Reklama

Reklama

San de huo shang yu chong mi liu

  • Hongkong 三德和尚與舂米六 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý a rozhněvaný Hawker (Sammo Hung) chce pomstít smrt svého strýce, kterého zabil zlý Manchu (Dean Shek). V kláštěru Shaolin se vyučuje a zdokonaluje bojovému umění kung-fu, ale kvůli pomstě je nedočkavý a rozhodne se z kláštera ne zcela připravený utéct a najít Manchua. Hawker však zapomíná, že Manchu má početnou ochranu stráží. (Epistemolog)

(více)

Recenze (15)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to lepší co "HK-kung-fu" společnost vytvořila. Celkově se sice film docela táhnul a osobně si nemyslím, že by zde Sammo Hung podával nějaký dechberoucí výkon, ale byl jsem překvapen úrovní a otevřeností k násilí, dvě brutální znásilnění, nahota, krev, vraždy ... Na to nejsem u "upjatých Číňanů" v těchto filmech příliš zvyklý. Střídání s humorem mi ale docela vadilo, na druhou stranu tohle je prostě klasická vlastnost HK filmů již desítky let napříč mnoha žánry, takže jsem to už docela skousl ... Osobně mi to přišlo na klasický průměr, ale závěrečná pomsta je fakt špičková řežba plná krve a "fatalit", tam choreografie z ničeho nic jako by stoupla aspoň o "dva levely" ... Fakt slušný masakr. Obecně se jistě jedná ve svém subžánru rozhodně o velice kvalitní film. ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení se vztahuje zejména k závěrečné choreograficky výborně řešené bitce, jinak jde dle mého názoru o průměrný snímek, neuměle střídající humor a přepjaté citové výlevy. Zatím tu není vyváženost typu Eastern Condors (akce a heroismus) či Pedicab Driver, Millionaire's Expres (akce a ztřeštěný humor). ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

No teda 90 % u tohohle filmu mi snad přijde až trochu moc, ale to bude tím, že tyhle oldschool mlátičky nejspíš sledují jen skalní fanoušci, takže to asi nakonec bude v pořádku:) Nepatřím mezi skalní příznivce a tak je pro mě Iron-Fisted Monk především příjemným nenáročným pokoukáním..děj není důležitý ani zajímavý, herci jsou spíš příšerní neherci, ale gros těchle filmů stojí na choreografii soubojů a ta je jak jinak skvělá, zejména finální smrtelná mlata stojí za to. Bonusem je pak u hongkongských filmů z této doby nevídané znázornění znásilnění a obnažená prsa ( ženy:) A koukám sejmul jsem 90 % na 89 :) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Hungov rezijny debut a zaroven prvy film, ktory je do urcitej miery podany komedialne, co sa stalo jeho trademarkom rovnako ako filmy Jackieho Chana. Ale Sammo sa nevyhyba ani temnejsim temam a tak sa dockame aj explicitnych scen znasilnenia alebo brutalnych scen vyvrazdenia mnohych kladnych postav. Srandicky tu stvara len Sammova postava a zvysok filmu sa berie dost vazne, co prilis spolu neladi. Zapletku tvoria klasicke rozbroje medzi ubohymi Cinanmi, ktorych v malom mestecku terorizuju zakerni mandzuovia s cielom ovladnut miestnu farbiaren. Ale ich slizky sef (Fung Hak On) ma aj zalubu v znasilnovani, co si odskace sestra miestneho robotnika (Lo Hoi Pang), ktory sa bude chciet pomstit. Nastatie do mestecka pride Hawker (Sammo Hung), ktory v Shaolinskom klastore trenoval kung-fu kvôli svojej vlastnej zlej skusenosti s mandzu a tak este s jednym mnichom (Chan Sing) sa rozhodnu miestnym pomôct. Ale ziadny dokonaly happyend nas necaka. Co je dalsi aspekt, ktorym sa Sammove filmy lisia od Jackieho. Aj ked je zapletka obohrana, tak nenudi. Postavy su zahrane na zanrove pomery solidne. Prekvapivo horsie su na tom bitky. Hlavne v prvej polovici filmu to su prilis pomale fazovacky a medzi jednotlivymi chvatmi by ste si mohli kludne zdriemnut. Co ma trochu prekvapilo, kedze v starsich Sammovych filmoch, kde hral pod vedenim Feng Huanga, boli bitky ovela dynamickejsie. Pri hromadnejsich bitkach casto ani nedochadza ku kontaktom. Za nieco stoji az finalny dvojsuboj na jednej strane Huskera a mnicha a na druhej strane zakerneho mandzu Fung Hak Ona a jeho brata. Tento suboj uz je konecne prakticky plynuly a dynamicky. Choreografia je tiez narocnejsia. Akurat udery stale postradaju poriadnu tvrdost. Sammo bol v tej dobe v top forme aj ked mal nadvahu, takze si neraz strihne nejake salto alebo akrobaticky kusok. Herecke obsadenie je solidne. Vo vedlajsich ulohach sa objavi viacero hercov znamych aj z Jackieho dobovych kung-fu filmov. Napriklad James Tien, Dean Shek alebo Wu Ma. Vidno, ze to bola jedna parta. A v pozadi sa zakazdym mihne este kopa dalsich buducich hviezd. Napriklad mlady chuducky Eric Tsang. Vysledkom je jak dejovo, tak po akcnej stranke nedoladene kung-fu, ale za jedno pozretie to rozhodne stoji. 6/10. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, co všechno mladý Sammo Hung dokázal se svým objemnějším tělem. Poklona a to hluboká. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Sammo Hung kam Bo sa este iba rozhliadal, a vlastne pred tymto filmom nemal reziserske skusenosti - nemal odkial. To nevadi, ako debut dobre, pan Hung Kam Bo film ponal skor komedialne , je to klasicke hongkongska rubanica se vsim vsudy. Ako spravne pise Lacike, su tu aj drsnejsie sceny a Hung Kam bo dokazal zaujat . 66 % ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý Sammo, snad dokonce jeho první režie, tuším, ale ruku do ohně za to nedám. Kdo mě ale ve filmu naprosto dostal, to byla osvědčená hvězda klasických swordplay Chan Sing jako neustále se modlící mnich. Dokonce snad někdo spočítal, kolikrát za film řekne "Buddha je milosrdný", ale bohužel netuším, kdeže jsem to četla. Choreografie mi udělaly radost, ale největší radost sběrateli kuriozit a vychytávači detailů udělala dokonce dvojitá přítomnost Ho Hsiao v roli bodyguarda a zároveň mnicha. Občas už prostě jen vyšinutě zírám místo na film po těch podružných postavách a hledám své oblíbence. Omlouvám se za tuto úchylku :-) Jinak film parádní 7/10 ()

Navaran 

všechny recenze uživatele

Sammo je tu dokonalý a mnich,který pokaždé,když někoho uhodí a pak se v tom všem Budha je milosrdný sám ztácí má také kouzlo,obvzlášť,když za svými žáky vleze i do bordelu:)) A skutečně Ho Hsiao tu je. Kratičce,ale je. To stím počítáním by mě docela zajímalo. Každopádně padouši tu říkají jen nějaké to "nanejvíš příjemné," nebo "vaše žena je tlustý hroch" ()

Pauliee 

všechny recenze uživatele

Tradičný HK martial art flick. Asi prvý film, ktorý si Sammo aj sám režíroval. Síce som ho nepoznal do zhliadnutia tohto filmu, ale zistil som, že to bola veľká chyba. Lebo Sammo je veľmi talentovaný martial artový herec. To čo tam predvádza on, ale aj ostatní herci je dych vyrážajúce. Za zmienku ešte stojí taktiež výborný Sing Chen, ktorý sa vždy pomodlí keď niekoho pošle k zemi. Okrem kung-fu to je ale príšerná nuda. Ničím zaujímavé scény s klasickou čínskou hudbou, ktorú veľmi nemusím. Vidno, že réžia ešte nieje veľmi dobrá a Sammo sa ešte má čo učiť. Taktiež mi vadil ten komediálny nádych tohto filmu. Hlúpe niekedy až groteskné scény ma vytáčali a do tohto filmu sa mi nehodili. Ešte jedno veľké plus tohto filmu je, že obsahuje veľmi dobré znásilnenie. ()

melisos 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z nejlepších počinů Sammo Hung Kam-Bo jako režiséra . Skvělé boje a obsazení . Navíc příběh není idealizovaný a je dost drsný . Perfektní bitka nakonec , kde bych vyzvedl boje s Fung Hak Onem a jeho kudlankou , která sice není , tak dobrá jako ve Warriors II , ale přesto patří mezi ty lepší provedení tohoto stylu . Yuen Biao je klasický - pro mě vždycky splňuje nějaký standard ikdyž z něj nikdy nejsem úplně nadšený . Pefekntní chereografický počin , který patří do diamantové galerie HKC ()

Eigis 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jde v celém filmu o motiv pomsty, jsou do něj vkládány až nesmyslně vtipné momenty, celý příběh tak ztrácí dramatičnost a přesvědčivost. Celkový děj byl vcelku nezajímavý a ničím mě zvlášť neupoutal. Závěrečná bitka byla sice efektní, ale předešlou nudu už to nevytrhne. Vzato kolem a kolem, nejlépe udělá ten kdo z celého filmu zkoukne posledních cca. patnáct minut. ()

Chema4 

všechny recenze uživatele

Zabudnutý, prachom zaprášený, neznámy priemerný kúsok, ktorý ma prekvapil hlavne svojou intenzitou v brutálnych a surových scénach, ktoré v podobných martial arts filmoch človek proste nečaká. Hak-on Fung ako záporák, neskutočne nesympatický borec, a sním aj celí "gang" ktorý šikanuje, znásilňuje a robí bordel v celom mestečku. Jeho protipól Sammo Hung naopak srší humorom, a pozitívnou energiou a to aj napriek tomu že "gang" zabil jeho strýca. Konflikt vyvrcholil natoľko, že si to museli vyrozprávať päsťami. Záverečný revenge fight som následne prežil s veľkým zadosťučinením, a každý podarený úder som prežíval s úsmevom na tvári. ()

HKstars 

všechny recenze uživatele

Chcete znát recept na úspěch podle Sammo Hunga? Být vždycky o krok napřed! V roce 1977, jen několik měsícem před filmy jako Snake in the Eagle´s shadow a Drunken Master, debutoval se snímkem Iron Fisted Monk a už tenkrát si uměl vybrat ty správné spoluhráče. Poměrně vlasatý Sammo se nám v úvodu představuje jako externista Shaolinské výcvikové jednotky, který to okoukáváním od mistrů dotáhnul až k předcvičování zelenáčům. Občas si to sice rozdá s mistrem, ale nedosahuje jeho kvalit. V klášteře už tráví pěkných pár let, což ho nijak nenaplňuje, protože má v hlavě jen pomstu mandžuským grázlíkům, kteří kdysi zabili jeho otce. Příležitost dělá uprchlíka a tak nález proražené zdi, Sammovi stačí k úprku ze Shaolinu. V lese ho ještě elitní mistři naučí pár fíglů pro přežití na ulici (!) a jde se na věc. Opodál mezitím JINÍ mandžuští grázlíci znásilní sestru dobromyslného dělníka z továrny na látky a tím do sebe základní dějová linie pevně zaklesne, protože do města přichází Sammo a jeho střet s mandžusákama je nevyhnutelný. V podobných scénářích to už tak chodívá... Iron Fisted Monk je poctivý old-school, v každém dobrém slova smyslu, který vás jen napadne. Fázovaná choreografie je tu vkusně zrychlována, humor je správně přidrzlý a v duchu pozdějšího Magnificent Butchera se Sammo Hung nevyhýbá ani ostřejším tématům (znásilňování, úkladné vraždy), o která např. v Jackieho old schoolech nezakopnete. Hlavního záporáka hraje Fung Hak-On (další podobnost s Butcherem), ale tady vyšperkované obsazení jenom začíná - James Tien si střihnul perfektně Sammova učitele (Shaolinského mnicha), v poskocích Hak-Ona poznáte Deana Sheka (Drunken Master) nebo Yam Sai-Kwoona (OUTC, Iron Monkey) a v továrně na látky se to budoucími hvězdami jenom hemží (Chung Fat, Mars, Lam Ching-Ying, nechutně hubený Eric Tsang). Největším plusem téhle řezačky je pak tradičně finální souboj, ve kterém je víc než kdy jindy vidět neuvěřitelná akcelerace nápadů, technik, stuntů (pádů)... Jako by si Sammo a jeho tým řekli "hmm, patnáct minut do konce, je čas to pořádně roztočit" a začali dělat "úplně jiný film" ;) Každopádně se jim poslední čtvrthodinkou podařilo udělat nádhernou tečku za jednou z těch koukatelnějších fázovaček. Takže verdikt zní: rozhodně sehnat ;). p.s. Hláška filmu - nebohá stařenka bránící znásilňovanou dívku: "Pche, když jsem v mládí dělala kurvu, zvládla jsem naráz i deset takových jako jste vy". 70% ()

Reklama

Reklama