Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce po manželově smrti chce vzít Rachel Lappová (Kelly McGillisová) svého syna Samuela (Lukas Haas) na výlet do Filadelfie, aby mohli uniknout každodennímu stresu. Na záchodcích na nádraží se Sam stane svědkem vraždy a jelikož je jediný, kdo dokáže identifikovat pachatele, musí pomoci ostřílenému detektivu Johnu Bookovi (Harrison Ford) s následným vyšetřováním. Krátce po zjištění, že ve zločinu jsou zapleteni také příslušníci policejního sboru, je Book postřelen a nucen potají odvézt Rachel se synkem do jejich domu mimo město. Časem se detektiv na venkově sbližuje se členy místní amenitské sekty, pomáhá lidem s pracemi a vztah mezi ním a matkou se prohlubuje. Mezitím se však nepřítel pomalu přibližuje ke svému cíli. (Cinemax)

(více)

Recenze (200)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Kdo by to do toho Weira řekl. "Svědek" je naprosto dokonala směsice žánrů a prvků - kriminální zápletka se zde zcela organicky proplétá s romancí a psychologickým dramatem, plus klasické "nastavení zrcadla". Prostředí vísky Amišů tomu navíc dodává punc nevšednosti a zvláštního vyklidnění. Krásná, čistá práce, kterou kazí pouze (zato často) úděsné, syntezátorové plochy Maurice Jarre'a. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Dokud jsem si neřekl, že bych se mohl na ČT 2 podívat na tento film, neměl jsem o existenci komunity Amišů ponětí (nebo jsem si to minimálně nepamatoval z hodin humanitek o antropologii.:D) rychlokurz o jejich životě na wikipedi mě zaujal a přišlo mi, že by film mohl být zajímavý. Je sice pozoruhodný ten přechod od kriminálky s charismatickým sebejistým vyšetřovatelem po skoro až duchovní film, kde projde vyšetřovatel velkou proměnou, ale bohužel mě to nějak  vůbec nedokázalo vtáhnout do sebe. Trochu  mě bavil ještě ten kriminální začátek, i když nepřekypuje nějakou originalitou, ale od přechodu do přírody už jsem v podstatě jen znuděně čekal na konec a našlo by se jenom pár scén, co mě doopravdy chytlo za srdce - jako třeba tancování u rádia nebo útoky na Amiše od lidí venku při cestě s kočárem. I když uznávám tyto momenty, roztomilost chlapečka,  herecký výkon Forda, jisté kvality, stejně jako klasickou filmařinu osmdesátek (i když mi to přišlo i trochu táhle zrežírované) a film mě ničím neurazil, měl jsem pochybnosti o obligátních třech hvězdách, protože v podstatě všechny filmy, kterým jsem v poslední době dal tři hvězdy, mě bavily o dost víc. . Tak abych byl spravedlivý - navzdory závěrečné dvacetiminutovce vyúčtování, kdy už se to rozjelo - budu za vola a půjdu proti davu.:D ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od toho klasického Harrisona a dostal jsem mnohem víc. Nesmírně působivá věc, kde pro mě nebyla hlavní krimi linka, ale poselství o stavu dnešního světa (tedy světa v roce 1985, ale to je fuk, v té popsané podstatě je dnešní). Svět amišů versus civilizace, harmonie versus družgle, drama o nekompatibilnosti obou, o volbě rozumu versus volbě srdce. 5* ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Príjemne netradičný krimi-thriller od Petra Weira. Witness je zvláštne komponovaný film - napínavé scény má iba v úvode a samom závere, pričom celý stred vypĺňa pozvoľnou zápletkou z prostredia amenitskej (alebo amišskej) osady, a pri tom všetkom to vôbec nie je nedostatočná kompozícia. Vďaka skvelej Weirovej réžii, perfektným hereckým výkonom, ktorým vládne Harrison Ford a nenápadnej, ale peknej hudbe Mauricea Jarrea (stavanie stodoly je nádherný kúsok) je to film veľmi pútavý a zaujímavý. Vadila mi jediná vec, a to paradoxne Oscarom ocenený scenár, ktorý mohol byť zložitejší a menej predvídateľný. (7/10) ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

90%. Skvěle natočený thriller s velkou dávkou romantiky, výborným ústředním duem a zajímavou atmosférou/prostředím. ()

slord 

všechny recenze uživatele

Harrison Ford v ďalšej veľmi skvelej roli. Napínavý thriler spojený s romantickou linkou funguje veľmi dobre. Zaujímavé je aj neokukané prostredie amenitskej komunity. Film ani chvíľu nenudí, divák mu venuje pozornosť celú stopáž a nakoniec ho celkom dosť zaujme. 8/10 ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Harrison Ford ve velmi tradiční roli, ovšem velmi netradičním filmu. Znamenitý filmový zážitek. Akorát to (alespoň pro mě) Weir s tou poklidností někdy trochu přeháněl. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Perfektní scénář povýšený civilním Fordovo herectvím (správný policajt John Book je jedním z jeho nejsympatičtějších hrdinů) a motivem ortodoxní komunity amenitů. Z obyčejné detektivky se tak rázem stává nesmírně okouzlující film, který v sobě kombinuje hned několik žánrů. Weir i Ford zažívali v 80s své vrcholné období a jejich spojení ve Svědkovi stálo rozhodně za to. Mimo jiné jeden z posledních filmů legendárního skladatele Maurice Jarreho. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Peter Weir ako reziser natocil kvalitu! Vyborny film, s vybornym scenarom a dostatocne pomalym tempom a podmanivou atmosferou, ktora si divaka obmota okolo prsta. Ucast hereckych es ako H. Ford /ktory mal v 80. rokoch fakt kvalitne filmy..../ potesi snad kazdeho filmu znaleho divaka. 75 % ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Weira příliš nemusím, ale tohle mi muselo sednout, jinak si to nedokážu vysvětlit. S výjimkou Forda neokoukané herecké obsazení (plné neamričanů!), působivá výprava a k tomu nádherný poetický příběh doplňuje vlastně docela originální závěr. Pro mě nejlepší Weirův počin, co jsem zatím viděl. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

K rolím, se kterými mám spjatého Harrisona Forda, přibyla nová a zároveň mám další film od Petera Weira, který můžu s klidem doporučit. Příběh se vydá ne tolik probádaným směrem, co se detektivek týče. Poměrně známé jsou akorát mezilidské vztahy, a ani ty nakonec nejsou zakončeny tak, jak by se jinde dalo s úspěchem očekávat. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to sice utahané, ale musím uznat, že jinak ten film funguje velmi dobře. Příběh to má zajímavý a dobře promyšlený, jenom některé zvraty se zde dají snadno odhadnout, každou chvíli se tam něco děje (akorát chvílemi se to prostě posouvá strašně pomalu) a i filmařsky to je slušná práce, kameru to má moc pěknou a všichni herci zde hrají skvěle, včetně toho malého kluka. Povedl se i mix thrilleru a romantického filmu, že tady jakž takž ladí dohromady. I tak z toho filmu mám jen mírné nadprůměrný pocit a myslím si, že Weir by to dokázal natočit i líp. Ale zase je to Weir, tak klidně dám 4*, ale jsou teda dost slabé. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Weir je špičkový režisér, to už jsem někde určitě psal, a u mě tedy záleží pouze na tom, jestli se mi trefí i scénářem. Svědek je sice pomalu natočené drama, ale skýtá jednu velkou výhodu - silnou atmosféru, která je prostoupená celým filmem. A Harrison Ford je jako obvykle špičkový, takže velká spokojenost. 85% ()

danecek24

všechny recenze uživatele

43. Zlatý Glóbus za rok 1985 - nominace (6) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herec (drama) - Harrison Ford, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Kelly McGillis, Nejlepší režie - Peter Weir, Nejlepší scénář - William Kelley, Nejlepší hudba - Maurice Jarre ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

No nevim, já prostě nevim, jak tohle dílo hodnotit. Taková nesoudnost a odvaha natočit jednu z největších slátanin, jakou jsem kdy viděla je snad za pět hvězd, s tim výsledkem to už je ovšem horší. Fakt netušim, co chtěl režiésr točit dřív, jestli dokument o Amiších, romantickou nefungující telenovelu, nebo kriminálku. Pro mě z toho vzešla kravina bez jediného momentu vhodného k zapamatování a opravdu nemám pochopení pro zdejší vysoké hodnocení, tohle je film, který si onu červenou, relativně kvalitní barvu hodně moc nezaslouží. Tohle se prostě mimořádně nepovedlo. Kravina. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mozna jako romanticky film to je uchazejici. Kriminalni linie byla ale tak naivni a neverohodna, az beda. Život v zidovske osade me taky nijak nezaujal, v cele s nesympatickou Rachel (Kelly McGillis). A tradicne me nebavil ani herecky vykon Harrisona Forda, v roli spravneho poldy, sikovneho tesare a zdatného automechanika. Rezie Weira tradicne dobra, jen nechapu ten oscarovy scenar... ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Já bych rád vzal v potaz, že je to dnes již 35 let starý film, fůha. Ale vývoj děje mě prostě zklamal. Nehledě na to, že základní pointu jsem už nesčetněkrát někde viděl (nepopírám, že tento film mohl být tím prvním), ale vedlejší romantická zápletka tu hlavní pointu na velmi dlouhou chvíli postavila na vedlejší kolej a závěr je sice trošku "napínavý a neobvyklý", ale tak krátký a relativně blbě za to všechno vložený, že mě to celkově nenaplnilo. Neseděli mi ani ty dlouhé záběry a pohledy postav. Lidé se takto nechovají a ušetřili by tím čas pro podstatnější části, které mi tam chybí. Nenásilný náhled na jinou kulturu vítám. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Mám rozpoltené pocity, myslel som si že to bude kriminálka ale bola iba z časti. Moc sa riešila láska. 6/10 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

ano, klasicky scenar ochrany chlapca ako svedka a skorumpovana policia, for bol celkom fajn,, nebali sa ukazat aj nieco z prostredia amitov, to stavanie stodoly bola famozne, ale aj tak taa Kelly bola asi najkrajsia amitka v amerike .. zahrala to skvele :) ()

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama