Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do pohádek málokdy pronikala ponurá baladičnost, která neústila do šťastných konců. V tomto případě však černobílý materiál ještě umocnil tragické vyznění příběhu o zrazené lásce. Podle předlohy Jana Drdy natočil režisér Jiří Weiss film o prostém ovčákovi, jenž získá přízeň lesní víly - a od ní dokonce čarovné kapradí. Jenže daru si nerozvážný protagonista neváží, lehkomyslně se nechá naverbovat na vojnu, kde jej okouzlí vypočítavá a sobecká generálova dcera, takže na divoženku zapomene... V hlavní roli se představí někdejší herecký idol Vít Olmer, pozdější režisér. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Ani jsem nečekal, že mi to tak sedne. Jen mám obavy, že originál nebyl širokoúhlej tak, jak verze, kterou jsem měl možnost stahnout; takže bych si tipl, že obraz byl ořezanej (za což bych vždycky střílel do kolena). Obě děvčata byly kouzelný a krásný, takže ten milostnej trojúhelník docela fungoval, atmosféra tísnivá (jistě byl vzorem budování napětí nedochavanej Mistrův horor "Kašpárkův hrobeček"), kamera pěkná, výprava dobově nedokonalá, ale s tím se počítá. Znovu a znovu obdivuju umění neherečky Smutný, která nám tu nechala jenom hrstku vzpomínek na svoji krásu a kouzlo. Kdyby žila v normální zemi, mohla se možná herectví věnovat i v dalších desetiletích po 68. a určitě by se zapsala do dějin českýho a československýho filmu hlouběji. Škoda.

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama