Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ani u bezvýznamných lidiček bychom neměli podceňovat uraženou ješitnost. Právě takovou odezvu vyvolala atraktivní, vyzývavá žena, která souhlasila, že si vezme obyčejného úředníčka z účtárny, jen proto, aby se zapomnělo na její vztah k ženatému šéfovi. Naštvaný novomanžel, když se tuhle lest dozví, začne v tichosti a s téměř nehnutým obličejem chystat důmyslnou pomstu, která navíc může přinést i hmotný prospěch... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To bylo asi takhle. Celou dobu jsem říkal, dobrý, dobrý, dobrý, áááá a teď už je to špatný a pak byl konec. Jinak to musí nasrat mít ženu a spát na lehátku. Maximální možný styk s ní byl ten, že mu šmidlala ze své postele rukou po držce. Ono vůbec jak si nechávala dát pusu jenom na tvář. Květuška Fialová nám toho Rudlu pěkně zařízla, to už i já s malarkeyem mám dúvěrnější vztah než měli tihle dva. Film je víceměně postaven na vynikajícím výkonu Rudolfa Hrušinskýho a "ťuťuňuňu" kukuč Květy Fialové. S tím, že Menšík s Voskou ve vedlejších rolí rozhodně nic neposrali. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak černá komedie to byla. A taky trošku moralita o tom, že když nám něco nevyjde, často chceme vrátit čas. O tomhle snímku platí vlastně skoro totéž, jako o Weissově předchozím filmu, závěrečné hrátky s časem působí jako příprava na Vraždu po našem. A moc by mě zajímalo, jakým vkladem do scénáře přispěl spisovatel Jan Otčenášek, pro jeho tvorbu je tohle téma dost netradiční. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, jak jsem v časopise Kino z roku 1966 četl reportáž o tomto filmu, nazvanou "Jiří Weiss se začal smát". Slavný tvůrce v něm zvěstoval světu, že mu spadly šupiny z očí a lituje, že všechny své předešlé filmy nenatočil jako komedie. Vraždou po našem to doufal napravit. Mno... Kdybych nevěděl, že režisér tento nevídaně skličující film považoval za rozjuchanou veselici, vůbec by mě to nenapadlo. Myslel bych si, že chtěl natočit tíživou psychostudii lidské osamělosti s prvky horroru. A předstírejme, že si to i myslím, jinak bych volil mnohem horší hodnocení než 60% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film hodně dlouho vypadal opravdu slibně. Jenom jsem se divil, proč je u žánru uvedeno komedie. Dlouho se o žádný komedii mluvit nedá. Až posledních cca 30 minut se to snaží vypadat vtipně a celej film to nehoráznym způsobem zkurvilo. Abych pravdu řek, tak mi to vtipný stejně nepřipadalo. Zasmál jsem se akorát ve chvíli, kdy se Simca 1300 po nehodě najednou proměnila na Wartburga 311. Film má tři různý odfláknutý konce a podle mě by bylo lepší, kdyby se radši natočil jeden pořádnej konec. Tohle mě akorát tak dokáže nasrat, když koukám na zajímavej film a čekám na nějaký rozuzlení a to je o ničem. Můj celkovej dojem je tak na 3 hvězdičky. Co se týče Hrušínskýho, tak ten je výbornej a zase ukázal, že to byl (aspoň pro mě) nejlepší českej herec všech dob. Za jeho výkon bych dal 5 hvězdiček. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Tohle je naše Karlička. No není mi moc podobná, ale já mám všechny děti rád."                                                              Není vražda, jako vražda. Vraždit se totiž musí umět. No a když se to hned napoprvé nepovede, nic se neděje, vrátíme to o kus zpátky a zkusíme to jinak. Jednou se to prostě musí povest. A nebo ne? Komedie plná sarkasmu a ironie, která je mnohem více úsměvná, než-li k popukání. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

S Oskarovým hodnocením filmu sice nesouhlasím, ale o jeho "komediálnosti" píše velmi trefně. Věru, nejkomediálnějším prvkem na něm je právě označení "komedie" - ale přesto (nebo právě proto) mě překvapuje celkově nízké hodnocení tohoto výtečného filmu. Každopádně, já jsem se bavil náramně. Především: Jedna z životních kreací Rudolfa Hrušínského. Podává svého antihrdinu tak přesvědčivě, že nemám problém se s ním stotožnit (jeden můj kolega naopak pochválil Hrušínského přesvědčivost slovy "že bych mu dal i pětikorunu"). Ponurá nálada stupňující napětí na pozadí prázdné všednosti, nasáklá ovšem komickými momenty - mimořádně zdařilé. Subjektivní, vnitřně přesvědčivý pohled malého človíčka, který je si vědom své malosti a touží po "lepším" - mimořádně zdařilé. Bláznivý závěr "všechno špatně, zpátky, tohle jsem nechtěl!" - unikátní. Konečné "řešení" je tak ztřeštěné, že je až pravdivé. Skvělá kamera, skvělí herci, skvělé všechno. snad jen ta skutečnost, že spolu manželé na její přání nespali, je poněkud přitažená za vlasy. Ale když to vezmeme jako podobenství (někdo má a někdo nemá)... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jen tato databáze si může dovoliti napsat Květu Fialovou před Rudlu. Jeho one man show je skvostná. Takto ho mám obzvláště rád, když promlouvá sám k sobě, či o sobě. Trhlina v každodenním stereotypu, která je přímo gigantických rozměrů, odstartuje zároveň i přerod jednoho ňoumy z pobočky v sebevědomého šéfa nad věcí. Vládne nad životem svým, i nad životy ostatních. František stěžující, doufající, zamilovaný, podváděný, a hlavně František jednající. Jiří Weiss nabízí film napříč několika žánry. Je si plně vědom Liškovi geniality a nechává mu hodně prostoru. Němé, romantické scény s naprosto nehodící se a přitom tak neuvěřitelně sedící hudbou, jsou bezchybné. Liškotóny jedou hlavně ze začátku, ke konci si užijeme krásné žánrové promíchávání snové reality s přítomností vrcholící perfektním závěrem. I když je přítomnost šedivá, může se vždy rozjasnit do krásným barev. Černý humor i drama v podání Rudolfa Hrušínského, bylo vlastně potřeba psát to před tím? ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tragikomedie s nádherně černohumornou scénou pohřbu je celá postavena na výkonu Rudolfa Hrušínského. Ostatní mu dělají stafáž, kdyby byli z kartonu, moc by se nepřihodilo. I ten Voska je zde téměř neviditelný, dokonce ani Menšík nedokázal blbnout. K tomu všemu zní hravá! Liškova hudba. Kdyby Hrušínský před kamerou neosiřel, možná bych měla krapítek větší zážitek. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Hrusinsky v sestasedesatem zahral dve role, ktere snad nemuzou byt vzdalenejsi. V obou je naprosto presvedcivy a je jen skoda, ze prostacek Pokorny narozdil od majora Kalase nema poradny film. Weiss natocil nezazivny slepenec, ktery neni ani krimi, ani komedie, neni vlastne nic... a vetsinou pusobi, ze ani na place se nevedelo, co se to toci. A tak kdyz Hrusinsky cca po hodine zarve 'dost', protoze se mu vyvoj pribehu nelibi, mel misto vraceni do pulky odejit z placu ke schopnejsim tvurcum. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) ,,Ani zabít neumím! Tak aspoň důstojně umřu, když jsem nedokázal důstojně žít..." Kdo by řekl, že tenhle napůl experimentální snímek pochází z úplně stejné autorské dvojky (režie Weiss - knižní předloha a scénář Otčenášek) jako válečné drama "Romeo, Julie a tma"? Jako originální nápad je film o psychologickém rozjímání na téma vraždy s několika varianty rozhodně zajímavý, ale povinný rozjezd vztahů byl dost zdlouhavý, bohužel pak na úkor zbytečně rychle provedených variant řešení. Musím říct, že jde o jeden z nemnoha filmů, ve kterých mě Rudolf Hrušínský vyloženě nebavil či spíše působil na mne otravně. Na menším prostoru alespoň mé pocity vylepšili Květa Fialová a můj milovaný Václav Voska. ,,Až přijedu k vám na pobočku, tak zajedeme k mýmu bráchovi na tu slivovici...!" Jinak prvků komedie tam bylo pomálu, stejně tak experimentální a kriminální linie filmu začínají se naplno rozvíjet až v poslední třetině filmu. Několik výtečných scén jako sexuální vražda za doprovodu folklorní lidovky nebo Hrušínského sen o vlastním pohřbu s komentářem o všech zúčastněných docela přibližovalo mé hodnocení ke čtyřem hvězdičkám, ale bohužel to zazdil překombinovaný závěr v posledních dvou minutách. Ten náhlý přechod do barevného filmu se sci-fi odletem auta do vesmíru, to opravdu nepobírám... 65% ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Krimi komedie? No nevim, zas tak jsem se nesmála, jelikož nebylo čemu. Vražda sice byla několikrát, ale na konci se ukáže, že vlastně ne tak úplně...Tři alternativní konce zřejmě později okoukal Tom Tykwer pro Lolu. Nejlepší byl samozřejmě Rudolf Hrušínský, kvůli němuž jsem toto zapomenuté dílko dokoukala do konce. A pak taky dobové reálie, zejména pohled na tehdejší "provoz" v ulicích Prahy, který mi způsobuje nekontrolovatelné záchvaty nostalgie. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Tak toto je další herecký koncert pana Hrušínského. ...... STOP .... ZPĚT...... VŠECKO ZPÁTKY ......Neskutečně vtipná komedie s prvkem černého humoru. Je ač s podivem, že tento film se moc nevysílá. Vynikající hudební motivy Zdeňka Lišky filmu dávají tu správnou gradaci, že divák netuší, kam a jakým způsobem se bude celý film odebírat nadále. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Šílený DIALOG : ALICE SOCHOROVÁ - Promiňte nemáte sirku ? FRANTIŠEK POKORNÝ - Promiňte, nemám, nezlobte se. ALICE - Se nezlobim.......... CITÁT - Čest práci, soudruhu náměstku........... Film z dob, kdy obnažené koleno bylo na R - 18 a šokující byl polibek na .... ruku. Mě to tak vzrušilo...... František Pokorný má sice pěknou ženu, ale týdny utíkají a on ještě nezasunul. Je přece taky člověk a má chuť vraždit. Stop!!!!! Zpět !!!!!!!! Jako v americké filmu - tady to někde začalo. A JEDEM ZNOVU. Ve filmu je vidět spousta aut té doby. Simca, Tatra 603, MB 1000 nebo Zástava 750. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno... na mě moc velká divočina, žánrový koktejl mi tentokrát až tak nesedl, asi příliš černohumorný, možná morbidní, sama nevím, ani stop a zpět nezabralo. Každopádně pan Hrušínský výborný, díky němu jsem to dokoukala. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

nepoznáte mistrovskej kus....a todle je právě on, silně přesvědčivý psychologický drama s prvky černýho humoru, hodně výjimečný film na český poměry. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nechápu zařazení do žánru komedie. Nezasmála jsem se ani jednou. Bylo to divné a depresivní. Místo tří alternativních konců se měli pokusit pouze o jeden a to pořádný. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....nudné ,dlhé a ešte raz nudné a dlhé.doporučujem ženám ,ktoré robia "niečo okolo domu" varia,perú,žehlia....a popritom sledujú tento film ...o nič neprídu ak budú vidieť každých desať minút.Jedna hviezda kvôli p.Hrušinskému a režisérovi p.Weisovi....moja zaujímavosť:Natáčanie filmu prebiehalo na hrade Frýdštejn,v Brne na hlavnom nádraží,v Prahe v častiach Stare Město,Nové Město a v krematoŕiu Strašnice. ()

Reklama

Reklama