Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se uzavírá. Všichni se vzpamatovávají z událostí z Osaky. Toranga završí Nachové nebe, Jabušige dostane, co si zasloužil, Blackthorne opravuje svou loď. (Varan)

Recenze (12)

Wysch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Za to jsem bojoval, to jsem plánoval celý svůj život. Já, já jediný jsem dědicem říše. Stanu se šógunem. A dám vzniknout dynastii. To všechno je nyní uskutečnitelné díky Mariko-san a barbarskému cizinci, který připlul z východních moří. Mariko-san, bylo tvou karmou slavně zemřít a vstoupit do věčného života. Andžin-san, příteli, tvá karma spočívá v tom, že se již nikdy nedostaneš z těchto ostrovů. Má karma je stát se šógunem." _____________ Tak končí kniha. Tak končí seriál. Tak to má být. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mírné zklamání z "jen" důstojného konce. Některé momenty nebyly tak úplně ono a nejde jen o strukturu vyprávění. Tvůrci v předchozích epizodách ukazovali, že umí čarovat s emocemi a navodit atmosféru. Několika extra epkami nastavili takřka nepřelezitelnou laťku. Naplnit očekávání diváků...nebojím se říct fanoušků, bylo vlastně nemožné. Je to způsobeno i tím, že mnohým z nás tak moc nezáleželo na tom, jak nakonec Toranaga dosáhne svého, ale spíš nás zajímalo to exotické prostředí,  intrikaření a také osudy Andžina a Mariko. V této epizodě se vše dozvíme...ale vlastně je to neuspokojivé - je konec překvapením a těšení se na další úterý. Je to tvrdohořce definitivní. Přestože má i tato epizoda pár silných momentů, nažrat dostal především mozek, emoce přišly až v samotném závěru a byly mírnější, než jsem čekal. Možná hodnocení zvednu po druhém shlédnutí. ()

Ant_Antony 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak nějak jsem se nemohl zbavit pocitu, že obětí Mariko seriál skončil. Finále může být zklamáním pro ty, kteří očekávali "epickou bitvu", ale Shogun byl celou dobu komorní konverzační poezií, tak proč celý tón kazit - hlav bylo useknuto i tak dost. Jako celek je seriál zjevením v dnešní produkci a můžeme jen doufat, že nevznikne pokračování, které už by nemělo z čeho čerpat. PS: tu smrtelnou postel si tvůrci mohli odpustit. ()

LachtanShows 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Loučení může zklamat ty, co naivně čekali epické bitevní vřavy, ale koho Šógun učaroval už ve svém začátku vybroušenými dialogy a všudepřítomnou nejistotou, jak osudy všech přítomných nakonec skončí, bude naplněn nejvyšší spokojeností. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Predtucha epickej bitky, aku sme mavali pri GoT pravidelne, sa nekona. Naopak, naznaky a odkryte karty vazalovi jasne predurcuju dalsi historicky vyvoj. Doraz sa kladie na pochopenie obeti, vysvetlenie pohnutok, rozpolozeni...vravia sa posolstva a skladaju basne. Dostojny a pre niektore postavy katarzicky zaver. Velka spokojnost. Pre zaujimavost...tvorca Justin Marks makal i na vybornom sci-fi seriali Counterpart s J.K. Simmonsom, ktory tymto tiez odporucam. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

8.5/10. V podstatě uspokojivé finále. I když vrchol a pomyslné finále byla epizoda číslo 9. Toto je pouhý dovětek, poznámka pod čarou. Jsem rád že je vše uspokojivě uzavřeno a pokračovat se nemusí. Případným pokračováním by se tento jedinečný projekt mohl propadnout do temnot komerce. ()

Karlito74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zazvonil zvonec, slátanině konec. Komik si zachytal neexistující rybu, primitiv se doučil od minulého dílu japonštinu a zařval si na šéfa.  Zahodil křížek do vody, pak ho asi musel vylovit, když ho měl na smrtelném loži v ruce. Hitparáda nelogičnosti pokračuje. Nemastné, neslané. Jedna hvězda za to, že to skončilo. Vydělá to, ceny budou, protože dnes je žádoucí pouze vizuál. Kanadský les je hezký a oblečky taky.  Závěrečná seppuku je výsměch všem samurajům a logice vůbec. Inu knihu zahodili už v půlce. Išido má na oblečku rodový znak Takedů, v bitvě helmu generála Ii Naosuke. Toranaga si ji půjčil od Takedy Shingena. Už vidím toho odborného poradce jak říká : tohle bude dobře vypadat, to tam dáme. A opičák Buntaró táhne za jeden provaz, jde mu to i s parohama a veškerý vztek ho přešel.  Nejásám, z tak skvělé knihy takový paskvil, brrr! ()

Reklama

Reklama