Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do pohádek málokdy pronikala ponurá baladičnost, která neústila do šťastných konců. V tomto případě však černobílý materiál ještě umocnil tragické vyznění příběhu o zrazené lásce. Podle předlohy Jana Drdy natočil režisér Jiří Weiss film o prostém ovčákovi, jenž získá přízeň lesní víly - a od ní dokonce čarovné kapradí. Jenže daru si nerozvážný protagonista neváží, lehkomyslně se nechá naverbovat na vojnu, kde jej okouzlí vypočítavá a sobecká generálova dcera, takže na divoženku zapomene... V hlavní roli se představí někdejší herecký idol Vít Olmer, pozdější režisér. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Zpočátku poeticky vypadající příběh postupem času svůj počáteční náboj ztratí, ale rozhdoně nelze říct, že by se snad jednalo o špatný film. Jen jsem měl prostě jinou představu, vždyť šlo o zpracování pohádkového námětu a ten se dá natočit i pro dospělé tak, aby ty pohádkové prvky byly více výrazné, než jsou v tomto filmu. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádky nebyly primárně dětský žánr a na Weissově kapradí to je jasně patrné. Erotické scény jsou velmi otevřené a ukazují toho víc, než mnohé současné filmy pro publikum podle žánrového řazení zralejší, kamera neuhýbá ani před floskulemi typu "byl panovníkem za nedbalost krutě potrestán" a to uškrcení služebníka a cestu uličkou domnělého dezertéra nám naturalisticky ukáže (a my tleskáme, protože po tomhle naše zvrhlé dětské já prahlo už při čtení Drdy), jen to vypíchnutí očí si musíme domyslet. Pokud kdo právě získal dojem, že se jedná o experimentální film perverzního režiséra, který si liboval v překonávání tabu a bariér, můj škodolibý záměr se podařil. Pravdou je, že Zlaté kapradí v této podobě je počinem poetickým, teskně baladickým a přes nemilosrdnou sondu do krajiny lidských slabostí podmanivě půvabným. Člověk tak může s hrdinou v jeho obrácení k pravým hodnotám, jakými láska, čest a věrnost bez pochyb jsou, bez uzardění soucítit, i když se před tím od samého počátku choval jako excelentní hlupák. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Éterické, čiernobiele, v duchu Vláčilových pochmúrných diel. Krásne zábery, hlavne v prvej časti, k tomu depresívny hudobný doprovod a výborný herecký výkon Víta Olmera. V žiadnom prípade by som tento film nedal do škatuľky "rozprávka" aj keď je natorčený na motívy rozprávky Jana Drdu. Erotické scény s dvoma ženskými predstaviteľkami, ako kruté zaobchádzanie vo vojsku uspokoja každého dospelého diváka. Deti už asi nie ... :) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na pohádku je to krapet drsné (vypíchávání očí, škrcení, ulička) ale jako baladický příběh to bylo fajn. Krásná kamera, velmi dobré herecké výkony i příběh o režné košili, kterou víla dala odvedénu ovčákovi než šel na Turka aby jej chránila od seků šavlí a od kulí... Také je to asi jediný film, kde pana Smolíka uvidíte jako rakouského generála s pihou krásy na tváři a s parukou... Začátek byl skvělý, ke konci to sklouzlo krapet mimo nastavenou laťku. Ale i tak jsem se zaujetím dokoukal. Dávám tři turbany. * * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jiří Weiss si vypůjčuje ústřední dvojici z filmu Ďáblova past a natáčí neméně zdařilý, drsný historický příběh se špetkou pohádkového koření. Fantastická, temná atmosféra do poslední minuty a excelentní herectví ve velmi pestrém obsazení. Pro mě opravdu výjimečný film, na který bych ale nenechal žádné dítě koukat samotné. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Herecká dvojice z Ďáblovy pasti, kameraman Markéty Lazarové, ale Vláčil to není... Režisér Jiří Weiss se zde představuje v podobě, v jaké jsem ho doposud neznal, a zase jednou mě překvapil. Sice pro mě osobně Zlaté kapradí úplně nedosahuje sílu Weissových nejlepších filmů, ale další netradiční žánrový experiment, tentokrát v umělecky osobitém provedení klasické pohádky v drsně ponurém, přímo nepohádkovém stylu pouze pro dospělé, se dle mého názoru Weissovi hodně povedl. Vnímal jsem bez diskuze kvalitní záležitost, které nemám co vytknout, diskutabilní může spíše zůstat, kolik vděčných diváků si podobně nezvyklé dílko najde. Temná atmosféra ponurého lesa, s lehce až magickým nádechem mě od začátku silně pohltila. Weiss zde vypráví a buduje napětí v první řadě obrazem, což krásně vyniká v dlouhých mlčenlivých scénách, třeba ty úvodní a závěrečné mě naprosto fascinovaly. To ale žel úplně nemohu říct o samotném pohádkovém příběhu, v jehož doprovodu se mi film kdesi uprostřed chvílemi až trochu táhl a plný počet se nakonec z mé strany nekoná. Přesto velmi zajímavý, osobitý, magický zážitek. 75% (viděno v rámci "Challenge Tour 2021" – 30 dní se světovou kinematografií) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Spočiatku to ide perfektne, na rozprávkový príbeh netradične ponuro, ale o to zaujímavejšie. Neskôr sa všetko vytratí ako dym a zostal len pocit nevyužitej šance. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Baladický příběh ovčáka Jury mezi dvěma krásnými ženami moc pohádku nepřipomíná, snad že se jedná o snímek pro dospělé, ani mně se jako mláděti nelíbil.. Když se jedna pohádkově naladí, očekává v závěru „a byla svatba a žili spolu šťastně až na věky“.. Nicméně dnes už umím ocenit přednosti, černobílá tomu velmi sluší, atmosféra bezchybná, krásně natočeno, herecký ansámbl výborný.. No a Radek Brzobohatý ve vedlejší roli, kamarád hlavní postavy, působí sympaticky, jen je ho málo.. Pochválit musím obě dámy, jak Karlu Chadimovou, tak Danu Smutnou, radost pohledět.. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Temně laděná pohádka pro dospělé (děti bych jí fakt neděsila). Jura je ovčák - tak trochu do větru - Lesanka zase bývalá víla... A víc vám nepovím, podívejte se sami! ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Film s podmanivým obrazem, ale - bohužel - i s postupně slábnoucím tahem na branku. Rozhodně ale pěkný film, který zůstane v paměti. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Může to být vnímané jako staré a nudné, ale ostnem toho příběhu si u mě Weiss vysloužil jméno velkého režiséra. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Obrazově nádherný začátek - ten tajemný les, občas až hororově působící (na čemž má nemalou zásluhu hudba), na kterémžto pozadí obvzláště vynikne éterická krása Lesanky. A nemyslím, že by film ztrácel tempo v své turecké části, která má působivé dobrodružné pasáže. Je zde skvělý František Smolík, jako střídmější verze rokokového plukovníka z Fanfána Tulipána, a snad ještě lepší Otomar Krejča v roli krutého tureckého paši. A nad to Dana Smutná, které to jako rozmarné krásné mrše opravdu slušelo. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Podobenství o lásce a hloupé krátkozrakosti. 1)  Klipoidní filmy se zběsilým střihem rád nemám, ovšem tohle je totální opak. Pomalé dlouhé záběry za hranicemi mé divácké trpělivosti mě rozčilovaly a posléze i nudily._____ 2)  Neupírám této filmové baladě (pohádka to možná byla v Drdově podání) uměleckou oprávněnost či výstižnost. Ve své době musel snímek působit velmi neobyčejně. Jen to není můj šálek kávy._____ 3)  21letému Vítu Olmerovi (ovčák) to slušelo. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Rukopis Jiriho Weisse je vice nez citelny. Velmi dobre zpracovana pohadka (?) podle predlohy Jana Drdy. Slusna a temna atmosfera s dobrym hereckym obsazenim. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Mimořádně povedená rádoby pohádka o ovčákovi, jenž získal blondýnku do své dřevěné chaloupky, ale protože byl blbec, ožral se, naverbovali ho, odvedli na tureckou frontu. Tam ho chránila kouzelná košilka jeho lesní víly, takže ho každá kulka minula. On se ale nepoučil, vojna byla dlouhá. A ženský jsou všude...Trochu mi vadil Olmer dabovaný Třískou, ale jinak to bylo vše až naturalisticky reálně vykreslené, jak chlap ze ženský zblbne, když je ženská šikovná, dostane všechno. 80% ()

veertiik 

všechny recenze uživatele

Pohádka??Jelikož jsem žánr nevěděl,tak jsem překvapen.No, ze začátku ano,ale pak už teda drama.A na začátku jsem se právě docela nudil, chytlo mě to až pak... ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Zaplatil za paví románek, parádivé rozmary. Zlý zálet. Ztratil pravý, medový pramínek. Srdce. V plameni. Milenec chimér, krasojezdkyní falše. Vojáček popelavý, raněný. Bloudí. Hledá svou první Amorovu magii. Milost v objetí zanícené něhy. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Mě se nikdo smát nebude. Nikdo!“ Neříkám, že si Jiří Weiss zaslouží za tento svůj počin posměch. To ani náhodou. Jen bych to, jak tu píše většina komentujících, ani náhodou nenazýval pohádkou, ale spíš baladistickým historickým dramatem. Pár pohádkových motivů tu samozřejmě je, ale ten závěr? Jako k čemu dojde k Jurovu oživení, když vše končí jeho zoufalým opakovaným voláním "Lesanko"? Film má určitě neskutečně ponurou atmosféru a třeba v té jedné scéně z úvodu, kdy se nad Lesankou s Jurou sklání jakási masožravá rostlina, to působí docela hororově. Též bych ocenil výbornou kameru, která tu snímá obraz z vrchu dolů, tu zase opačně. Ale celkově to na mě bylo protentokrát asi až moc umělecké, hlavně pokud jde o velmi pomalé tempo filmu. ()

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama