Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mariko a její družina (včetně Jabušigeho a Blackthornea) se jménem Toranagy jdou do Osaky vzdát Radě starších. (Varan)

Recenze (38)

lamps 

všechny recenze uživatele

Z tohodle se budu nějakej čas oklepávat. Emocionálně mě to poničilo a závěr rozmetal na prach. Neznám předlohu a cítím jedno nejlepších televizních finále historie. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stane se vám někdy, že maximální hodnocení zdá se vám málo? Poetická a dechberoucí epizoda dovedená k takřka nevídané katarzi pocitů z právě viděného mě doslova emocionálně rozsekala. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přiznám se, že tentokrát nadšení ostatních nesdílím. Mnohem víc mě zasáhly epizody, které byly prodchnuty niternými pocity, atmosférou, jemným intrikařením. Tentokrát rafinovanou jemnost vystřídala vyhrocenost. Emocionální vydírání diváka skrze zdivočelou Mariko...bez toho bych se raději obešel. Navíc stejně jako mnoho dalších...neznalých předlohy jsem nasranej, kam nás příběh dovedl. Pořád nadávám na předvídatelné scénáře....no, tak tady to mám. Nicméně stojím si za tím, že obsahově je to oproti předchozím epizodám přebujelé, přečnívavé...dramaturgicky přeexponované. A současně uznávám... ten příběh prostě graduje, takže jednou to vyhrocení přijít muselo. Nakonec...je to mmj. válečný film. Jenže i přes to frflání...pořád to vydá na 5*. ()

geklon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako jo, je to zpatlané a spousta rozhodnutí je na sílu. Reakce a důsledky některých postav a situací, úplně vyvrací jejich dozatimní status a vývoj. Herectví Cosma Jarvise je ve scéně, kdy Mariko zoufale zápasí především sama se sebou, totální meh. Jak tam stojí opřenej, jak Papa Klepiš z Tymákova o svůj vyzdívanej plot, pozurujíc jak sousedovic děcka dostávaj vyhubováno za zamazaný kalhoty. No, ale z hlediska dramatičnosti a stupňování nevyhnutelné osudovosti královny fatalismu v těch nekrásnějších kimonech, co jsem kdy viděl, se zde zase koupeme v lázni dokonalosti a nenabubřelé opulence. Slovy klasika. "To muselo dát práce a přitom taková blbost." ()

Elerrina 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jelikož znám román, tak jsem celou dobu čekala, až přijde právě tento dramatický zvrat. Ale stejně mě to naprosto dostalo. Mariko je Toranagův nejsilnější pěšák na složité šachovnici intrik a teprve až příště uvidíme důsledky jejího rozhodnutí, tak její nezlomné odhodlání patřičně doceníme. ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

I napriek tomu že som bol pripravený a vedel že čo sa stane a má stať, už znova a po tretí krát ma to emocionálne zase dostalo ! ()

Ant_Antony 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krása střídá nádheru. A tohle rozhodně byla bolestivá krása... Asi nejvíc mne baví, jak jsou zase všichni diváci vyplesklí z dějových zvratů, smrti a posunu příběhu, jako tomu bylo ve zlatých dobách GoT... Tohle naštěstí snad ve finále další sérii mít nebude, takže tvůrci už nemají co zkazit... ()

LachtanShows 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Síla nejlepšího seriálového výplodu roku 2024 (konkurence se bude muset fakt snažit) tkví v tom neutichajícím napětí, kdy nejde předvídat ne minuty, ale ani sekundy. K tomu Šógun disponuje jedním křehkým poutem, které v člověku vzbudí ty nejniternější emoce. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nadherna poezia - uzasny scenar, vykon Mariko a hlavne celej atmosfery s jemnou hudbou v pozadi. Priradim ju k dalsim, zriedkavym serialovym epizodam, ktore povazujem za vynimocne v pojati nejakej silnej temy. Melodrama i tragedia "at its finest". Pecka. 100% "I am no peasant to be trodden on." ()

Ahsoka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je veľkou pravdou, že nepoznať predlohu, ani starší seriál je veľkou výhodou. Možno ale tiež lekcia pre všetkých pristupovať ku každému hodnoteniu individuálne a neporovnávať s ničím. Myslím, že aj pred záverečnou epizódou môžem povedať, že tento seriál je reklamou na nepredvídateľnosť. A to je niečo, čo spôsobuje tak intenzívny dramatický zážitok, akého sme boli svedkami v tejto epizóde. Všetko, čo sme videli doposiaľ dáva perfektný zmysel hlavne z hľadiska kultúrnej filozofie, s ktorou bolo nevyhnutné sa oboznámiť v predchádzajúcich epizódach, vrátane emócií z nej plynúcich. A filozofia to teda je hlboká, poučná a žiaľ aj tragická. ()

CaladanChmur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Karlito74 má svým způsobem pravdu, ale  dát odpad je speciálně pro jeho recenzi spíše důkazem, že si to zaslouží minimálně 4 hvězdy, protože ho to v rámci vlastních  emocí přinutilo napsat tohle dvouřádkové ( původně dvouřádkové ) zhodnocení. Kdyby to bylo na odpad, tak by ten díl zhodnotil jen obyčejně nudně a bez emocí.  Nicméně jeho poznámka ke způsobu seppuky žen je přesná a v knize několikrát zdůrazněná ( a mám dojem, že japonské ženy při seppuce z tohoto důvodu neměli žádného sekundanta).  Já jsem četl předlohu a viděl i první zpracování.  Problém se zpracováním nemám, ale mám velký problém v rámci celého příběhu s radikálními změnami ohledně děje a hlavně s nevyužitím potenciálu celé knihy. Myslím si, že tu neskutečně chybí vypravěč v pozadí, který by vysvětloval to či ono, aby se divák orientoval. A taktéž mi extrémně vadí ta krátká stopáž celé série, protože zejména díky ní, jsou všichni okradeni o tu promyšlenost v rámci intrik a postupující konfrontaci východní a západní kultury. Přijde mi to zprasené stejně jako trilogie Pána prstenů, kdy ti co nikdy nečetli úžasné Tolkienovo dílo,  tleskali a blahopřáli k Oscarům a přitom netušili, o co je Jackson a spol vlastně připravili až okradli.  Jackson totiž  udělal z něčeho neskutečně komplexního a originálně atmosférického, jen zcela obyčejný a až plochý lineární příběh, byť se super triky.  Ruku na srdce, bez těch triků, by Pán prstenů jen těžko uspěl. A tady je to úplně to samé. Luxusní zpracování, ale celkově pro toho, kdo je obeznámený s tím co, proč a co je za vším, to musí být z tohoto pohledu zklamáním. Příkladem je tady cesta Mariko z hradu. Cesta měla původně trvat o dost déle a její závěrečný souboj měl být pouze s jedním z Išidových samurajů, který ji evidentně nechtěl ublížit, ale zcela jistě byl v rámci šermu ( nejsem si jistý, ale mám dojem, že v knize s ním bojuje s mečem)  výrazně lepší a díky tomu to má v předloze výrazně silnější atmosféru ( žena, která by méně schopnějšího šermíře přemohla, má prostě proti sobě bohužel jednoho velmi schopného samuraje a je jasné, že i kdyby toho dotyčného přemohla, tak nastoupí další a další a další) .  Anebo proč si hlavní ninja poklepává na rameno před Jabuem a proč celý útok nevyšel. A proč je Jabu pustil dovnitř a zároveň zburcoval poplach. Případně linie Buntaróa. Celé je to zpracované na 120% a zároveň, v rámci příběhu a srozumitelnosti, odfláknuté tak na 70%. Za mě osobně, by si Šogun zasloužil tak 20-26 dílů a věrnější adaptaci, plus vypravěče. Tento díl je tak na 80%, přestože si v rámci předlohy říkal vysloveně o snadných 100%. A aby jsem nezapomněl, Cosmo Jarvis je neskutečně nevýrazný. Netuším či je to díky herci a nebo zpracování, ale opravdu hrají prim Mariko s Toranagou. Jiné výrazně udělané zajímavé postavy bohužel v v tomto seriálu nejsou. ()

Reklama

Reklama