Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepochybně velmi osobní projekt debutujícího scenáristy a režiséra Randyho Redroada se zabývá problémy identity a místa ve společnosti domorodých Američanů. Hrdina příběhu Hunter se podobně jako řada jiných dospívajících cítí osaměle a nedokáže se vzdát dojmu, že se proti němu postavil málem celý svět. Není to jen tím, že je dítětem ze smíšeného manželství. Otec je běloch a matka patří k původním obyvatelům amerického kontinentu, je z kmene Cherokee. Od svých součastníků žijících v oklahomské rezervaci se Hunter vzdaluje hlavně tím, že je postižen vrozenou hemofilií. To mu znemožňuje jednat občas tak, jak od něj požaduje jeho poněkud nevyrovnaný otec, anebo řešení obyčejných úkolů a záležitostí, při nichž je nutné prokázat mužskou čest. Snímek získal na Americkém festivalu indiánských filmů v roce 2001 pět výročních indiánských cen: za hlavní mužskou roli (James Duval), za hlavní ženskou roli (Jeri Arredondoová), za ženský herecký výkon ve vedlejší roli(Jade Herreraová) za Nejlepší film a režii. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Poklidným tempem příběhu indiánského kluka, kterému jeho nemoc "dopřála" vážit si věcí pro zdravé obyčejných, cestičkou k objevům bez citového struhadla, krásným jemným scénářem, hercem v hlavní roli, hudbou .... tím vším mě ten film pohladil. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příliš zmatený film, který se snaží říct svým způsobem asi hodně, ale používá k tomu natolik nečitelné nápady a znaky, že obyčejný divák bude pouze unuděn stále smutně se dívajícím indiánem a jeho cestou za velkým úlovkem jménem život. Jde o film postradatelný, který vám v hlavě neuvízne a ani já si nemohu vybavit pořádnou scénu, který by mě aspoň potěšila. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Laňka je takový ten nezávislák, který se vám bude v průběhu jeho sledování poměrně líbit - slušní herci, vcelku jednoduchý, ale zajímavý a dramatický příběh, trochu vás i dojme - ale po jeho skončení to všechno tak nějak vyšumí do ztracena, bez jediného opravdu výrazného okamžiku a vy si uvědomítte, že podobných menších filmů jsou tuny a tuny. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný malý-velký film s krásně zasněnou atmosférou, hudbou příjemnou na poslech a hlavním hrdinou příjemným na pohled. Chvilkový očistný únik do trochu jiného světa... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Krásně natočený film o mladém indiánském hemofilikovi, který mě dokázal rozplakat. Kromě samotného Huntera byla moc hezká postava jeho matky a dědečka, jehož průpovídky nás provázejí celým filmem. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Že film sa zaoberá sociálnymi problémami domorodých Američanov v dnešnej spoločnosti? Blbosť, toto je len obyčajný nudný film o poľovníkoch. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dospievajúci poloindiánsky chlapec prezývaný Laňka, postihnutý nezrážanlivosťou krvi si hľadá svoje miesto vo svete. Otec, zakomplexovaný nenaplnenou militaristickou túžbou, by z neho rád mal úspešného lovca a silného chlapa, ktorý by naplnil nezrealizované sny. Synova choroba to však neumožní. Laňka je naviazaný skôr na indiánske tradície ctiaceho deda. Príbeh sa snaží citovo zaangažovať diváka civilným zobrazením problémov. V mojom prípade to nevyšlo nielen vďaka prehnanej symbolike s jeleňom, banálnemu príbehu a do stratena vyšumievajúcemu koncu. Celkovým spracovaním pôsobí totiž Laňka nanajvýš ako lepší televízny film. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a slušně natočený nezávislý filmeček, který ovšem neobsahoval nic, čím by se lišil od spousty jiných nezávislých filmů. Ale kromě toho, že by určitě obešel bez zbytečně přemoudřelého komentáře (naštěstí ho moc nevyužívá), mu ani nemám co vyčíst. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, na nic si nehraje. Přesně to chtěl režisér Redriver, aby si diváci řekli. A kupodivu mu to vyšlo. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mi moc nesedl. Z indiánských filmů, které jsem viděl, jeden z nejslabších. Přišlo mi, že příliš tlačí na city. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Co je v životě důležité? Ukázat, jaký je člověk chlapák? Ukázat to svému okolí? Nebo dospět v člověka, který se nemusí sám za sebe stydět, aniž by musel komukoliv něco dokazovat? Tak asi o tom je tenhle film, odehrávající se ve městě Tahlequah v Oklahomě, tudíž by mělo jít o Indiány Cherokee. Vcelku příjemný film, ale na Kouřové signály zdaleka nemá. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Indiánskej míšenec Hunter je hemofilik. Nemůže teda nic dělat. Chtěl by lovit jeleny, ale ne srabácky. Pak má strach, že chytl AIDS z transfúze. Pak loví. Zdá se vám to nezajímavé? Šak to taky je! ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Na tento film se dá podívat, pokývat hlavou a zapomenout. Jsou v něm ale drobné háčky, za které je možné se zachytit, vtáhnout se trošku hlouběji a nenechat si všechno uplynout. Hlavní je, že se nesnaží vnucovat, co je správné a co ne, takové filmy se mi líbí, jakkoliv jsou malé. ()

Ludivitto 

všechny recenze uživatele

Vyměním dvacet akčních, katastrofických a jiných blbostí za jeden takto působivý film. Emotivní, lidské, krásné. ()

Lipi21 

všechny recenze uživatele

100% REŽIE / Randy Redroad: ***** KAMERA / Laszlo Kadar: **** (opravdu krásné záběry) SCÉNÁŘ / Randy Redroad: **** (příběh ze život dnešních Indiánů, emočně silný a zároveň vkusný, skvělé dialogy) HERCI: ****** (tady musím dát 6 hvězd, všichni ti Indiáni mi byli tak sympatičtí a přirození, že mám pocit, že tam někde v Oklahomě opravdu žijí ... skvělý i Kevin Anderson, James Duval se tímto filmem stal mým TOP hercem, zahrál to skvěle a já se celý film cítil jako on) HUDBA / Adam Dom: ****** (6 hvězd!!! Yeha Noha je naprosto geniální, bez tak skvělé hudby, by Doe Boy u mě určitě neměl tak vysoké hodnocení, od té doby poslouchám Sacred Spirit, Jerry Alfreda, The Raves up! soundtrack je nezbytnost) __________________________________________________________________________________________________ Chápu, že se mé hodnocení může zdát přemrštěné, já si ale za ním stojím. Dlouho mě už žádný film neoslovil tak, jako právě Laňka. A pro ty, co to ještě neviděli a čtou si mou chválu, raději upozorním, aby mě brali s rezervou, film je to totiž naprosto obyčejný, skromný. Kdybyste se mě zeptali, o čem to je, ani bych vám nebyl schopen odpovědět, žádnou velkou akci nečekejte, at nejste zklamaní. ()

Mocoft 

všechny recenze uživatele

Pro nás poněkud exotické prostředí o dnešním životě Indiánů. Pod pojmem "rezervace" si představujeme cokoli jiného než docela normální americké vesnice nebo městečka. Laňka je dospívající mladík, který má ještě navíc zdravotní problém se srážlivostí krve, vypadá to sice banálně, ale na rozbitý nos může i vykrvácet a zemřít. (A toho se dá i trochu zneužívat :), vždyť to všichni v místní hospodě vědí.) Osud ho fackuje ze všech stran, ale Laňka to snad nakonec zvládne! Film příjemný, neurazí ani nenudí, ale jinak nemá mnoho co nabídnout. Ale Indiány vybrali sympatický!!! ()

dejavu26 

všechny recenze uživatele

Skvělý herecký výkon hlavního protagonisty, krásná hudba i kamera. Nedbalost scénáristy, který se pokoušel namluvit divákům, že hemofilie je nemoc bělochů a syn ji zdědil po bělošském otci, ač i dítě ze střední školy ví, že hemofilii může přenést pouze matka, dost zamrzela. Víc, než nejasný konec, kdy nebylo zřejmé, jestli hrdinovy slzy jsou z deprese z toho, že má AIDS, nebo úlevy z toho, že ho nemá.. ()

Reklama

Reklama