Reklama

Reklama

Anatomie života

(seriál)
Česko, 2021, 19 h 51 min (Minutáž: 51–60 min)

Scénář:

Petja Peltomaa (původní scénář), Terhi Arola (původní scénář) (více)

Hrají:

Jitka Schneiderová, Ester Geislerová, Martina Preissová, Barbora Černá, Karel Heřmánek ml., Jiří Štrébl, Jan Komínek, Ondřej Veselý, Václav Vašák (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(20)

Obsahy(1)

Zbrusu nový seriál Anatomie života vypráví osobní příběhy čtyř žen – sestřiček na traumatologickém oddělení. Ty kromě profesního života spojuje i přátelství. Hrdinky jsou každá v jiném věku a každá z nich řeší témata blízká divákům své generace. Nebudou chybět ani dramatické zápletky. Hlavní hrdinky společně prožívají zklamání, bolest i vyčerpání. I k jejich životu samozřejmě patří láska, radost a úspěch, a i na to se mohou diváci těšit. Seriál se odehrává převážně v adrenalinovém prostředí oddělení traumatologie, je tedy nejen plný napětí a specifického humoru, ale velmi důležitou roli v něm hrají také silné emoce. Přitom se nevyhýbá ani eticky kontroverzním tématům, která popisuje z různých úhlů rozdílným pohledem všech zúčastněných. Kromě dlouhodobých dějových linek čtyř sestřiček se v každém díle odehrají dva výrazné epizodní medicínské případy. V Anatomii života se zrcadlí aktuální sociální témata. Jde zejména o vyváženost osobního a pracovního života. A problémy spojené s péčí o dítě osamělým rodičem. V rámci nemocnice jsou lékaři i sestry často postaveni před závažná dilemata a hledají hranici mezi individuální, profesní a obecně morální zodpovědností. Snaží se pojmenovat a nalézt prostřednictvím jednotlivých případů taková řešení, která by byla eticky správná a spravedlivá. (TV Nova)

(více)

Recenze (5)

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dala by se hrát hra "najdi deset rozdílů"  a mezi originálem Sylke , slovenskými Sestričkami a českou Anatomií, která se nejmenuje Sestřičky jen proto, že ten název ukradla Nově Prima se svým nastavovaným Modrým kódem. Výsledkem je tupá kopie včetně účesů hlavních hrdinů, takže porovnávat se dají jen herecké výkony. Mám rád duo Geislerovic ale tady jim ty role nesedly, taková neznámá Kristína Madárová je daleko přesvědčivější ve slovenské verzi, než Ester, která působí utahaně. Barbora Černá je milý objev, ale na Svarinskou nemá. Snad jen Heřmánek a Schneiderová jsou rovnocení.  Česká verze má větší rozpočet, stejného režiséra, ale asi je to tím, že pokud takový seriál přistane na slovenském trhu, kde není předoktorováno v hlavním vysílacím čase, tak to působí nějak líp, zatímco tady Anatomie okamžitě spadla mezi těmi všemi ordinacemi a kódy někam do nezajímavosti.  Víc hvězd nedám za to, že začínám být alergický na seriály dělané dle licence tak kopírovaně stejně, že se zamýšlím vůbec nad nějakou hrdostí největší soukromé televize, že není schopná jít do vlastních projektů. ()

ArsenalEagle odpad!

všechny recenze uživatele

Další ze série věrohodných seriálů z lékařského prostředí. Akorát že vůbec! Máš rýmu? Přijď na traumačku. Máš problém otěhotnět? Traumačka! Umíš dobře vyslovovat slova, kterým nerozumíš, takže nakonec řekneš nesmysl? Bereme tě do hlavní role. Odborný dozor byl přitomen podobně, jako krabicovej policajt na kraji vesnice. Sice tam je, ale reálně je k ničemu. Proč taky říkat něco správně. Doktoři a sestry na to koukat nebudou, a nikdo jiný tomu nerozumí, takže proč se snažit. Když jsme u sester, ty dělají fakt všechno, včetně spousty věcí, na které má ze zákona právo jen a pouze MUDr. Další do sbírky českých telenovel, ze kterých je někomu se zájmem o kvalitu zle. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemný seriál s příjemnými herci. 1)  Nejsem z oboru a neumím tedy posoudit míru věrohodnosti zobrazovaných pracovních postupů a podmínek. Podle reakcí místních mudrců to vypadá, že seriál sledují jenom lékaři a zdravotní sestry z traumatologie, kteří/které mají k věci hodně co říci. Očividně jsem ten nenáročný Novák, který se na seriál dívá proto, aby si odpočinul či přišel na jiné myšlenky. A toho se mi zde dostalo dostatečně._____ 2)  Seriálové či filmové licence mi nevadí, proč by měly? Bulvární produkt, kterým soup opery jsou, mají po lokalizaci zajištěnou vyšší oblibu a sledovanost. Diváci, myslím,  raději sledují naše vlastní herce než zahraniční dovoz. Ani fakt, že licence je doslovným přepisem původního díla včetně oblečení, účesů a kulis mě nijak nepohoršuje. Když nemáme vlastní kvalitní scenáristy, tak holt přebíráme cizí a co má být?_____ 3)  A tak s chutí sleduji vrchní sestru (48letá Jitka Schneiderová), kterou bych za šéfovou bral všema deseti i s její bláznivou a vskutku protivnou dcerou Alicí (24letá Rozálie Havelková). Těší mě autistický doktor Drahoš (32letý Karel Heřmánek ml.) i jeho kolega kardiochirurg Filip Hilský, co žádnou sukni nenechá na pokoji (42letý přitažlivý Ondřej Veselý s podmanivým úsměvem). Všem velí nevlídná primářka (45letá Aňa Geislerová). O zpestření se postará lékařka z Londýna (53letá Vanda Hybnerová). Ale i další sestřičky a jejich osudy jsou zajímavé._____ 4)  Seriál nabízí i pár zajímavých chlapů. Vedle již zmíněného Ondřeje Veselého je to 27letý Jan Komínek (záchranář Ondra), 46letý Václav Vašák (zubař Navrátil, který odjíždí do Švýcarska za prací), 40letý Lukáš Melnik (bohatý zamilovaný klient bývalé prostitutky Emy), 27letý Radek Melša (zdravotní bratr) či 33letý Aleš Petráš (současný partner vrchní sestry)._____ 5)  S chutí očekávám další řadu. Původní finský seriál Syke má 256 dílů a i slovenská licence Sestričky se už zmohla na 43 dílů. Ale pokud by další díly měly znamenat rozmělnění děje a pokles kvality, jak je to u soup oper obvyklé, pak radši nic dalšího netočte. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděla jsem první tři díly a pak poslední. Celý. Jinak jsem vždycky viděla třeba část jiných. Odvolávám to přirovnání k Ordinaci apod., tohle mi ve finále přišlo mnohem lepší. Až mi přijde škoda, že druhá řada nejspíš... nebude? Příjemným zpestřením mi byla účast Martiny Preissové (i když je známá, je neokoukaná), přestože mi její postava nijak zvlášť k srdci nepřirostla. Je to natočený - prostě "po česku", často nesmyslně vyhrocený postavy i jejich vzhled, ale má to i pěkný scény. A taky bych ráda pro srovnání viděla původní finský seriál Syke, ze kterého tento vychází. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

No, co si budeme povídat. Jedná se o styl seriálů, který v současnosti boří mýty sledovanosti. Sestřičky Modrý kód, Ordinace nebo Anatomie jsou všechny prakticky stejné. Lékařské seriály po jejichž odvysílání se musejí lékaři a sestřičky bít do hlavy a tiše nenávidět místy až neskutečnou fantazii scénáristů. To co je kolikrát možné na urgentním příjmu nebo jakými hovadinami se lékaři musejí zabývat, v čem všem musejí vyjít pacientům vstříc atd., atd. nad tím zůstává rozum stát. Samostatnou kapitolou jsou pak rodinné problémy hrdinů, u kterých si divák také musí klepat na čelo. Některé dámy totiž uvažují neuvěřitelným způsobem. Ale to spíš tvůrci za cenu dramatičnosti a napětí nechají fantazii převládat nad reálností. Anatomie života není alespoň klasický studiový seriál, ale snaží se předkládat morální otázky. Alespoň to filmaři před začátkem deklarovali. A zpočátku tomu tak opravdu bylo. Ale operace psa na sále pro lidi je už třeba totální bizár, nad kterým musí kroutit hlavou i zkušený seriálový maniak. Mezi současnými seriály je to přeci jen malinké oživení třeba v přehledu postav. Karel Heřmánek ml. zahrál postavu lékaře, který diváky logicky musel zaujmout mezi ostatními, jež hravě zapadnou. Jenže v tom případě je škoda, že je seriál krátký a nedozvíme se víc. ()

Reklama

Reklama