Reklama

Reklama

Profil vraha

(seriál)
  • Velká Británie Wire in the Blood
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (2002–2008), 34 h 53 min (Minutáž: 83–96 min)

Předloha:

Val McDermid (kniha)

Hudba:

The Insects

Hrají:

Robson Green, Hermione Norris, Mark Letheren, Kierston Wareing, Julio Cedillo, Sara Stewart, Jack O'Connell, Kenny Doughty, Lloyd Owen, Nicole Taylor (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Klinický psycholog Tony Hill, spolupracuje s kriminálkou z fiktivního města Bradfield na odhalování zločinů sériových vrahů. Díky svým schopnostem vcítit se do myšlenek zločince, řeší zdánlivě neřešitelné případy a snaží se odhalit vraha dříve, než spáchá další zločin. Šéfem vyšetřovacího týmu je Alex Fieldingová, pracující matka, které se díky Hillovým podnětům a podpoře svému týmu daří zachraňovat životy mnoha obětí, které by jinak nepřežily. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál, zrovna včera (28.7.2008) jsem viděl Wire in the Blood VI, Part 1, Unnatural Vices z roku 2008. Napínavý díl o brutálním masovém vrahovi, který nejdřív své oběti přivázal několika provazy, utáhl jim pevně končetiny, nacpal jim do žaludku cibuli, koření, chilli paričky, whisku, aby jejich maso bylo kořeněné a pak jim postupně zaživa uřezával končetiny a před obětmi je pojídal! Prostě "BRUTAL" ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Temné, drsné a především atmosférické. Prim v ději (vyšetřování) hraje profilování sériových vrahů. Přesto je stejný důraz kladen na vyšetřování policie a získávání hmotných důkazů. Mezi hlavními postavami, detektivkou a psychologem funguje rovnocenné partnerství. Hlavní postava, klinický psycholog Tony Hill je představen jako komplikovaná osoba zřejmě s jasným morálním kodexem, ale nejednoznačným profesionálním přístupem ke svým "klientům". Jeho odhalování myšlenek a jednání zločinců (hlavně v 1. sérii, kdy je prostříháno na skutečné skutky) patří v seriálu k tomu nejzajímavějšímu. 1. série - 5* (Mermaids singing, Shadows Rising, Justice Painted Blind).____2. série - 4*. 3. série - 4*. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus jsou jednotlivé díly příliš dlouhé, forma vciťování psychologa do jednotlivých postav mi připadá směšná, ale to jsou asi jediné výhrady, které k tomuto jinak slušnému krimi seriálu mám. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrně kvalitní kriminálka s dobrým scénářem a režií. Trochu jí v mých očích ale sráží námět, kdy se psycholog Tony Hill vciťuje do myšlenek vrahů. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Námět se hodně podobá německým "Specialistům na vraždy" - excentrický psycholog a věcná kriminalistka mezi kterými to pořádně jiskří řeší případy plné brutality, přičemž hlavní roli hraje psychologovo umění vcítit se do uvažování různých vrahů, šílenců a deviantů. Ač podobné schéma není nijak nové (připomeňme třeba ještě britský seriál "Bedna", nebo australskou "Halifaxovou - soudního psychiatra"), "Profil vraha" je natočen velmi zručně, má výbornou dramaturgii a mezi ostatními kvalitními britskými kriminálkami určitě nezapadne. Robson Green má nesporné osobní charizma a Hermione Norrisová má mé sympatie už od dob , kdy ztvárnila jednu z hlavních rolí v seriálu "Šest v tom". ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Tak konečně viděno všech 6 sérií a nutno podotknout, že seriál vůbec neměl sestupnou tendenci. Jak píšu již v diskusi, na začátku jsem měla pocit trochu horších Specialistů na vraždy, dokonce i hlavní představitelé vypadali typově velmi podobně, přičemž ti němečtí se mi (dost překvapivě) líbili více (no jo Dominik Born je holt Dominik Born a změnit to nelze ;-)). Jenže zatím co Specialisté na vraždy v průběhu upadali, přičemž vinu na tom nesla výměna Dominikových partnerek, tady po výměně Toniho tentokrát partnerky (nikoli partnerek), naopak epizody nabraly na atraktivitě (přičemž ani v jednom případě nebyl na vině její vzhled). Bohužel nakonec náklady převýšily výdělky, a tak to celé zůstalo po šesté sérii, kdy nám sem zabrousil i inspektor dříve působící jako seržant při Vraždách v Midsomeru (a dokonce si pro dostatečnou kvalifikaci vystudoval i psychologii) jakési zbytečně nedokončené, podobně jako Whitechapell nebo Nebezpečná identita. Pro detailnější rozbor díla nejspíše použiji (jako obvykle) deníčkového příspěvku. Ještě závěrem, ač se to více váže spíše ke Specialistům na vraždy (taky to pak k nim napíšu), myslím, že natočit je Britové, použít náměty ze šesté série a v hlavních rolích ponechat Glaserovou a Borna (no, na ty dva prostě nedám dopustit), a jako patoložku paní Kordovou, měli bychom asi na krku (a před očima) vrchol žánru... ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre. Temne az desive bububu pripady resici temnou stranku lidske mysli a jeji mozne priciny - presne dle meho gusta. Dr. Hill je frajer, zejmena pokud si zrovna nese svou modrou igelitku. Dobre funguje i chemie s kolegynemi/partnerkami, zejmena pak s Carol. Serial muze mit nejake ty mouchy, ale v ramci zanru se jedna o zatracene "prijemnou" zalezitost, co UK krimi tvorbe rozhodne nedela ostudu. ()

ganz 

všechny recenze uživatele

Kvalitní seriál, který bohužel místy ztrácí na ohraných klišé. Jinak se ale jedná o kvalitní podívanou která rozhodně neurazí. ()

Roseinka

všechny recenze uživatele

Po prvním díle zatím nebudu hodnotit. Jsem milovnice knih s Tony Hillem od McDermidové, takže i v budoucím hodnocení mě to možná bude ovlivňovnat. Co se týče volby herců, tak se mi líbí zatím pouze a jenom výběr Tonyho Hilla. Hlavní představitel ho hraje excelentně a takhle nějak jsem si ho představovala. Naopak Carol se mi vůbec nelíbí. Taky mě mrzí, že jsem to nesehnala v originále, dabing se mi u prvního dílu nelíbil ani trochu. Mám-li hodnotit celkové provedení, zatím to není nic tak úžasného, ale není to ani hrozné, takže jsem zvědavá, co bude dál. ()

made1 

všechny recenze uživatele

Jsem naprosto nepravidelný divák tv a tenhle seriál mě nejspíš nepřiměje ke změně, ale v rámci televizního vysílání je to v současnosti jeden z nejlepších seriálů. Německý seriál Cleveren (Specialisté na vraždy) mě kdysi bral o něco víc. ()

dozana 

všechny recenze uživatele

Možná je to průměrná detektivka, ale já to žeru. Tony Hill a Carol Jordan moje dvě oblíbené televizní i knižní postavy, kdykoliv to davají nemůžu si pomoct a musím se koukat znovu a znovu. Scénáristi mě nakrkli, vyměnili mi Carol za Alex...bože, já ji chci zpátky! ()

Erinye 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiný britský krimi seriál. Většinu z nich mám v oblibě, tady mi hodnou chvíli trvalo, než jsem mu přišla na chuť. Možná i z toho důvodu, že jsem k němu přistupovala s jistým despektem, o knižní předlohu jsem se pokoušela, ale vždy skončila rozečtená a odložená. Dr. Tony Hill, ač ústřední postava, mi tu přijde tak trochu v pozadí a nedostatečně vykreslená. Má působit podivínsky, jeho samomluva, pověstná modrá igelotová taška, jež je nedílnou součástí jeho postavy, to vše mi místy přijde křečovité až směšné. Chybí větší náhled do jeho soukromého života, který by osvětlil jeho myšlenkové pochody, které jsou pro seriál nezbytné. Jednotlivé případy jsou neotřelé, s neskrývanou brutalitou, ale zároveň pojatou tak, že nepobouří. Rozhodně seriál, který stojí za to sledovat. ()

(Z)denny 

všechny recenze uživatele

Profláknuté spojení psychiatra a vyšetřujícího policisty (v tomto případě z pohledu britské kinematografie) se tvůrcům zdařilo. Má to myšlenku, není to křečovité, občas se tam objeví i špetka anglického humoru.. ()

neneka 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný seriál a Robson Green v roli klinického psychologa a obě ženské představitelky šéfek vyšetřovacího týmu mají mé velké sympatie. Nedá se nic dělat, Angličanům se kriminálky daří. ()

DaeGurth 

všechny recenze uživatele

Výborná první série pomalu klesá až někam k průměrné kriminálce z americké televize, aby na chviličku chytila druhý dech u začátku čtvrté (?) série, pak zakopla a už se nedokázala zvednout. Hodnocení je samozřejmě pouze za první sérii. ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Mezi krimiseriály vysílanými na našich televizích jistě nadprůměr. Od prvního dílu na Barrandově jsem pravidelném divákem a kouká se mnou i můj šestnáctiletý synátor, kterého z nabízených kriminálek uchvátí máloco. Dost dobrý. (a navíc to Tonymu fakt sekne :-)). ()

sue2008 

všechny recenze uživatele

Skvělý kriminální seriál, který na rozdíl od svých amerických bratránků má čas si pohrát i s psychologickou práci hlavního hrdiny. Kvalitní filmová adaptace podle ještě kvalitnějších knih Val McDermidové. ()

Reklama

Reklama