Reklama

Reklama

Vikingové: Valhalla

(seriál)
  • USA Vikings: Valhalla
Trailer 3
USA, (2022–2024), 21 h 16 min (Minutáž: 43–60 min)

Tvůrci:

Jeb Stuart

Kamera:

Peter Robertson

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Álfrún Laufeyjardóttir, Frida Gustavsson, Joakim Nätterqvist, Bosco Hogan, Mark Huberman, Kenneth M. Christensen, Yvonne Mai, Hafþór Júlíus Björnsson (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(24)

Po sto letech povstane nová generace legendárních hrdinů, aby vzala osud do svých rukou a vešla do dějin. (Netflix)

Recenze (86)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Vikingové se vrací se svým spin-offem. Děj se posouvá o 100 let dopředu. Po vyvraždění Vikingů v Anglii se v Norsku buduje nová armáda za účelem pomsty. Z původních postav tu samozřejmě žádná není, ale jsou časti zmiňované a dostáváme se do známých lokací. Krom této velké msty zde sledujeme i rovinu osobní msty malé skupinky Gróňanů. Hodně je tu znát rozpor mezi Vikingy, kteří přijali křesťanství a mezi těmi, co uznávají starou víru. Akce je tu méně než v minulém seriálu, ale je dost slušná. Bohužel tu nejsou žádné známé osobnosti. Dost děje se koncentruje na Anglii, kde se usadí Vikingové. Zbytek se soustřeďuje na Norsko, kde probíhá občanská válka. Něco tomu ale chybí. Uvidíme, jestli bude pokračování. "Je to naše krev!" ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 70% - První vítězství si u mě Valhalla připsala už v první epizodě. Je totiž úplně jiná, ať už zcela logicky skladbou postav, tak hlavně přístupem. Na nic se moc dlouho nečeká, k malým půtkám i velkým bitvám dochází překvapivě záhy a co je nejdůležitější - je komu držet palce. V původním seriálu na jeho konci nebylo komu přát vítězství, tady mě baví kompletní ústřední trojlístek, o historicky důležitých vedlejších hráčích typu Krále Knuta ani nemluvě. Ve výsledku je z první sezóny nové kapitoly to jasně nejlepší, co se v historickém univerzu Kattegatu urodilo přibližně od třetí sezóny originálních Vikingů. S trochu lepším provázáním "domácí" a anglické linky se pak může klidně měřit i s těmi nejslavnějšími nájezdy Ragnara, Rolla a spol. 2. série - 80% - Soustředěná dobrodružná jízda, která vypadá mnohem dražší, než pravděpodobně je. Díky tomu se od ní jen těžko odtrhává a v kombinaci s houstnoucími dvorními intrikami jde o čím dál atraktivnější mix dobrodružných či historických seriálů, které v poslední dekádě nejčastěji udávaly tón. Mírnější pasáže s Freydis někdy zpomalí až příliš, ale ani tak se na Valhallu nedokážu zlobit. Důraz klade na témata, která mě zajímají, nezdržuje se se snovými výjevy příliš dlouho a v neposlední řadě ví, kdy skončit. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pár silných pasáži to nezachráni, nemá to grády ani požadované intrigy na “úrovni”. Toto malo asi taký zmysel natočiť, ako voliť Oľano .. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pekná výprava, slušní herci a dej, ktorý neurazí, no mohol byť aj pútavejší. Avšak vzhľadom na to, že toto obdobie priam hltám, prižmurujem očko a dávam nadriemer. 75/100 ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedosahuje to kvalit prvních tří sérii Vikingů 2013 přesto je to za mě docela koukatelné. Chápu ale skalní fanoušky původního seriálu. Pro ně tohle musí být něco mezi beznadějí a katastrofou. Za mě nadhodnocené 4* a 74% ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Je to docela zajímavě a poutavě epické, ale někdo měl potřebu udělat to co nejvíce politicky korektní, takže typickou vladařkou Kategatu je samozřejmě žena a ještě k tomu černoška, protože to dává nejvíce smyslu pro severskou vikingskou krajinu, plus 1/3 filmu se věnuje spolku padlých holek. Takže mínus dvě hvězdy. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vôbec to nemá ten opar seriálu Vikingovia, atmosféra trocha historická, ale scenár sa s históriou veľmi nestretol a blbosti typu vikingská černoška a vo všeobecnosti feminizácia dejín, to sa už nedá ani komentovať. Netflix je dokonalý nástroj na ohlupovanie ľudí. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neočekával jsem nic, ale nakonec překvapivě slušné. Ne tak komplexní a výpravné jako původní vikingská série, ale na druhou stranu se furt jede kupředu, nikdo se ničím zbytečně nezdržuje, akce je dost a vlastně to po celou dobu nenudí. Bohužel zde nejsou žádné výrazné postavy a v půlce si nebudete pamatovat jak to začalo a po týdnu na seriál zapomenete úplně. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Už to asi vyznie, že na ňom sedím, ale prisahám že nie. Tu som ostatne pri prvej epizóde netušil, až kým nenabehli záverečné titulky, kto ju režíroval a vravel si iba, že je to teda pekná amatérčina, prečo sa Netflix púšťa do niečoho, čomu potom pri výrobe nevenuje dostatočnú pozornosť. Ale prd, prvú epizódu tu režíroval Niels Arden Oplev a je to fakt katastrofa. NEDAJTE SA VŠAK ODRADIŤ! Druhá epizóda síce dojem nestíha napraviť úplne, po tretej som sa už ale v moci seriálu ocitol naplno a zvyšok zhltol na jeden záťah a maximálne spokojný s takouto nenáročnou formou TV zábavy sa už iba modlil, aby sa nám vo finále nevrátil na režisérsku stoličku ten zúfalo neschopný tupec. Našťastie sa tak nestalo a tak môžem s radosťou skonštatovať, že Valhalla dopadla lepšie, než posledné dve série pôvodných Vikingov, že aj menej výrazné postavy nakoniec stihli dostať svoj priestor a že pokiaľ si to podrží rovnakú úroveň pútavosti - tie bitky, tie stratégie a politické kľučky a zvraty a s tým súvisiaca miera napätia - aj do ďalších (dajme tomu pokojne ešte takých troch) sérií, tak sa veru máme na čo tešiť. Nie je to Ragnar, ale ani žiaden impotentný odvar, vážení! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jasně, i ve Vikings dostávala historie na frak, mnozí zúčastnění tu vyváděli neskutečné blbosti a nad řadou provinění proti logice zůstával rozum stát. Nicméně to první se dalo tak nějak přejít, protože se přeci jen vesměs jednalo o legendární nebo pololegendární události. To druhé nevadilo, protože postavy byly ztvárněné charismatickými herci a nebyly špatně napsané. No a to třetí bylo jedno, protože to prostě byla zábava. Oproti tomu Valhalla se nemůže pochlubit prakticky ničím. Narozdíl od Vikings jsou dějinné události známé a relativně dobře zdokumentované a když už nic, známe alespoň letopočty. A proto je jasné, že některé z postav se nemohly reálně potkat. Navíc jarl Haakon v podení černošské herečky je fakt průser. Neobstáli ani herci hrající ploché charaktery. Jediná zajímavější postava je snad jen Emma Normandská v podání Laury Berlin a to především proto, že je krásná. V posledních dvou dílech mě bavil i Sven Vidlí vous, který sice vypadal jak trpaslík z LOTRu, ale s tím bych zase neměl takový problém. největší průšvih ale je fakt, že to byla nuda. Bitky a rvačky měly až na výjimky mizernou úroveň a nevylepšila to ani závěrečná bitva. Snad jen berserkrovský konec za něco stál. Děj, i přes slušný nástřel s pomstou za vyvraždění Dánů, nakonec stagnoval do tupého plkání a až absurdního souboje mezi křesťanstvím a pohanstvím. Celkově velké zklamání, ale přesto případné druhé řadě šanci dám. Alespoň prvním dílům. 30% ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série! No já vám nevím. Tolik očekávání a nakonec je to taková ptákovina. A vata tak hustá, že by se dala krájet... I když je pravda, že v tom gigantickém množství vaty, které nám scénáristi nadělili už jeden ztrácí přehled o tom, co vlastně ta vata je, protože jí je v podstatě 70 % seriálu. Je hrozně smutné, že tvůrci tak nezvládli představení nových charakterů, v první epizodě jsem si nikoho neoblíbil ani k nikomu nepocítil nenávist, celé to bylo ztvárněno hrozně lhostejně. Možná je to tím, že ji natáčel jiný režisér, každopádně už se to nepovedlo dohnat. Vždyť ty postavy vůbec nemají charisma. Nakonec si ho získal ten Gróňan, ale u všech ódinů, není možné, aby anglická královna měla v očích diváka větší koule než 90 % mužských představitelů a postavy, které se někde párkrát mihnou mi byly sympatičtější než ty, které sledujeme. – Výjimkou potvrzující pravidlo se stává skvěle zahraná postava anglického dvorního našeptávače v závěsu s vikingským psycho berserkem. – Své o tom vypovídá i fakt, že mi v hlavě neutkvělo jediné jméno kromě Freydis, jež si pamatuju jen proto, že mě jím neuvěřitelně štvala, jelikož pro mě zvlášť v jejím podání jde o urážku hlavního seriálu Vikingové. Ještě k postavám: absolutně nechápu casting na Freydis, dosadit do tak důležité role takhle nesympatickou herečku vyžaduje slepotu a jistou dávku alzheimera. Nechci být zlý, ale opravdu mě nebavilo se na ni dívat, rozdíl mezi ní a Lagerthou je ten, že Lagertha je zatraceně sexy a badass. Že chlapům seveřanům v Kategattu šéfuje podsaditá native Amarican babka, to radši ani nekomentuju. Achjo. A to byly jen postavy. Navrhuju to zkrátit. Hudba ujde, občas pěkné dunivé melodie. Kamera classic, nepřekvapí, ale ani neurazí. Plnou parou k ději! Neboli k tomu, co já nazývám vata. Ve zkratce jde o to, že dějová linie (pojednávající o nesympatických postavách, které nás nezajímají) je roztříštěna do více dějových linek, které v podstatě skončí parádní 4. epizodou (ta si pluje mezí tím bullshitem jako Bludný Holanďan), ale zároveň vlastně ani neskončí v 8. sérii, na jejímž konci vás dámy a pánové čeká cliffhanger, takže v tom tvůrci očividně hodlají pokračovat. Prostě hlavní dějovou linkou je pomsta Anglii a její dobytí Vikingy. To je samo o sobě velice pěkný koncept, jenomže tvůrci do toho ještě vmáčkli sebranku Gróňanů, kteří chtějí blablabla, což vlastně s dějem vůbec nesouvisí. Zároveň boj o norskou korunu. Pak je tady celá dějová linie týkající se berserků, kteří jsou tady proč?? Plus se nám sem tvůrci rozhodli mermomocí vtlačit toho věštce z Vikingů a rozvíjí se jakési tajemství ohledně osudu Freydis, které pravděpodobně pochopíme ve 2. sérii, jestli na něj do té doby tvůrci nezapomenou. To bylo mnoha slovy. Jedním slovem: slátanina. A přitom to místy tak pěkně šlape. Škoda. Teď k hodnocení. Zmínil jsem, že seriál je z nějakých 70 % vata, takže mu dávám 30 % – protože ten zbytek byl neřkuli stoprocentní. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Přistupoval jsem k tomu s dost silnýma předsudkama z části způsobenýma nesmyslným blackwashingem, z části nepřesvědčivýma ukázkama a v neposlední řadě i... poslední sérií původních vikingů. Kterou to s jistotou a sebevědomím zdejšího hašašinskýho jarla Köreho překonává! Díky skromnýmu počtu epizod to hezky odsejpá, je to docela dobře natočený, takže se to může chlubit i doopravdy napínavýma momentama a nový postavy jsou ve většině nečekaně sympatický. Navíc to zatím má minimum doopravdických nelogičností, takže pokud k tomu člověk nepřistupuje jako k něčemu vyloženě historickýmu, tak se tady může i dobře bavit a lze tvrdit, že se to tady historických událostí drží zatím o mnoho víc než původní seriál, jakkoli je tu spousta věcí ohnutá, vynechaná nebo naopak přidaná a tvůrci si dějepisnou učebnici vzali jen jako určitou osnovu na níž nabalili svoje příběhy (ne, Cornwell to pořád není a LHfašisti se trápit při sledování budou dost, stejně jako historici). Já se trápím jen tím, že je to přivíraní očí nad plněním kvót pro mě čím dál těžší a hůř a hůř to odpouštím, třebaže tady se aspoň pořád snažili dát tomu nějakou smysluplnost. ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv původní Vikingové v posledních řadách šli kvalitou dolů, tak se pořád jednalo minimálně o průměrnou podívanou, kterou táhnuly především dobře zpracované bitvy a zajímavé postavy. Nový seriál z dílny Netflixu však ani tohle minimum naplnit nedokázal. Postavy jsou nezáživné a představené stylem, že v podstatě nemáte ani u jedné z nich důvod si ji oblíbit. Seriálu škodí i zběsilé tempo, kdy každou půl hodinu musí přijít nějaký příběhový zvrat. Orientace v ději je tak postupem času čím dál náročnější. Člověku se motají i postavy, které přichází a odchází, jak se scénáristům hodí, a jejich motivace je často dost nečitelná. A když už si nějakou postavu oblíbíte, tak buď i u ní přijde obrat o 180 stupňů, nebo ji tvůrci rovnou odstraní úplně. Seriál navíc sleduje s přibývajícími díly čím dál více dějových linií, což příběhu rozhodně nepomáhá, protože žádná z nich nedostává potřebný prostor a většina tak působí naprosto zbytečně – ano, mluvím o tobě, Freydis. I z tohohle důvodu pak naprosto nefungují rádoby emotivní scény – proč bych měl být smutný, že zemřela postava, kterou jsem poznal před půl epizodou, měla dohromady zhruba 2 scény a ani nevím, jak se jmenuje? Postavy obecně nejenom že ani zdaleka nemají na hrdiny z původní ságy, ale co je horší, tak působí jako charakterové slepence Vikingů z původního seriálu. Mnohem zajímavější tak jsou postavy z Anglie, ale i ty v druhé půlce trpí kvůli zběsilému tempu a roztříštěnému ději. Seriál z totálního dna vytahuje čtvrtá epizoda, která konečně připomíná staré dobré Vikingy a bitva je zvládnutá fakt pěkně. Škoda, že tvůrci razili přesvědčení „čím více postav a linek, tím lepší děj“ a nepreferovali variantu, kde by zvolnili a šli by více do hloubky. Hodně lidí si stěžuje na tmavou ženu v roli Jarla, jenže to je ten nejmenší problém celého seriálu, který se absolutně rozpadá jako celek a divácky byl pro mě od 5. epizody naprosto nezáživný. 3/10 a další série si odpustím. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mě se to snad líbilo ještě víc než Vikingové, které byly plné mystických výjevů, které mě lezly na nervy. Zde byl poue přimočarý příběh, nádherné kostýmy, skvělí herci, výborná kamera a kvůli černošce přece nedám odpad jak mnozí. ()

LUKICKK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nechápu proč to má jen 60%, přijde mi to stejně dobré jako seriál Vikings, hodně moc mě to baví. Doufám, že to nebude další věc, kterou kvůli špatným hodnocením ukončí s otevřeným příběhem. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

Prvé štyri diely boli celkom fajn, podľa mňa ale seriál bohužiaľ vyvrcholil štvrtým dielom, dobytie Londýna bolo skvele natočené. Potom zacal seriál riadne upadať a utápať sa v nezaujimavých dejov linkách. Ako celok hodnotím mierny podpriemer. (5/10) ()

KASUGI odpad!

všechny recenze uživatele

Znáte to, jde na vás sraní a k záchodu daleko. Tak postupně uprdkáváte, aby jste zmírnili břichabol. Jenže pak vám plynová tsunami ve střevech začně vytlačovat exkrement ven a vy máte tzv. hovno v zatáčce. Přešlapujete, trpíte a když už se konečně dostanete na záchod, uvelebíte se a nastává exploze na principu kulky vytlačené vzduchem a smradu jak v cařihradu. Když spokojeně dokakáte, zvednete se a s hrůzou zjistíte, že celá záchodová mísa je oprskaná od hovínek. Avšak nejen spodní část, ale i vrchní část, dokonce i ta zesílená část na hoře, na které drží prkýnko. Nedává to smysl, protože moc dobře víte, že když se usadíte, vaše zadnice je obvykle zapuštěná v míse, tedy pod úrovní oné zesílené části a navíc i váš konečník je zapuštěn mezi vaše půlky, takže srací úhel může činit nějakých 130, max. 150 stupňů. 180 stupňů a výše, je fyzikálně nemožné, neboť vám v tom zabraňují obě půlky vaší řiti. Přesto se tak stalo a skutečně je tomu tak, záchod je celý osraný hovnami. Tolik ve stručnosti recenze seriálového plakátu. Seriál samotný okomentuji později, až vydýchám tu černošku a vikingy, nazývající se vikingy... ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Dorazenie seriálu až na tretí pokus. Nie zlé ale slabšie ako Vikingovia. Zbytočne veľa kecov a postavy nejako neohúria. Som zvedavý kedy dorazim komplet vikingov. Pre ich fanúšikov asi povinnosť ktorá nesklame ale ani nejako neprekvapí. Čistý priemer. 3* ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Neriešim historické nepresnosti. Ak by som chcel niečo historicky dokonale presné, pustím si dokument. Nemám absolútne problém s postavou jarla Haakona - pri troche fantázie, prečo nie? Neopakovala sa síce eufória ako pri prvých sériách Vikingov, ale musím skonštatovať, že ma tento spin-off bavil. Spestrila ho partia z Grónska a kresťanstvo, ktoré rozdelilo aj samotných vikingov. Na druhú sériu sa veľmi rád pozriem. 70% Netflix ()

Související novinky

Spin-off Vikingů nabírá obsazení

Spin-off Vikingů nabírá obsazení

28.01.2021

Chystaný seriál Vikings: Valhalla od Netflixu nabírá obsazení. Spin-off původních Vikingů, kteří završili svoji cestu v šesté řadě, bude využívat stejných irských kulis a z pozice producenta na něj… (více)

Reklama

Reklama