stodolu! Až někdo přijdete na to, proč není Svědek o půlhodinu kratší, a čí to byl nápad s tim uzívanym intermezzem uprostřed jinak fajn kriminálky, dejte mi prosivás vědět. Dík. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Opäť ďalší rest a opäť spolupráca Weir / Ford tentoraz dopadla lepšie ako The Mosquito Coast aj vďaka prostrediu amenistov.  Čiže mi nevadilo že po chvíli je detektívna linka upozadená romantickou linkou kde sa Ford snaží zapadnúť s miestnou sektou ale práve naopak bolo to zábavnejšie ako dojenie kravy, stavba domu alebo stret s turistami a výrastkami v meste. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

výborná štúdia prostredia okorenená napínavým krimi príbehom a krásnou love story.jeden z najlepších fordovich výkonov a vlastne aj filmov ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hraje v tom Somr, Aragorn, ta ženská z Top Gunu, Murtó ze Smrtonosné zbraně a hlavně výborný Harrison Ford. Snímku není mnoho co vytknout, kdyby ovšem divák neočekával trošku něco jiného. Ani tolik nevadí pohled na život Amišů jako spíše fakt že režisér navnadí diváka na mírně akčnější policejní snímek, aby to pak celé strhnul do rozhodnutí dvou lidí zda spolu zůstanou či ne. Na jedno podívání určitě, protože Weir zkrátka umí, ale bojím se že podruhé už snímek šanci nedostane. Scéna na záchodě je ukázkově napínavá. 60% PS: Druhá šance nastala a snímek je daleko lepší než tehdy poprvé. Vše sedí, plně soustředěný režisér, výborný Ford a já hlásím spokojenost. 75% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Harrison je fajn, zápletka ujde, prostředí zajímavé, střet civilizace s komunitou náboženských fanatiků se středověkým způsobem života vcelku neotřelý. Pro mě veskrze příjemný kousek Petera Weira. 70% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Místy hodně naivní scénář plně suplují herecké výkony hlavní trojice, hlavně pak neskutečné sexuální jiskření mezi mladičkým Fordem a Kelly McGillis, které role malinko zaprášené Amišky sedla jako prdel na hrnec. Mohl bych ten filmek strhat, ale když ony ty světlá místa jsou tak intenzivní, že mi to prostě na pouze průměr jít nedá. 70% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Ale jo no. Má to svoje kouzlo a možná díky tomu eintopfu Ford , krimi, romantika, střed dvou století v jednom, pomalému tempu, sedmdesatkove civilnosti ve filmu z roku 1985 , Amisum ... To stojí za vidění. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Zajímavý filmeček, nejen detektivka, ale také trochu sonda a pohled na uzavřený svět amenitů. Výborná akce a hlavně Harrison Ford. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Bohužel, opět mi to nějak nesedlo. Nedávno jsem viděl film Vysoká hra patriotů a to také nebylo nic extra, prostě nuda - to samé v tomto případě. Film má celkem nezajímavý příběh o poldovi, kterého hraje Harrison Ford - ten musí chránit malého chlapce (svědka, jenž viděl brutální vraždu jednoho policisty) a jeho matku. Úvod filmu nezáživný. V necelé patnácté minutě filmu chlapec vidí onu vraždu. Pak na scénu nastupuje Harrison Ford, což je nejlepším kladem filmu. Má občas dobré hlášky a grimasy. Jenže pak se to táhne do zhruba čtyřicáté minuty, kdy je Ford postřelen. Náhle spolu s oním chlapcem (svědkem) a jeho matkou ujíždějí do jejich vesnice, kde mají svoje pravidla. Ta Fordovo vážné postřelení vyléčejí. A od té doby jak už jsem psal, zhruba čtyřicáté minuty se děje tolik věcí. A to myslím ironicky. Forda přitahuje přítomnost chlapcovi matky a to samé časem platí i o ní. Forda učejí na vesnici tvrdou, poctivou práci, dokonce i dojení krav ! :-D Z toho jsem fakt nemohl. Nebo spolu s vesničany stavěl velkou stodolu, asi zhruba 10 minut tato "úžasná" scéna trvala. Sakra já z toho opravdu nemohl. To znamená, že nějakým způsobem divně nostalgický, romanický film se z toho stal. A nějaké drama ? Znám lepší, takže mi to moc nesedlo no. A až ke konci, konečná asi slabá patnáctiminutovka, ani snad ne se vrátí 3 lumpové, včetně toho vraha do té vesnice a vše dpadne dobře. Ford nakonec důstojně odejde z vesnice. No, nevím nevím. Romantické filmy moc nemusím, ale i mi to tak nepřišlo. Bylo to takové divné, těžko popsat. Některé scény byly příjemné, jak se Ford přivyknul zvykům rodiny ve vesnici, ale mohlo to být více vylepšené. Jako scény jsou skoro všechny přehnaně zdlouhavé, 10 minut staví dům, skoro dvě minuty se lidi dívají na sebe, hrůza. Potěší ještě jedna rvačka proti dvěma otravům na konci, kdy se s nima Ford hezky vypořádá. Co se týče hereckého obszanení. Nejlépe to táhne samozřejmě Harrison Ford. Zbytek ujde. Danny Glover v menší, vedlejší roli záporáka zde nemá moc prostor, moc se nepředvedl, ale potěšil účastí. Hudba celkem jde, ikdyž v některých scénách je divná. Ve výsledku vidím bohužel hluboký podrůměr, nikomu film neberu, ale mě holt nesedl. Rozmezí mezi 1 a 2 hvězdou. Ale tak snímek neměl zas tak drastické chyby, tak dávám druhou. Hodnotím na 30% = ** ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Glover se vyskytuje pouze sporadicky, Ford je naštěstí sympaťák a Sommer se léty praxe vypracoval k mistrovství v oboru slizký záporák. Jinak je to takové tradiční koncentrované klišé o nejsprávnějším ze správných poldů, který za cenu zmaru svého života musí ochránit svědka. Rubeš je jako amiš k sežrání. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Velmi pekný film z prostredia ako keby úplne mimo náš svet. Žáner kriminálky sa velmi rýchlo zmení na niečo úplne iné, čo môže byť pre mnohých problém. Weirove filmy sa vždy trochu vymykajú zavedeným stereotypom žánrov. Záver ukazuje skvele kontrast medzi dvoma odlišnými svetmi. Tento film som nevidel v ponuke žiadnej televízie snáď už 15 rokov. Snáď sa to zmení pri nejakej Weirovej kino premiére. Dočkal som sa..... Vyslovím názor, že nižšie ako plné hodnotenie dávajú diváci zrejme iba po prvom videní. Zdanlivo jednoduchý film je oveľa bohatší, ako sa na prvý pohľad môže zdať. To, čo detektív do dedinky prinesie, je zväčša zlo, ale miestnym ľuďom, predovšetkým jednej žene, ukáže aj možnosť voľby, výberu. To samozrejme nesie so sebou riziko, každopádne obmedzený výber partnera z jednej komunity a pod dohľadom a všeobecným schvaľovaním okolia nemusí byť po chuti ani po striktnej výchove od útleho detstva. Tie naše pravidlá, fungujúce cca na rovnakom dodržiavaní pravidiel, ale v opačnom morálnom garde, s tými amenitskými za prvé prehrávajú a za druhé sú s nimi nezľúčiteľné. Akýkoľvek iný záver by bol falošný. ()

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama