Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Beau (Gary Cooper), John (Ray Milland) a Digby Geste (Robert Preston) jsou tři dobrodružní bratři, sirotci, kteří byli adoptováni do bohaté domácnosti Lady Brandonové (Heather Thatcher), která mimo jiné vlastní velmi cenný Modrý safír. Tento kámen může rodině pomoci ve chvíli, kdy se dostávají do finančních potíží, avšak je odcizen. Ke krádeži se přiznávají v dopise všichni tři bratři a nastupují do francouzské cizinecké legie, aby v severní Africe čelili nájezdům povstaleckých Arabů. K tomu všemu nad sebou mají i sadistického velitele. Přežijí ve tvrdém střetu? Vrátí se zpátky k Lady Brandonové? Jak se vysvětlí krádež safíru a jakou roli má v tomto incidentu staré brnění? (cheyene)

(více)

Recenze (13)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pasáž s dětmi a následně již vyrostlými bratry sice po slibné úvodní scéně lehce nudí, avšak ve finále se ukáže, že měla význam a zintenzivní tak závěrečný prožitek. Beau Geste je na své stáří stále slušnou podívanou. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Skvelý dobrodružný film, ktorý musel isto vidieť, velikán, David Lean, keď sa pripravoval na nakrúcanie, môjho obľúbeného veľkofilmu, Lawrence of Arabia. Wellmanov film, nie je tak - pompézny, ako Leanov, ale má k dispozícii niekoľko vlastností, ktorými si ma, získal... V centre diania, je rodinný D-R-A-H-O-K-A-M, ktorý záhadne zmizne, ale ak divák, pozorne sleduje snímok, tak si všimne, čo sa v skutočnosti deje. Vystupujú tu, bratia - Gesteovci, ktorí sú - SIROTY, do opatery si ich zobrala, bohatá paní - Patricia Brandon, ktorá vlastní, spomínaný drahokam. Všetkých troch chlapcov to, od malička, tiahlo do armády, do cudzineckej, do púšte, kde sa neskôr všetci stretnú, pričom jedného z nich, úmyselne, odvelí seržant Markoff. Každý z nich, tvrdí, že to on, ukradol, vzal, tento - K-L-E-N-O-T, odišli z domu, koľko sa z nich troch, vráti znovu domov, to je tajomstvo, ako je tajomstvo, kde v skutočnosti skončil drahokam, kde to vidieť, hneď od začiatku. No, a tento osud, si ich nájde i v armáde, kde sa o drahokame, dopočuje, slizký had - Markoff, na ktorého sa chystá - VZBURA, ktorú ale nepripravujú bratia, Gesteovci, t.j - Beau a John, pričom film sa volá, podľa hlavnej postavy Beaua s tvárou, charizmatického - Gary Coopera, kde Beau Geste, urobí jedno - šľachetné G-E-S-T-O. To i sedí s jeho priezviskom, skrátka, rýmuje sa to - Geste - Gesto. Veľa hercov, predvádza perfektné výkony, najmä - Brian Donlevy, ako seržant Markoff, je nenahraditeľný ! Okrem Coopera, si pochvaľu - zaslúži i Ray Milland, či Robert Preston, ktorí si zahrali, spomínaných bratov - Gesteovcov. Majstrovská kamera, dvoch kameramanov, pôsobí až tak geniálne v niektorých momentoch, že vrieskam od radosti ! Strašne málo ľudí - videlo film, to je smutné, malo by sa to zmeniť, už len potom, čo si prečítajú, môj - svieži a pozitívny komentár, lebo ten film, je naozaj, ľahôdkový ! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl celý film jako úvodní scéna, která je - přestože se odehrává v poušti - mrazivě horrorová, tak by to bylo za plný počet bodů. Známe výsledek, záhadný a šílený, a pak film odvíjí příběh, jak k tomu výsledku dospěl. Je to příběh především o bratrské lásce a pomalu to z fantastického úvodu spadá do průměru. Napětí v cizinecké legii mezi vojáky a jejich sadistickým velitelem není dobře vygradováno. Přesto ale i přes stáří filmu, stojí za to se na něj aspoň jednou podívat. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Když se film začal příliš věnovat dětství tří bratrů, dost dobře jsem nechápal, co tím tvůrci sledují. Ale pak se všechny rozehrané motivy postupně ve vyprávění úročí, až dovedou diváka k překvapivé pointě. Wellman příběhem o silném sourozeneckém vztahu opět nezklamal. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

I'VE BEEN IN LOVE WITH YOU FOR A VERY LONG TIME. I JUST DIDN'T KNOW HOW TO SAY IT. NOW THAT I DO KNOW I... IT'S TO LATE! IT'S NOT TOO LATE. BUT I COULDN'T ASK YOU TO WAIT FOR ME! YES, YOU COULD. GOODBYE, ISOBEL! JOHN, MAY I ASK YOU A SILLY QUESTION, JUST ONCE AND FOR ALL? I KNOW THE ANSWER, BUT I WANT TO HEAR YOU SAY IT. ALL RIGHT. DID YOU TAKE THE BLUE WATER? IF I'D HAVE STOLEN ANYTHING FROM BRANDON ABBAS, IT WOULD HAVE BEEN YOU!!! Jedna z nejvíc srdce lámajících scén ever. Film je napumpovaný skvělími okamžiky jako Pepek námořník špenátem. Na rok 1939 jsem teda valil bulvy, jak se film uvede s tolika otázkami pro diváka, které se mu je všechny uráčí zodpovědět až na samém konci. Gary Cooper a Robert Preston? Dvojka k pohledání. Ray Millanda ještě nemám nakoukaného, ale vzhledem mi dost připomínal mladičkého Stewarta. Výtku bych snad měl jen k počínání velitele na začátku filmu. To nechal mozek na regálu ve sklenici doma nebo proč, když vleze do pevnosti odkud na něj napřed stříleli, jeho trubač se mu neozývá a všude jsou mrtví vojáci, tak místo toho aby ihned utíkal otevřít bránu vojsku, tak se potuluje po pevnosti? WTF man? Jinak moc krásný film. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Začátek vypadá docela slibně, pak už je to bohužel slabší. Pasáže z mládí bratrů jsou celkem otravné a zobrazení života v cizinecké legii nepůsobí příliš realisticky. Nicméně i tak je to slušný dobrodružný film, který stojí za zhlédnutí. ()

Wotan 

všechny recenze uživatele

Tak nám to pěkně začíná. Podpůrná jednotka cizinecké legie dorazí k obklíčené pevnosti kdesi uprostřed saharské pouště, ale uvnitř ani kolem není ani živáčka. Tenhle film ovšem není ani tak o legii, jak by se mohlo z posteru zdát, ale o třech bratrech o které se od mala starala jejich tetička. Ta vlastní vzácný safír. V momentě, kdy jim ho ukáže zhasne světlo a safír je fuč. Než se tetička stačí rozkoukat přidají se všichni bratři k legii, kde řeší kdo ho ukradl. Nedávno jsem viděl Útěk k legiím a tady jsem se jenom potutelně usmíval jak naivně si filmaři představovali život v cizinecké legii, ale na druhou stranu byla jiná doba. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Percival Christopher Wren byl anglický spisovatel většinou dobrodružné beletrie, z nichž je nejznámější román 'Beau geste' (Krásné gesto) z roku 1924, který byl i nejvíce zfilmován (tři filmové verze a jeden televizní seriál), tématicky pojednávající o francouzské cizinecké legii v severní Africe. V podstatě se dá říct, že moc dobře věděl o čem píše, neboť sám v Africe sloužil jako rezervní důstojník spojený s indickým pěším plukem. Tento snímek je zpracováním románu druhý, který se dá považovat za věrný zvukový remake snímku prvního z roku 1928, tedy ještě němého. Dokonce se natáčelo i na stejném místě. U nás je známý pod českým názvem 'Pevnost mrtvých' a spíše filmová verze třetí z roku 1966. Proč zrovna pevnost mrtvých, když příběh pojednává o třech adoptovaných nevlastních bratrech a ukradeném safíru, je zřejmé hned na samém počátku vyprávění, které začíná nalezením takové pevnosti určitou jednotkou cizinecké legie. Poté se rozvine příběh začínající už v období dětského věku oněch bratrů, čím se postupně dozvíme, co se na té pevnosti vlastně stalo. Scénář je zpracovaný dobře a je pevný jako skála už v samotných základech. Filmové zpracování se striktně drží dobrodružného žánru, je poklidný a srozumitelný. I po technické stránce je to paráda. I když se jedná o příběh těžko uvěřitelný i tak zůstává v zábavné formě příkladný, neboť pojednává především o sebeobětování a cti. Okouzluje obětním gestem, odtud ční originální název, který vede k tomu, že vojáci, kteří jsou povzbuzení kamarádstvím bratrů, trpí pod sadistickým důstojníkem, dokud nepodlehnou v boji s Araby, právě ve zmíněné pevnosti. Možná je určitou zajímavostí účast Johna Wayna na samém začátku filmu, což bude zajímat spíše jen jeho fanoušky. Jedná se o krásný film a a tak je vcelku škoda, že v rámci honosných filmových klasik je u nás poměrně neznámý. ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco jiného, ale přestože mě první pohled na papundeklovou pevnost šokoval, nakonec jsem zklamaný nebyl. Můj chybný předpoklad spočíval v očekávání klasického válečného filmu. Beau Geste je v prvé řadě o vztahu mezi bratry, v řadě druhé o otázce, kdo ukradl vzácný safír a šikaně, které se autoritářský poddůstojník dopouští na podřízených. Celé válečné dění je tak nějak odsunuto do pozadí, k bojové akci dochází až v samotném závěru a musím přiznat, že navzdory příšerně vypadajícím kulisám, šlo o působivou a napínavou sekvenci. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný snímek, který realitu Francouzské cizinecké legie rozhodně nezobrazuje. Film vypráví příběh o třech bratrech a jakémsi diamantu – takováhle zápletka nebyla vůbec potřeba a spíš se mi zdá, že to byla zbytečná výplň času. Film hrozně připomíná atmosféru snímku The Four Feathers , která ale vypráví o Britech, bojujících proti Afričanům, čili se jedná o úplně odlišný příběh. Nebylo to až zas tak nic moc vyjimečného, spíše bych bral kratší stopáž a to si myslím, že by mě bavilo více než sledovat malé děti hrající si na krále Artuše a jeho poddané. Ale celkem je to pěkný film. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus příliš velká selanka, i když podmíněná dobou. Především ten výcvik z toho zcela zmizel, holt tvář pravé armády v předvečer pravé války by asi nebyl ten nejvhodnější nápad. Příběh není zlý, výprava a bojové scény klasické na žánruvku té doby. Raději mám chudší, ale syrovější a drsnější verzi z roku 1966. ()

Reklama

Reklama