Reklama

Reklama

Jsem Jackie Kennedyová

Kanada / Španělsko, 2020, 84 min (Alternativní 81 min)

Obsahy(1)

Portrét okouzlující ženy, kterou znal celý svět... Jackie byla snad nejslavnější člověk na světě. Uvědomovala si to a občas si s tím hrála. Když někam vstoupila, úplně se tam proměnila atmosféra. To nebyla pouhá sláva, ale dějiny. Udržovala si tajuplnost. Nechtěla být příliš na očích, ale zároveň se nemínila stát neviditelnou. Lidé rozpoznali, že jde o vlivnou, názorově vyhraněnou osobnost. Za okouzlujícím, elegantním zevnějškem, cosi skrývala. Byla ochotná stát se veřejnou osobou, ale svou osobnost médiím neobětovala. Stala se autorkou velkolepého románu, kterým byl její život. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

No, ok, spousta známých věcí, ale pro mě i pár neznámých. Fakt Američanům vadilo, že ovládala plynule francouzštinu? To poněkud ustrnuli! A taky jsem nevěděla, že díky ní zůstaly zachovány některé památky, jako třeba Centrální nádraží. Takže ok, znovu, bylas privilegovaná od začátku, na výsluní, ale kdo by s tebou chtěl měnit? A necumlala jsi jen celou dobu tu stříbrnou lžičku. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Oproti minulému dokumentu vyznívá marnotratná Jackie spíše pozitivně. Zdá se mi, že hodně herecky přehrávala. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Medailónik o Jackie, ale medailónik výrazne smutno-oslavný. Z Kennedyovej, potom Onassisovej, sa robí svätica, tak ako kedysi aj z Diany a pritom tam neboli len tie najlepšie stránky. Dokument ale má svoju hodnotu a ukazuje Jackie v polohách, pre ktorú ju dnes už nepochválili. Napríklad povedala také hriešne veci, ako že miluje rodinu a že ako žena sa má postarať hlavne o deti a o manžela a že ona je tento rodinný typ. Ajajáj, dneska by si na instagrame a tiktoku s tak prudérnymi názormi ani neškrtla. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Dekoratérka minutek v pivoňkách. Majitelka čitelného úsměvu. Po jantarovém jevišti. Nositelka dnů slz, elegie podzimu. Kroků olivových lodiček. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Chtěla se stát spisovatelkou. A když se jí zeptali: "Slečno Bouviérová, co vás zajímá?" Řekla: "Všechno." Raději než celý den plachtit nebo házet míčem se posadila, zapálila si a přečetla knížku. Byla prostě usedlejší. Přitahovali ji starší a zralejší muži. Nemínila se však spokojit s průměrem. A to Jack Kennedy rozhodně nebyl. Jackovi imponoval její intelekt. Spousta citátů, které J.F.K. pronášel, když spolu chodili a když byli manžely, pocházela od ní. Jack a Jackie se vzali 12. září 1953. Jackie si vymínila, že tajná služba nebude její děti rozmazlovat. Zatímco se Jackie zotavovala z umrtí novorozeného syna, pozval ji pohádkově bohatý řecký rejdař Aristoteles Onassis na plavbu. Noviny po tomto skočily a Jackie z toho vyšla jako povrchní snob, který si užívá, když se to nehodí, což politicky nebylo dobré. Jackie to chtěla manželovi po návratu vynahradit a souhlasila, že ho v rámci kampaně doprovodí 22.11.1963 do Dallasu. Paní Kennedyová měla na šatech krev, krev svého manžela, když Lyndon Johnson toho dne skládal prezidentskou přísahu v letadle Air Force One. Manželka nového prezidenta se jí zeptala, jestli potřebuje pomoct s převléknutím. Ona řekla: "To ne. Chci, aby viděli, co udělali Jackovi." Z jejích dopisů je jasné, že sebevraždu nespáchala jenom kvůli dětem. Jak říkala, "jsou jediným důvodem, proč musím žít." V New Yorku na sklonku života byla velmi nemocná. Myslela si, že to zvládne a nemoc porazí. Před veřejností její diagnózu tajili: "Všechno je v pořádku," tvrdili. Věděla, že už jí zbývají pouhé měsíce či týdny. V ložnici měla krb, z trezoru vyndala své dopisy, jeden po druhém pročítala a házela do plamenů. Podle Johna Kennedyho mladšího byla jeho matka v posledních chvílích života obklopena láskou. Zemřela na rakovinu ve večerních hodinách ve svém newyorském bytě. Bylo jí šedesát čtyři let. Její představy a názory ovlivnily nejen manžela a prezidenta, ale celou zemi: „Ano, bylo to únavné, ale sdílela jsem manželovu snahu. Když se ohlížím zpět, na všechny ty kouty naší země a lidi, s nimiž jsem se setkala, učinilo to ze mě jiného člověka.“ Byla velmi skromná. Byla nejslavnější osobou na planetě, ale ona o sobě říkala, že je jen "známá". Protože slavný člověk něco dokázal, zatímco "známý" podle ní získal popularitu prostřednictvím spojení s někým slavným. Tvrdila, že nejste-li dobrou matkou, je vše ostatní nepodstatné. Její největší odkaz? Sama by řekla: "Moje děti." Pokud víte, že jste hluboce a bezpodmínečně milováni, dokážete se s životem vypořádat. To je základní princip rodičovské lásky. Musela jí dávat za dva rodiče. Musela zastoupit i otce. „Velmi promyšleně se starala, aby v naší výchově byly zastoupeny jak jeho zájmy a postoje, tak její, s nimiž se on neztotožňoval. Vznikla z toho určitá dynamika, která byla... zdravá.“ Věděli, že jsou nositeli fenomenálního významného historického amerického odkazu, jaký nemá obdoby. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ne nadarmo se říká, že za každým úspěšným mužem stojí žena. V tomto případě to určitě platilo dvojnásob. Jackie Kennedy totiž neoplývala jen půvabem, ale též inteligencí, taktem a velkou dávkou tolerance. To vše dávalo dohromady úspěšné manželství, šťastnou rodinu a populárního politika. Je to docela komplexní dokument o jedné z neslavnějších prvních dam a zřejmě nejznámější americké první dámy. ()

Reklama

Reklama