Reklama

Reklama

Jak jsem rozpoutal druhou světovou válku

  • Polsko Jak rozpętałem drugą wojnę światową (více)
Polsko, 1970, 236 min

Předloha:

Kazimierz Sławiński (kniha)

Scénář:

Tadeusz Chmielewski

Kamera:

Jerzy Stawicki

Hrají:

Marian Kociniak, Zdzisław Kuźniar, Emil Karewicz, Piotr Fronczewski, Wacław Kowalski, Małgorzata Pritulak, Jerzy Block, Ludwik Benoit, Bohdan Ejmont (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Jak jsem rozpoutal 2. světovou válku je adaptací populárního polského románu Kazimierze Sławińského Dobrodružství kanonýra Dolase. Je to válečná komedie o smolařském vojínovi Frankovi Dolasovi, který se chce blýsknout hrdinskými činy, ale místo toho se zaplétá do neuvěřitelných příhod. Příběh začíná 31. srpna 1939, kdy hlavní hrdina Franek přijíždí na německou hranici jako součást čety, která má posílit obranu železniční stanice. Usne však na stráži a jeho puška náhodně vystřelí. Franek je přesvědčen, že tím rozpoutal válku. Dostává se do německého zajetí, ze kterého se mu podaří utéct, ale tím jeho kuriózní válečná dobrodružství zdaleka nekončí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Přijemná polská valečná komedie ve stylu Velkého flámu či Stepujicí stonožky. Exeluje Marian Kociniak jako Franciszek Dolas, sice neumí řeči a ani zeměpis, ale to mu nebraní, aby proutíkal několik zemí a nosil několik uniforem několika států. Jak uvedl Cement73 scénka na gestapu je výborná. Name und Vorname: Grzegorz Brzęczyszczykiewicz. Wie? Geboren: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody. Někdy člověk si zkrátka opatří špatné papíry. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

1. část už poněkud vyšuměla a stala se lehce podprůměrným zábavným filmem. Druhý díl, který se odehrává převážně na poušti, je parádní a nadčasová komedie. Poslední část kvalitativně mírně poklesla oproti středové. Mohu konstatovat, že mě patamatí akce Frantíka Dolasovic dost bavily. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Moc dlouhá, ale chvílemi neskutečně zábavná komedie z prostředí druhé světové války. Zpracovat do do dvouhodinového filmu a mohlo to být výrazně lepší. Takhle jsou skvělé části, střídány těmi méně zajímavými. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Poľský trojdielny vojnový klenot je vlastne neuveriteľne zábavnou komédiou o smoliarskom vojakovi, ktorý si myslí, že rozpútal II. svetovú vojnu. Každá časť ponúka dobrodružstvá v roznych končinách Európy a Afriky, v podstate zovšadiaľ, kde sa bojovalo. Poliaci sa dokonale vybláznili, niektoré scény sú podobné nemým groteskám, treba však uznať, že humor je poctivý a nikdy neskĺzne do primitívnej zábavy. Zásluhu na tom má aj výborný Marian Kociniak v úlohe Franeka Dolasa. Určite doporučujem. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

V trikové sekci filmu se jasně ukazuje, že už něco pamatuje, ale jinak bych mu jedenapadesát nehádal ani omylem. Nikdy dřív jsem snímek neviděl, dnes měl tedy u mě premiéru, a i když kvalita použitého humoru přece jen kolísala, bavil jsem se až nečekaně dobře. Franek Dolas v sobě pro mě výborně spojuje několik fiktivních osobností z různých časových období: Josefa Švejka, kapitána Klose a Alana Karlssona. Hmm, téměř čtyři hodiny utekly jako voda. P. S. Po Pythonech nejlepší scéna na gestapu:-)) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi film, ktory behom casu neskutocne zostarol a kde zatuchlinu citit na Kilometre. U tohto filmu je to ako u starych 20 rocnych zavaranin : otvorite a puch sa vyvali neskutocny. 45 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Uvodni znelku si snad jeste pamatuji z detstvi. Vypravny film s velkorysou stopazi, ktery ma nekolik vtipnych momentu. Celkove me to ale vice nudilo. Dnes uz jen prumerna podivana... ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Třídílná minisérie z polské postprodukce vás jednoznačně uzemní, utahuje si totiž prakticky ze všech a všecho, ať už jde o národnostní zvyklosti či válku jako takovou. Rok výroby je sice 1970 přesto je to neuvěřitelně neokoukané a zábavné. Hereckému výkonu Mariana Kociniaka tleskám. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem viděl před cca 40ti lety na polské TV a neskutečně se (i přes omezenou znalost jazyka) bavil. Tak nějak jsem tušil, že pohled dospělou optikou bude jiný a ono k velkému překvapení nebyl. I přes neskutečně naivní pohled na válku, je děj neskutečně rozmanitý (lokace) a nápady na všechny ty průšvihy mě nepřestaly udivovat ani teď. Za mě tedy neskutečně zábavná dobrodružná podívaná od začátku až do konce. ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Skvelá poľská komédia o naivnom sedliakovi, ktorý sa dostal do výru najdôležitejších udalostí 2hej svetovej vojny, samozrejme úplne nechtiac. Scenár je vo veľkej často postavený na rôznych jazykových hrátkach a tak originál v polštine je absolútne neprekonateľný. Výsluch v nemeckom zajatí: "Name?" - "Grzegorz Brzeczyszczykiewicz" - "Wie???" .... ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Tahle polská třídílná komedie ze 70.tých let je velmi příjemná na sledování jen je škoda, že lze vidět málo polské produkce v našich televizích. Nejvíce mě pobavila strážní věž, polský býk v Rakousku a scéna s lodí, kdy si italská ponorka připisuje další potopenou loď, také jeho kšefty v Alžírsku jsou dost k pobavení. Hlavní představitel působí překvapeně i hloupě, ale to je jen pouhý klam pro ostatní, prostě takový polský Švejk. Já můžu jen doporučit. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Existují filmy, které jsem viděl jako mladý hoch před x-lety a líbily se mi. Postupem času jsem si je zidealizoval a když jsem je pak viděl po dlouhé době znova, tak jsem byl dost často zklamán, protože se mi už nelíbily tak, jako tehdy. Této polské třídilné komedie se to týká jen z části. Také jsem čekal salvy smíchu, ale nedostavily se. Bavila mě první a třetí část. Druhá se zdá být nejslabší, ikdyž mě angláni, pijící ve válce svůj "čaj o páté" rozesmáli. Takže Franek Dolas alias Grzegorz Bręszyczyczykiewicz nezklamal, ale nenadchnul. Je to tak na tři a půl *, ale dám čtyři! ()

giaruj 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ videná prvá časť. Film potešil, najprv som sa bál spracovania do akej miery pôjde o recsiu či láskavý humor. Vydanie sa mimo Poľsak už strácalo tú iskru. Predsalen komédia o druhej svetovej vojne od Poliakov v Poľsku by bola už náročnejšia vec, ale i tak pobavil tento vojenský komediálny roadmovie oldschool. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Ten film je fakt psina. Viděl jsem ho kdysi jako kluk a některé scény jsem si dobře pamatoval. Při jednom náhodném vnuknutí mysli jsem si ho stáhl a následně zhlédl s patnáctiletým potomkem. Bavili jsme se oba velmi dobře. Má to švih, skvělé prostřihy a výborný casting. V původním mnohojazyčném znění nejlepší. Je to samozřejmě naprostá ptákovina, ale dobře vymyšlená a natočená. Byl jsem mile překvapen, že to je pořád stejná sranda jako kdysi - a nejen pro mě. Scéna, kde je hlavní hrdina s falešnými papíry vyzván k identifikaci na gestapu (výslech řídí Emil Karewicz čili "Brunner" z Klosse, to je taky prima fór) mě vždycky rozseká. Malých rolí je film díky své road koncepci plný, však se Franta nikde neohřeje dlouho. Každá, byť sebemenší role, je ovšem perfektně stylisovaná a zahraná. Výborné jsou i detaily v podobě plakátů (Duce má vždy pravdu!). Marian Kociniak, na kterém film stojí, je naprosto geniální. Moc jsme to nezkoumali do podrobností, ale vesměs sedí i reálie. Jako bonus je zde spousta evropských i mimoevropských jazyků k procvičení, byť Franek důsledně používá výhradně polštinu. I tak je schopný zblbnout a ukecat kohokoliv. Poláci se s tou svou pošahanou historií vypořádají porůznu, ale toto byla jedna z velmi dobrých variant, jak na to. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Komedie o polském vojákovi, kterému se úplně nedaří co by chtěl. Sice se válet smíchy nebudete, jde spíš o jemnou komedii, s někdy až absurdním humorem. Bohužel na délku filmu je tam vtipných momentů málo a je zde tedy pár hluchých míst, které ke konci můžou nudit. Kdyby to mělo tak 150 minut tak by to bohatě stačilo a bylo by to lepší. Takhle je to jen lehký nadprůměř čili 3*. Hodnocení: 55/100. ()

Reklama

Reklama