Reklama

Reklama

Leung Chang, rozmazlený synáček bohatého obchodníka, si o sobě myslí, že je tím největším kung-fu mistrem pod sluncem. Vrhá se do každého sporu hlava nehlava, jenže ve skutečnosti jeho bojové umění nestojí za nic. Jeho otec totiž podplácí každého protivníka, jen aby se jeho drahému synáčkovi nic nestalo. Jednou však Chang narazí na Leung Yee Taie, skutečného mistra kung-fu, a dostane pěknou nakládačku. Spolkne hořkou chuť porážky a rozhodne se přesvědčit Taie, aby se stal jeho mistrem. Jejich putování je prošpikováno souboji s působivou akrobacií, přehlednými kung-fu chvaty i karate údery. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Osobně nemusím příliš Hongkongské "kung-fu otloukačky" (a stále to při jejich hodnocení zmiňuji ...), ale tahle mne opravdu velmi mile překvapila a naprosto dostala. Film je ve všech aspektech perfektně vyrovnán, dějově se neodehrává na jednom místě mezi třemi místnostmi a ulicí někde v ateliérech, jak bývá z 90% v těchto filmech zvykem, ale odehrává se na více místech, postupně se vyvíjí, začíná na nějakém bodě - problému a končí zcela někde jinde. Takže i scénář, v rámci možností, je dost přitažlivý. Komediální prvky jsou decentně a konečně taky "normálně" voleny, takže se zasměje i neasijský inteligentní divák, film se ale po určité době zvrhne v krvavé drama, divák tradičně očekává krátký výcvik a pomstu, ale to se plete, protože to je teprve v první třetině filmu (delší stopáž vůbec nevadí, ba právě naopak!) a na scénu přichází úžasný Sammo Hung Kam-Bo a výcvik, humor a spousta zajímavých a konečně logicky podaných technik v kung-fu je divákovi i vysvětlena!! Závěrečný souboj je pak po návratu z vesnice, a výcviku přímo od dvou mistrů, samozřejmě nasnadě. Biao Yuen jako hlavní postava fakt umí a valí kung-fu ve velkém stylu, stejně jako jeho učitelé. Choreografie, to je samozřejmě to je oč tu běží, a naprosto na jedničku. Souboje jsou prostě špičkové, je vidět, že jde o souboj, kontakt, snahu o porážku nepřítele a ne akrobatické rádoby humorné "štrapácie", které mají pobavit publikum (a mě zbytečně vytáčet ...). Tohle je prostě kung-fu řežba ... rychlé, dynamické, tvrdé, nekompromisní ... ŠPIČKA!!! Film musím opravdu pochválit, protože je to jeden z vůbec nejlepších klasických hongkongských kung-fu filmů, jaké jsem kdy viděl... Zábavný, decentně a rozumně vtipný, dramatický, zajímavý, výtvarně a kamerově bezchybný a přitažlivý ... Plný počet nedávám jen z důvodu, že stejně nějaké ty rezervy jistě má. Dále tady máme filmy s Brucem Lee (jasné "pětky") a osobně jsem spíš na japonskou " filmovou martial arts scénu" ... Každopádně doporučuji všema deseti!! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Choreograficky propracovaný kung-fu film s uspokojivou, ale nijak výrazně působivou dramatickou rovinou. Zápletka začíná slibně a film skutečně podstupuje vývoj, v rámci bojových filmů své doby, nadprůměrný, ovšem srdce uchopit nedokáže a křečovitý hong-kongský humor to taky zrovna dvakrát nenarovná. Přednosti naštěstí tkví jinde, putování "Marnotratného syna" je prošpikováno souboji s působivou akrobacií a přehlednými kung-fu chvaty i karate údery... Bytelný bojový nášup ze staré školy. 7/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to priemerný akčný kung-fu film s Biao Yuenom. Má dosť dobrý a v rámci svojej kategórie aj originálny príbeh o mladíkovi z bohatej rodiny, ktorý si o sebe myslí, že je najlepší z najlepších, kedže má na svojom konte množstvo víťazstiev, ale až zdrvujúca prehra s neutrálnym majstrom mu ukáže, že nie je moc dobrý a všetci s ním prehrali len kvôli tomu, aby mohli využívať jeho bohatstvo. Spracovanie ale nie je moc dobré, spočiatku si kvôli zaujímavému nápadu ešte drží celkom slušnú úroveň a asi do polovicu filmu sa naň pozerá dobre, ale potom už jeho zaujímavosť výrazne klesne, čo ma dosť prekvapilo, kedže práve tréning býva väčšinou najlepšou časťou tohto typu filmu a záverečná fáza ma už vôbec nebavila. Akcie je tu dosť, ale moc ma nezaujala. Súboje sú natočené dobre, ale ich choreografia je príliš nenápaditá a priemerná, čo je pri tomto obsadení veľká škoda. Najzaujímavejšia je akcia s ninjami a ešte niektoré súboje Lam Ching-Yinga. A ani humor ma tu vôbec nebavil. Herecké obsadenie je výborné, Biao Yuen a Sammo Hung, ale ani jeden z nich tu moc nezaujme a tak s prehľadom najlepšiu úlohu má Lam Ching-Ying. Aspoň réžia a technická stránka sú rámci svojej kategórie výrazný nadpriemer. Musím povedať, že som čakal omnoho viac, zaujímavý príbeh, Sammo Hung na poste režiséra a Biao Yuen v hlavnej úlohe naznačovalo, že to bude jeden z najlepších filmov svojho žánru, ale je to len priemer. Objektívna kvalita filmu- 60%, film sa páči mne na 56%. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Masterpiece. Brilantne ustredne trio Sammo, Yuen a Lam, nielenze vsetci traja su odchovanci Pekingskej opery, ale film (presnejsie jeho prva polovica) je priamo zasadeny do prostredia Pekingskej opery. Ching-Ying Lam, bol znamy tym, ze koli svojej stihlej postave v opere casto stvarnoval zenske postavy - a podobne aj v tomto filme ho uvidite na podiu v zenskom kostyme. Kung fu filmy a pekingska opera, operny herci a filmovy herci - to su neodelitelne veci a tento film je jedinecnou moznostou si to vsetko vychutnat vo vybornej kombinacii. Dej snimku, to je zrejme jeden z najprepracovanejsich s akymi sa mozete v kung fu filmoch stretnut a podobne to je aj s filmovymi charaktermi. Znov musim vyzdvihnut skveleho Ching-Ying Lama, ktory je vo roli operneho herca skutocne famozny. Sammo a Yuen stvarnuju svoje typicke humorne role, avsak vidiet ich spolu v jednom filme, to je vzdy paradny zazitok. Nefer by bolo nespomenut aj Frankieho Chana, ktory je so svojim zaujimavym detskym lookom taktiez vyborny charakter a vyrovnany spoluhrac. Co dodat, masterpiece. (10/10) Dodatok: Z odstupom casu mozem povedat, ze zaverecny duel je ta najuzasnejia bojova scena, aku som zatial mal moznost vidiet. ()

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

Režisérska (i samozrejme herecká) kung-fu legenda Sammo Hung opäť nesklamal. The Prodigal Son má všetko, čo má hong-kongská kung-fu komédia mať. Absurdný slapstick humor (majster predvádza svojmu žiakovi techniku zvládnutia dokonalého záchodového pôžitku z veľkej potreby), nulového make-upu (namalované červené nosy, nalepené bradavice, zemiaky v ústach na dosiahnutie výrazu Marlona Branda), srandovnej bojovej choreografie a absurdný príbeh o hlúpom Janovi, ktorý ku kung-fu šťastiu prišiel. Jediné, čo vo filme chýba je nejaký výraznejší charizmatický herec v podobe Jackieho Chana, či Jet Liho. Inak žiadne výhrady. ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Známému akrobatovi je bezmála 24 let a jeho konto už káže přes 60 filmů. Biao v akrobacie dabluje většinu protagonistů. Vedle něj se v hlavní roli předvede jeden z nejlepších bojových umělců Ching-Ying Lam, jako učitel Leung. Ze známých tváří stojí za plk Hoi Sang Lee, dále minirole jednorukého Jamese Tiena a také stunt Billy Chan, který vypomohl v choreu. Ching-Ying Lam se ukáže po úvodu v převleku herečky, poté přejde ke své typické záporácké vizáži s oholeným obočím a po celou dobu z něj a jeho flexibilního Wing Chun sestav nejdou spustit oči. Mimochodem za tuto roli byl oceněn jako nejlepší herec roku. Skvělé souboje předvede pružný Lam proti rychlíkovi Frankie Chanovi, který měl na starost i epickou hudbu. Po hodině vstoupí do filmu kaligraf Sammo Hung s dcerou a snímek dostává komický nádech. Úžasné finále patří mástrům Frankie Chanovi a Biao Yuenovi. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Tomuhle filmu nechybí absolutně nic. Je v tom humor, drama i dostatečná dávka parádní akce. Yuen Biao, Frankie Chan a Sammo Hung jsou skvělí, ovšem hvězdou největší je tu nade vší pochybnost Lam Ching-Ying, který naprosto exceluje coby Leung Yee Tai. Parádní "Wing Chun" tanec...:-) ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Průměrná komedie která je sice zábavná ale třeba choerigrafie mi přišla slabší. Hlavní postava mě nejdříve neskutečně srala ale po čase jsem si zvykl a ke konci jsem ho měl docela i rád. Příběh je klasický "Moje kung-fu je nejlepší". Není tu moc ani co napsat. Pro mě průměrný, celkem zábavný film který ale nemá moc dobré boje. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z dlouhé řady zapomenutých kung-fu filmů, který znají jen ti opravdu nejvěrnější fanoušci Hong Kongské kinematografie 80. let (ani nevím, jak sem se k filmu dostal já). ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Bai ga jai - je : za A / zoufalý pokřik vietnamského trhovce, při pohledu na průkaz ČOI. Za B / zoufalý pokřik vietnamského trhovce, který ztratil peněženku. Za C / Místo, kam mě pošle vietnamský trhovec, pokud si tohle přečte... 70% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne jeden zo zlomovych filmov, ktory urobil hviezdu z Yuen Biaoa. Tradicna zapletka o pomerovani sil medzi majstrami kung-fu je to podana originalne a neskutocne vtipne. Hlavnym hrdinom je mladik Leung Chang (Yuen Biao), ktory si mysli, ze je velky bojovnik, ale v skutocnosti jeho rodicia platia vsetkym superom, aby mu neublizili. Pravdu sa dozvie nahodou od herca cinskej opery a majstra Wing Chun Leung Yee-taia (Lam Ching Ying), ktoreho zacne prenasledovat, aby ho naucil poriadne kung-fu. Lenze zanedlho im cesty skrizi clen madzuskej kralovskej rodiny, ktory rad zapasi, aby si dokazal, ze je najlepsi (Frankie Chan) a svojim spôsobom je na tom podobne ako Leung Chang, kedze ma dvoch zakernych bodyguardov (Dick Wei, Chung Fat), ktory ho maju ochranovat za kazdu cenu ak by narazil na prilis dobreho supera. Samo Hung sa s touto klasickou zapletkou neustale skvele pohrava a zhadzuje ju. Nakoniec dôjde aj na povinny trening kvôli nevyhnutnej pomste, ktory si zoberie na starost samotny Sammo. A pokial je prva polovica zabavna, tak druha v ktorej sa neustale postuchuje Sammo a Lam Ching Ying, je totalne vtipna komedia pri ktorej som sa neraz smial nahlas. Bitiek tu nie je az tak vela, ale ked na ne dôjde, tak sa jedna o spicku. Su neskutocne dynamicke, chvaty pekne akrobaticke, udery kontaktne, ked niekto schyta ranu, tak nasleduje neraz poriadne bolestivy pad a v poslednej tretine sa dockame aj netradicnych chvatov Wing Chunu, ktory je ale neraz zhadzovany napriklad splachovacou technikou. Yuen Biao konecne ukazal, ze je nielen skvely akrobat, ale dokaze utiahnut aj hlavnu ulohu. Pre mna je ale najväcsim plusom Lam Ching Ying. Pre mnohych bude navzdy hlavne tym slavnym krotitelom upirov zo serie Mr. Vampire, ale mne sa najviac pacil v tomto filme ako zzenstily majster Wing Chunu, ktoreho si neustale dobera vypaseny Sammo. Pre mna je tento film spolu s Jackieho Young Masterom najlepsim komedialnym kung-fu. 10/10. ()

monsieurR 

všechny recenze uživatele

Celkem brutální na HK komedii. Bohužel všichni vypadají opravdu příšerně a první polovina filmu kvůli tomu je celkem utrpení. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Je to pútavá, šikovne urobená kung-fu komédia, ktorá ťaží z niekoľkých skvelých hereckých výkonov. Bojové scény majú tendenciu byť blízko seba a sú rýchle a frenetické, a preto sú veľmi uspokojivé. Film nám poskytuje dobový výlet do kung-fu bláznovstva s dôrazom na grotesku s niekoľkými dramatickými momentmi. 6/10 ()

Vecko99 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou spratků, kteří si myslí, že umí kung fu, ale místo toho za ně vyhrávají souboje jejich otcové. Nakonec oba ale procitnou. Akční komedie s výborným obsazením a nápaditými souboji. Jen mi vadilo proč každá postava musela vypadat divně (bradavice, obočí,vlasy, vousy....). Doufal jsem, že Sammo se objeví ve filmu dříve a ne až v závěru, ale i tak si ten film budu pamatovat také díky jeho výkonu ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Naprostý nářez. Bitky a nauka kung-fu na výbornou i humor byl dokonalý, ale jako vždy příběh stal za nic - No a byla to řezba !!! ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi to připomínalo staré české komediální pohádky (jen s kung fu namísto čar a kouzel), v nichž se marnotratný synek s dobrým srdcem vydal do světa, aby se naučil soběstačnosti a zodpovědnosti. Ovšem pouze do momentu, kdy jacísi zlí pochopové-nindžové krvavě vyvraždili nevinnou hereckou společnost. Na což navázalo groteskové hašteření dvou mistrů při výcviku a závěrečný bezpříčinný fight s někým, kdo za ten masakr nemohl (a provinilce sám potrestal). Prostě dramaturgický vývoj scénáře stál za "čínskou" starou belu, přesto mnohé gagy a všechny akrobatické souboje pobavily. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

První polovina naprosto famózní, kdy jsem u plátna nadšeně výskal. Druhá je sice také velmi dobrá (nastupuje více komediálních prvků a dosti svérázný trénink), ale už to není úplně ono. I tak je to celkově fantazie - choreografie a kung-fu, které předvádá Ching-Ying Lam je nadpozemské a nebál bych se říct jedno z nejlepších co jsem kdy viděl. ()

The Viper 

všechny recenze uživatele

Jedna z opravdu dobrých asijských kung fu komedií, která je na můj vkus trochu natažená, ale i tak se jedná o slušnou zábavu s dobrým kung-fu i příběhem. ()

Reklama

Reklama