Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Společenská moralita, jejíž děj se odehrává v počáteční fázi německé okupace v psychiatrické léčebně někde na polském území. Němci chtějí ústav zlikvidovat a na pozadí této skutečnosti se začínají projevovat skutečné morální postoje lékařského personálu léčebny… (šokin)

Recenze (3)

pepua 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že při hledání filmů, které vznikly podle předloh knih od mého oblíbeného spisovatele S. Lema narazím na takovýhle klenot. Závěr filmu je mimořádně působivý a nepříjemný a zanechal ve mne podobně hrůzné dojmy jako některé scény z Idi i smotri. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Bez Lema se v tom nevyznám. Jenže Lema já nečtu (každý si musí svůj čtenářský plán nějak zorganizovat). Musel bych ho začít číst, v což nedoufám, nebo si vybrat sám nějaký z příběhů, které tento filmařsky dokonalý film nabízí. Rozhodně si nevyberu ten, v němž se "skutečné projevují morální postoje lékařského personálu" (šokin). Sám pro sebe si (zatím) volím příběh o skupině (především) doktorů, kteří se úchýlili do psychiatrické léčebny, protože byli pro okupanty nepohodlní (árijští přěběhlíci, židé, narkomané) a snažili se "udržet si své blázny" (viz "léčebné metody"). Toto "spiknutí" naruší nejprve mladý doktor, který je zmítán stejnými pochybnostmi jako já. Kde je tedy vada? Zřejmě v prohlášení, že lékaři mají sloužit ne člověku, ale lidstvu (hrdina nakonec zachraňuje jediného člověka, který je již mrtvý). Také tím se vytváří spojitá nádoba nemocnice a okolního světa. ()

šokin 

všechny recenze uživatele

Filmová podoba stejnojmené novely Stanisława Lema. Zanussiho dvorní scénárista, Edward Żebrowski, zde naprosto jedinečným způsobem zachytil názory polské inteligence na německý fašismus a její reakce na postupující hitlerovskou okupaci země. Zároveň se však autorovi naprosto bezchybně povedla dramatizace jednotlivých postav. Snímek působí velmi drsným až syrovým dojmem, a to především díky filmařské jednoduchosti dovedené k dokonalosti. Skličující a stále vyhrocenější atmosféru filmu vytváří pak hlavně tradičně nadprůměrné herecké výkony Z.Zapasiewicze, G.Holoubka a W.Pszoniaka. Film byl zcela po právu několikrát oceněn v zahraničí i na domácí scéně. Ceny - FPFF Gdynia(1979), "Złote Lwy", režie; - MFF Locarno, režie; - MFF Červeného kříže a ochrany zdraví (Warna - 1979), zvláštní cena poroty. ()

Reklama

Reklama