Reklama

Reklama

Tři tisíce let touhy

  • Austrálie Three Thousand Years of Longing (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Akademicky vzdělaná doktorka Alithea Binnie s tváří Tildy Swinton vede svůj život osaměle se striktně racionálním přístupem. Na svých cestách se ale v Istanbulu střetne s kouzelným džinem z lahve, kterého hraje Idris Elba. Výměnou za svou svobodu jí džin nabídne splnit tři přání. Neodolatelná nabídka má ale háček. Doktorka je zběhlá v mytologii a moc dobře ví, že s džinem není radno si zahrávat bez následků a že takto splněná přání se často zvrtnou a obrátí proti tomu, kdo po nich toužil. Džin jí začne vyprávět fantastické příběhy ze své historie a historie lidí. Nakonec se doktorka nechá zlákat a vysloví přání, které oba dva překvapí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (131)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Tři tisíce let touhy je skutečně zajímavou, poměrně originální a nápaditě zpracovanou podívanou, která ovšem pro mě osobně disponuje jedním zásadním problémem. Nevím pro koho je ve výsledku tato podívaná vlastně určená a komu jí tedy případně doporučit. Na romantiku je to totiž až příliš zvláštní, na drama zas prakticky bez emočně vyhrocených scén, jako fantasy pak asi ok, ale i v tomto ohledu je to takové rozporuplné, jelikož to sice na jednu stranu vyvolává téměř až pohádkový dojem, na druhou stranu ale pozor, pro děti to vhodné vážně není, no prostě divočina. Každopádně i přes tuto svou nezaškatuvatelnost to na mě osobně ale i tak takovým nějakým opravdu zvláštním způsobem zafungovalo, jen je těžké vysvětlit čím. Možná to způsobila ona zmiňovaná originálnost, kdy si tvůrci velmi netuctovým způsobem pohráli s klasickým motivem o džinovi a třech přáních, možná to bylo též zmiňovaným způsobem zpracování celého filmu, které bylo poutavé, zábavné, zbavené klišé a obsahující mnoho svěžích nápadů, prostě nevím, co ovšem vím je, že velký podíl na mém zájmu mají i oba ústřední herci, v podání charismatického Idrise Elbi a vážně výrazné Tildy Swinton, kteří Tři tisíce let touhy svými výkony také výrazně pozdvihli. Zkrátka tedy sice nevím, komu konkrétně tento film doporučit, nicméně důvodů proč tento snímek vůbec doporučit je dost, jen samozřejmě s varováním, že se rozhodně nejedná o žádnou mainstreamovou záležitost. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že se trochu nechávám ovlivnit zdejším hodnocením. To jen aby bylo na začátek jasno. Ale pakliže se jste na hraně čtyř a tří hvězd a přečtete si pár naštvanějších recenzí, kterým bohužel musíte dát za pravdu, tak ty tři dáte. Ale hned na začátek. Film měl velice slibný úvod a dokud/pokud šlo ve filmu jen o snivou fantasy, byl jsem spokojen. S nástupem Idrise Elby se film začíná trochu motat v kruzích a moc ''uměleckých'' dialozích občas přerušené trochou toho humoru (který ale když už, tak už, funguje). Jenom ty věčné kecy, které se sice zabývají zajímavými myšlenkami mytologie, lásky a podobně, tak nedokážou člověka občas úplně chytit a tam se to motá v takových kruzích. Stejně jako pár příběhových zlomů, kde se furt všechno jakoby loudá pomalu dopředu a najednou se stane něco strašně rychle a... pak je zas ta nudnější část. Takže to jsou ty věci, co tomu ubírají na síle. Jinak to je samozřejmě moc pěkně a barevně natočený a... to je vlastně všechno. Ten vizuál to vlastně strašlivě tlačí dopředu a já si na něho nemohu stěžovat. Georgovi Millerovi tohle století a jeho filmařské možnosti prostě sedne. A herci docela fajn. Takže tak. Rozhodně se jedná o zajímavý film, ale zhruba takhle si představuji (minimálně ode dneška) promarněný potenciál v podobě dobrého vizuálu a nápadu. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Kedysi som videl Kura na Slivkách a dostalo sa mi vizuálnej žranice. Potom som pozrel ranné filmy Terryho Gilliama a bol som unesený jeho bizarnosťou a rozprávačským talentom. No a teraz prišiel George Miller a skĺbil niečo zo Sartrapi a Terryho a pridal do toho svoj trademark nejsť v zaužívaných konvenčných rozprávačských postupoch a vytvoril toto. Úplne chápem, že sa to minulo účinku a že to ľudia považujú za nudu. Ten príbeh má ale veľmi veľa vrstiev. Dá sa čítať rôznymi spôsobmi. Je tu symbolizmus, je tu lyrickosť a rozprávkovosť, je tu romantická línia a jej dôsledky a fakt, že nakoniec o tie tri želania v zásade vôbec nejde. Ale o príbehy a ich dôležitosť a potom zase len o tie príbehy a ich dôležitosť. A vy si po dopozeraní môžete veriť čomu len chcete, ale faktom zostáva, že tie príbehy tu budú, aby boli vyrozprávané znova, len možno trošku inak. Ten film skrátka neustále skúša čím by vás ohúril alebo emočne načal. V dnešnej dobe to bol hlúpy pokus. Na takéto typy filmov už takmer neexistuje publikum. Ja som za existenciu tohto skvostu ale neuveriteľne rád. Pre mňa tam funguje všetko. A potešil aj štek Davida Collinsa z Umbilical Brothers. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Takmer poeticke rozpravanie akoby z tisic a jednej noci, kedy postarsia a z vlastnej volby osamela literatka pocuva pribehy od Dzina. Nadherne obrazy a duo Tilda Swinton a Idris Elba tahaju film navzdory slabemu scenaru a uz v polovici citelnej stopaze. Zaver neprekvapil. Obcas z toho naozaj sla nuda, kedze z velkej casti je to ozaj len "pribehovka" a vy ste akurat tak divak "z obdalec". Slabsi priemer. 45% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nejdebilnější film letošních Varů, který posloužil jen jako vycpávka mezi závěrečným vyhlášením a následnou afterparty v Puppu. Celé to šlo mimo mě a přišlo mi to veskrze nesnesitelné (což mě ani moc nepřekvapuje, vzhledem k tomu, že nesnáším Tildu Swinton, ale stejně - nechápu, co ten film vlastně ve Varech dělal). S odstupem pár týdnů už v podstatě nevim, o co tam šlo, jen si pamatuju moje absurdní přání, aby místo toho radši někdo pustil Aladina. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (4)

  • Průvodní píseň k filmu „Cautionary tale“ zpívá Matteo Bocelli, syn Andrey Bocelliho. Matteo Bocelli si zahrál i roli prince Mustafy. (Sykomora)
  • Natáčení mělo původně probíhat v Austrálii, Londýně a Istanbulu v březnu 2020, ale pandemie covid-19 v té době způsobila zrušení natáčení v Londýně a Istanbulu, takže se celý film točil v Austrálii. (mikki089)

Související novinky

Junkie XL složí hudbu k Furiose

Junkie XL složí hudbu k Furiose

24.05.2022

Skladatel Tom Holkenborg aka Junkie XL (Alita: Bojový Anděl, Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti) znovu spojí síly s mistrem Georgem Millerem (Šílený Max: Zběsilá cesta) a složí hudbu i pro… (více)

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

17.04.2022

Přesně za jeden měsíc, tedy v úterý 17. května odstartuje 75. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Obří filmový svátek konající se na francouzské riviéře letos oslaví tři… (více)

Reklama

Reklama