Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kamarádi z války přepadnou auto s penězi, ale přestřelku nakonec přežije jen jeden z nich, Marco (Alberto Lupo). Přizná se své milé Helene (Hélène Chanel) a dá si s ní sraz ve Francii. Přes hory jde pěšky, sněhem, mrzne a padá na hubu až se ukryje v malém městečku. Policie je mu ale na stopě, a tak v márnici otevře rakev, odtáhne nebožtíka za nějaké bedny a uloží se místo něho na peníze, které uloupili. Zdárně je pohřebákem provezen přes hranice, ale ven z rakve se dostane ve velmi studené márnici a hrozí mu zase zmrznutí. Unikne, ukradne auto, ale dojde benzín a následuje zase cesta horami a sněhem, tmou a větrem a je otázkou, jestli se mu vůbec podaří dojít k cíli. Bude tam na něho Helena čekat? A kdo je krásná Eva (Linda Christian), dívka, která se mu opakovaně zjevuje v halucinacích? Ve snech? V realitě? (Peabody)

(více)

Recenze (2)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Neskutečně impozantní výkon Alberta Lupa v hlavní roli zločince (zloděje) který se ocitá v existenciální krisi, kdy jednak prchá před zákonem, a pak si tak nějak není jistý i rozhodností své přítelkyně, se kterou se má setkat na smluveném místě, je to boj člověka neustále ocitajícího se v různých prekérních situací, boj doslova o život, který je vylíčen skutečně výtečnou kamerou (Claudio Racca) moment za momentem. "Lasciapassare per il morto" je zajímavý, neúprosný, temný, atmosferický, a jinak opravdu velmi efektivně natočený gangster/noir, který v místech docela dobře funguje i jako horor (gothic) - především ze začátku, film si po celou dobu drží poměrně vysoké tempo a nikdy nenudí, kdy při některých silných momentech - scénách (převoz rakve s živým tělem přes hranici, a chladírna jako nedobrovolné vězení, kde dokonce i ukradené peníze jak se zdá, se stávají naprosto bezcennými!) pomalu ani nedýcháte, jak je film napínavý. Skutečně senzační, velmi zručné a vynalézavé! Téměř neskutečný sněhem a větrem zavátý konec se také povedl. Škoda že se režisérovi Gariazzo na tento jeho parádní debut už mockrát nepodařilo navázat, čest malý výjimkám, jako např. v případě poliziesco filmu "La mano spietata della legge". ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadá na běžné krimi své doby, ale jakmile si film pro sebe ukradne Alberto Lupo, tak se příběh stočí jiným směrem. Tma, zima, sníh, strach ze smrti, beznaděj, že člověk nedokáže řídit svůj osud, ale také touha začínat znovu a znovu... ()

Reklama

Reklama