Reklama

Reklama

Pan Arkadin - Důvěrná zpráva

(festivalový název)
  • Francie Dossier secret (více)

Obsahy(1)

Guy Stratten dostane rozkaz od Arkadina, aby zjistil vše o jeho minulosti, protože ztratil paměť. Když ale zjistí, že všichni lidé, kterých se na Arkadina ptá, jsou postupně vyvražďováni, snaží se předejít vlastní smrti. (Noctis)

Recenze (11)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Wellesův možná nejdivnější film, pořád ale fascinující. Díky krabici od Criterionu jsem si i tenhle kousek zamiloval a viděl ho pětkrát během pěti dní, aniž by mi to byť jen trochu vadilo. Má to spoustu chyb (ta hlavní je samozřejmě ta, že za závěrečným sestřihem nestál sám režisér), ale pořád je to Welles. A to je nejvíc. :) Corinth version 80%, Confidential Report 80% (logika vyprávění dostává na frak, ale film má větší švih a stále funguje), Comprehensive version 90% (stejně jako u Doteku zla pomohl nový sestřih napravit některé násilí na filmu spáchané, byť to pořád samozřejmě není Wellesův final cut). P.S. Nemá někdo náhodou americkou public domain verzi (případně některou z dvou verzí španělských)? Odměna ho nemine! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nevím, kterou verzi jsem viděl, ale byla dost nepřehledná a zmatená. Velmi mě to mrzí, protože vím, že to se vší pravděpodobností nebyla Wellesova chyba... ale co se dá dělat. První třetina je vyloženě tristní. Po Arkadinově objednávce ale naštěstí snímek nasazuje tempo. Platí, že každá jedna scéna je skvělá a celek téměř začne držet pohromadě. Na poslední chvíli se daří zachránit čtvrtou hvězdu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Netušil som, že jestvuje viacero verzií filmu, ja som videl Confidental Report. Samotný príbeh je zo začiatku značne neprehľadný a určite mu nepridáva rýchle tempo rozprávania a zmeny lokácií. Neskor to dostane správnu fazónu a zo spomínaných negatív sa stávajú pozitíva. Určite treba vyzdvihnúť herecké obsadenie na čele s charizmaticky démonickým Orsonom Wellesom. Najvačšou devízou snímku je však jeho technické spracovanie. Kamera sníma skoro celý príbeh z podhľadu, vyžíva sa v uhloch, osvetlenie scén je famózne, tieňohra funguje dokonale. Taktiež je na vysokej úrovni aj strih. Wellesov thriller rozhodne nie je pre každého diváka, ale filmoví fajnšmekri ho určite ocenia. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Orson Welles si opět pohrál s tématem osudu mocného muže. Opět ho zajímá jeho manipulace s ostatními lidmi. Milionář si najme mladíka k tomu, aby vystopoval svou vlastní minulost.Kdysi začínal jako obyčejný chudák. Pomocí zločinu se vyšplhal až na nejvyšší stupínek společenské hierarchie. Chudá minulost, v níž snad ještě existovala nějaká morální pravidla, už je dávno zapomenuta. Jediným pojítkem se světem reality je jeho dcera. Cesta po stopách do vlastní minulosti ho dovede k záhubě. Nesnese pomyšlení na „pošpinění“ své dcery prozrazením svých počátků. Welles jako by tentokrát nedokázal udržet tempo vyprávění. Film chvílemi působí jako thriller, chvílemi tak trochu vázne v bažinách zbytečného mluvení. Kdo by však dal na má slova. Vždyť sám Truffaut považoval Arkadina za základ každé VHS sbírky. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Viděl Comprehensive version a děsně jsem se u toho nudil. Arkadin je sice zajímavě natočen a zasazen do rozmanitých prostředí všech možných evropských zemí, ale ten příběh mi přišel děsně nezajímavý a stejně tak jednotlivé postavy. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Orson Welles /Obcan Kane, The Magnificent Ambersons/ natocil len priemerny film o cloveku, ktory si najme detektiva na riesenie urcitych zalezitosti. Prva tretina sa priserne vlecie a ma len priemerne kulisy, potom sa to trochu zlepsi, aj ked skoda, ze na finalny strih uz nemal Welles vplyv. Nieco bude aj na tom, ze toto je Obcan Kane 2. 50 % ()

Bláža 

všechny recenze uživatele

Welles se tímto filmem jako by vrací k tématu Občana Kanea, když podává obraz kontroverzní postavy Gregorije Arkadina. Opět je tu do hlavního rámce příběhu vložená vysvětlující retrospektiva, ve které se odkrývá charakter Arkadina (bravurně ztvárněný samotným Wellesem), podobně jako v Kaneovi. Thriller balancující na hranici dramatu, vyniká hlavně svým vizuálním zpracováním – úžasná hra světla a stínu, kamera se často drží při zemi, odkud snímá celé dění, stejně tak podhledy na Arkadina a o hloubce pole se ani nemusím zmiňovat. Řemeslně výborně odvedená práce ale ve srovnání s celkovou lehkostí Občana Kanea, je tohle jen chudý příbuzný. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Welles opět ztvárnil zajímavou roli ve svém vlastním filmu, akorát se tentokrát nepotkal se scénářem (spíš teda já). I přes velmi mírnou stopáž jsem subjektivně pociťoval dlouhé desítky minut, které se strašně vlekly. Zápletka jako taková špatná nebyla, ale přijde mi, že měla být tak na hodinu maximálně. 55% ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

S přihlédnutím k vysvětlujícímu komentáři EdyS, nebudu vynášet k tomuto tradičně zatracovanému Wellesově počinu jasné soudy a pokusím se sehnat další sestřihy. Viděl jsem "Confidental Report", o kterém se zde píše v souvislosti se zjizveným průběhem děje. Osobně mohu potvrdit, že tomuto tak skutečně je a že je to asi největší problém celé této verse. Na můj vkus se zde až příliš mluví a jedinou živou vodou je hojný výskyt světových destinací. Když pak dojde k závěrečné akci, nezbývá mi moc sil k vnímání. V kontextu Wellesova díla je film tak trochu kopií exoticky naladěné Dámy ze Šanghaje - podobná střihová skladba, monology či nadměrná péče o divákovy zorničky (zmíněná cesta kolem světa), postavou reportéra dává zase vzpomenout na Kanea. I přesto, že tento kousek oproti zmíněným prozatím řadím na pomyslný chvost oblíbenosti, zde Orson Welles hraje svého tradičního grázla asi s největším nasazením a i díky němu jsem známku hluboce zvažoval. Nakonec nad jeho výkonem plus skvěle vybudovanou atmosféru v závěru však zvítězilo moje rezervovanější já, těžce přenášející přes srdce výše zmíněné nedostatky. 60% ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Viděna značně zmatená verze Confidential Report. I přes místy slabší casting je to typický Welles se svými hrátkami s kamerou a kompozicí obrazu. Zrovna tomuto filmu bych přál, aby měl Welles právu finálního střihu... škoda. ()

Reklama

Reklama