Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendárny desaťdielny juhoslovanský seriál z osemdesiatych rokov o večnom fluktuantovi a hypochondrovi Borivojovi Šurdilovičovi. (peteriko)

Recenze (29)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Šurda Šurdilovič byl v socialistické televizi zjevením z jiného světa. Geniální flegmatik s nepřekonatelným odporem k jakékoliv práci, nebyl zrovna typickým hrdinou doby. Dodnes mi není jasné, jak se mohl na naše obrazovky probojovat. Zvlášť když při prvním uvedení (cca 1982) byla ještě nějaká "perestrojka" naprostým sci-fi. Možná si bolševici mysleli, že lidé budou Šurdu odsuzovat. (I když tohle se mi jeví jako naprosto zcestná myšlenka.) Lidé ho samozřejmě zbožňovali. Všichni mu záviděli jeho bezstarostnost a jeho (vlastně úplně zdravý) přístup k životu. O dekádu později, když se to v bývalé Jugoslávii začalo hromadně mydlit, nechápal jsem: Tohle je přece kraj Šurdy Šurdiloviče! Jak se to mohlo stát? "Horký vítr" patřil ve své době k vůbec nejkultovnějším seriálům: Jako dnes máme LOST a PRISON BREAK, tenkrát vládl Claudius se Šurdou. K mým nejoblíbenějším scénám patří ta, v níž se svérázný hrdina seznámí se svým budoucím věrným druhem (oba dva byli ideálními komickými typy, na jaké se nezapomíná): Šurda coby lazebník zjišťuje, že se k jeho holičství blíží nějaký chlapík (patrně další práce). Okamžitě uléhá a simuluje nevolnost. Poněkud přitroublý zákazník je ležícím holičem nejdříve využit k tomu, aby uvařil kafe a naservíroval mu ho (Šurda nemůže vstát, protože by se mu "odkrvila hlava"). Když pak zákazník vyjeví své přání ("oholit"), Šurda jej požádá, aby si zatím, než mu bude trochu lépe, namydlil obličej. Zcela zmatený chlapík se tedy s brbláním namydlí. Šurda jej chvíli zamyšleně pozoruje a nakonec absurdní situaci korunuje větou: "Víte, pořád se mi to nezlepšilo. Nemohl byste se oholit sám?" ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Znáte bohéma-hypochondra? Já jo, je to líný frajer Šurda!" Tenkrát jsem se hrozně divil (a dodnes to nechápu), jak mohli soudruzi NĚCO TAKOVÉHO pustit do televize? Mezi pracující český lid, zodpovědně a usilovně budující socialismus! Líný bohém Šurda, jehož nejoblíbenější činnosti jsou flákání se a vyspávání. A jediné, co ho dostane z postele je vůně uvařené kávy, za tou pak leze jako zombík (celej já :-)). Po probuzení, čili kolem poledne, pak vymýšlí nejrůznější způsoby, jak přijít k penězům, ale přitom se moc nenadřít. Ostatně kdo by to nechtěl i dnes, já určitě jo. Výstavní lenoch (teď mluvím o Šurdovi, ačkoli...), ale taky člověk, který se rád baví, zazpívá si a zatancuje a má srdce na pravém místě. Velmi sympatický budižkničema a hypochondr, můj velký vzor! A ústřední píseň seriálu mě dokáže vzít za srdce dodnes. ()

Crocuta

všechny recenze uživatele

Matně si vybavuji tento příběh z nuzného prostředí, jehož hlavním hrdinou byl hochštapler jménem Borivoj Šurdilovič a také si vzpomínám že dospělá část naší domácnosti se nad jeho eskapádami výborně bavila. Mně osobně utkvěl z celého seriálu jediný dialog, kdy se vnouček ptá: "Dědo, co je to sex?" "Neříká se sex, ale keks." "A co je to sexuální maniak?" "Říká se keksuální, ničí keksy."A teď podle toho zkuste něco hodnotit. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Z dětství neznám, nepamatuju se, ale rodičů se na to zeptám. Uvedení tohohle seriálu taky nechápu, ta odlišnost jugoslávského komunismu od Sověty diktovaného československého (visegrádského) je zřejmá, narážky na Západ (Vesna cestující jako letuška) a hlavně v titulní roli největší nemakačenko na východ od Železné opony, hrdina, jehož triumfem celý příběh vrcholí. Ačkoliv první dva díly jsou trochu odlišné, a já byl hodně skeptický, nakonec jsem si Šurdu a jeho okolí oblíbil. Zásadní roli v tom hrál dabing, za všechny Heřmánek, Hrušínský, úžasný Jiří Hálek (kdo ho podle jména znáte?) a celá plejáda dalších (Adamíra, Brabec, Neděla, Obermaierová, Teplý) - všichni seděli svým předlohám dokonale. Občas vidíte škodovku v ulicích, občas se soudruhům zasmějete. Krásný šedivý po Jugoslávsku. EDIT: Tak otec to nezná, což se moc divím. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 16.7.1982 (R: ČST 2 - český okruh = 26.8.1986), réžia českého znenia (ČST Praha 1982) = JINDŘICH POLAN (20.2.2011) ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Předně podotýkám, že v době, kdy tento seriál běžel v TV jsem ho neznal, tudíž nostalgickou stránku do hodnocení započítat nemůžu. Nicméně i tak jsem mu přišel na chuť, třebaže jinak je mi jugoslávská tvorba docela cizí a nevyhledávám ji. Kvalita jednotlivých dílů je kolísavá, nejméně mě zaujaly epizody Taxikář a Vynález, naopak nejvíce mě pobavily díly okolo shánění bytu (zejm. všemožná snaha obelstít komisi pro získání co nejvíce bodů), ilegální nastěhování a soudní spor o byt. Nikdo jiný si u soudu nevynutí proces vleže kvůli nízkému tlaku.:) Zábavný byl rovněž první díl, hlavně u lékařské prohlídky "Doktore, než vy se dočkáte svýho cíle, tak já zhebnu!" nebo "To sluchátko byste si měl zabudovat do hlavy". Humor je postaven především na výřečnosti hlavního hrdiny, ostatní jsou tam víceméně do počtu, i když zajímavé hlášky má občas i Šurdův strýc Firga a kámoš Bob má originální nápady, jak bez práce vydělat prachy.:) Výborný je český dabing - Heřmánek Obermaierová, Hálek, Böhmová, Brabec, Hrušínský a plno dalších ještě oproti originálu zvýšili laťku. Líbí se mi i tklivá titulní píseň "A sad adio, a sad adio, i ko zna gde, i ko zna kad!" Škoda toho zežloutlého obrazu u většiny dílů. Seriál měl lepší i slabší chvilky, takže mi to vychází na slušný nadprůměr 3 *. 65% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nevim, k cemu to prirovnat u nas. Je to takovy jakobykomicky serial z Jugoslavie. Ma svoje kouzlo, pobavi a navic disponuje skvelym ceskoslovenskym dabingem. ()

neneka 

všechny recenze uživatele

A další vzpomínka!!! Tak to je bomba! Naprosto živě si vybavuji, jak jsme se s bráchou před těma X lety ohromně bavili a řehtali, protože Šurda Šurdilovič byl skoro bůh :) Tak to je něco .. mám ohromnou radost, že jsem to nejen tady ale i v mé vlastní hlavě vyšťárala. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Ošklivci točí filmy a zpěváci bez hlasu mají úspěchy, tak proč bych já v tom zmatku nemohl uspět?... Ty? Tak velký zmatek tu snad ještě není!" Ale já myslím, že byl! Tento seriál jsem jsem naposledy viděl jako dítě, takže jsem byl zvědavý, jak tento "jugoslávský socialismus" přijmu teď, ale zklamán jsem nebyl. Ti Balkánci mají jinou náturu, ale bláznivci jsou všude! K tomu s parádním Heřmánkovým dabingem. ()

arinečka 

všechny recenze uživatele

nevíte, kde to sehnat? mám jen matné vzpomínky, že se mi to líbilo, ale muselo to být kouzelné, pamatuju se na to tolik let:) ()

Peck 

všechny recenze uživatele

S trochou nostalgie dávám pět hvězdiček :-) Ale zaráží mě, že tady ve výčtu herců chybí právě představitel hlavního hrdiny ("Šurdy") Ljubiša Samardžič... ()

mrLotus 

všechny recenze uživatele

Je to už dávno co tento seriál u nás běžel.Tuším,ani repríza nebyla.A byl velice sledovaný.Ale jediný co si z něho pamatuji,že ,,Šurdu,,daboval,,Heřmánek a skvěle. ()

Harakiri13 

všechny recenze uživatele

Legendární Jugoslávský seriál. Ljubiša jako Šurda Šurdilovič podal opravdu výborný herecký výkon. Dabing tomu dodává taky své kouzlo Karel Heřmánek, Jaroslava Obermaierová, Rudolf Hrušínský. Některé scény jsou prostě nezapomenutelné. 9/10 ()

Kunderion 

všechny recenze uživatele

Borivoj Šurdilovič zvaný Šurda byl hrdinou mýho adolescentního věku - nedal by se tenhle legendární seriál sehnat na DVD? ()

mokrasek 

všechny recenze uživatele

Jednom odletječe ptice, ulice naše ostače bez sunca, čovjek ispratiče ženu, dugo na vjetru još stajače sam! Jednom odlazi svako putem svog života na rastanku samo srce kaže ja ču se vrátiti. Nezapomenutelnou píseň Olivera Dragojeviče "A sad adío i ko zna gdje, i ko zna kad" se Šurdovým tanečkem jsem tančil jako kluk v obýváku před televizí. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Tyhle trampoty líného samorosta holiče Šurdy jsem viděl nedávno po 40 letech znovu  a musím tedy konstatovat , že ani taková doba , tomuhle majstrštyku neubrala na kouzlu . Zásadním poznávacím znakem je , že Borivoj léčí svou až příliš  častou migrénu nejjednodušším lékem a tím je poloha  na gauči v leže nezávisle na okolnostech , místu a denní nebo noční době a tím je mi samozřejmě velice sympatický . Prostě tuhle trhlou , vyčůranou a smolařskou postavu si člověk jednoduše musí zamilovat. Navíc jako bonus naprosto skvostný dabing Karla Heřmánka . ()

huriccan 

všechny recenze uživatele

Ljubišo Samardžič, představitel nezapomenutelného Šurdy, holiče trpícího na nízký tlak, bydlícího v malém bytě s manželkou, dítětem a starými příbuznými, jako klasický socialistický fluktuant prochází různé zaměstnáni, aby nakonec vždy zjistil že "tohle" mu prostě nevyhovuje. Takže se nám představí jako taxikář, závozník, nebo taky hlídač v samoobsluze /jediný zloděj, kterého chytne je jeho kamarád Michajlovič, kterého vzápětí pustí a sám se poroučí taky/, aby nakonec skončil tak jak začínal- krásně tančící, geniální holič ()

migl 

všechny recenze uživatele

Komunistom asi v tej dobe nedochádzalo akého "kultového" antisúdruha púšťajú na naše obrazovky(alebo dúfali že ho budú diváci odsudzovať,opak bol pravdou). Šurda Šurdilovič/L.Samardžić(vynikajúci dabing K.Heřmánek) bol "súdruh" ako vyšitý;lenivý flákač,hypochonder... . S nostalgie dávam *** ()

Reklama

Reklama